Какво прави Путин в Африка

Руският президент опитва да възстанови старите съветски връзки с цел разширяване на геополитическото влияние

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Докато действията на руския президент Владимир Путин в Близкия изток привличат общественото внимание, ангажираността му с Африка остава извън публичния фокус въпреки все по-настойчивите му опити да възкреси старите връзки, изградени по времето на Съветския съюз, с цел разширяване на глобалното влияние на Москва. От Алжир до Мозамбик Путин изпраща оръжейни доставки, помага на разлюбени автократи с изборни стратегии, разполага военни наемници и участва в проекти за природни ресурси, пише Foreign Policy.

Африка не е водещ приоритет за външната политика на Русия, но Москва възприема континента като благодатен район за развиване на стари и нови партньорства. Путин смесва политика с бизнес, за да противостои на западните санкции и да разшири геополитическите си позиции.

Демонстриране на глобална сила

"Това е евтин и ефективен начин за разширяване на влиянието на Русия. Не виждам дългосрочен план за Африка, но това е в унисон с руските външнополитически цели за следване на открилите се възможности и демонстриране на глобална сила", казва Джоузеф Сийгъл от Africa Center for Strategic Studies.

Руското разширяващо се присъствие в Африка е задвижвано от комбинацията от останало от студената война наследство и от възможности, създадени от грешките на Запада. Съветският съюз беше доминираща сила на континента в недалечното минало, но след колапса на СССР много връзки се разпаднаха, макар че съветската подкрепа все още се помни в много африкански държави. Сега запазването на отношенията от съветската ера в Африка е сред целите на Москва.

"За Русия това завръщане в Африка е като скок в последния вагон на влака. Има все още някои елити на континента, които имат връзки със съветската епоха, но следващите поколения нямат същите отношения с Москва като преди. Така че трябва да се възползваме от възможността да се върнем сега, докато все още има хора с връзки", твърди Олга Куркова от Института по африкански изследвания към Руската академия на науките.

Намален интерес на САЩ

Руското настъпление в Африка е стимулирано и от намаления интерес на САЩ при управлението на президента Доналд Тръмп. По принцип през 2018 г. беше представена американска стратегия за континента, центрирана около задържането на влиянието на Пекин и Москва. Но липсата на ангажираност на високо равнище, както и расистките коментари на самия Тръмп създадоха вакуум, който Путин запълва.

ЕС пък е фокусиран върху ограничаване на африканската имиграция към Европа, което доведе до търкания с лидерите на континента. Докато в същото време Русия подкрепя военните връзки, подсилва търговските отношения и дава рамо на автократи да останат на власт и да устоят на западния натиск в Африка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Прави ми впечатление, че преразказите анти-Путин в Капитал по правило са анонимни. Страх от руските шпиони, геополитическа предвидливост или обикновено професионално неудобство?

  Я да попитам редакцията на анонимниците какво правят американски войски в Сирия? Защото тук тоя въпрос едва ли друг ще го зададе.

  Секретарят по отбраната Марк Еспер каза, че САЩ ще защитават нефтените полета в Североизточна Сирия от сирийците (!?) и ще отговарят със сила на всеки опит да превземането им...
  Еспер говори за превземането от сирийската правителствена армия на сирийски петролни находища на сирийска територия, чийто петрол САЩ краде и контрабандира в Ирак.
  Тоя Еспер нормален ли е?

  Хора, заключвайте си къщите, за да не намерите някоя вечер юес въоръжен до зъби рейнджър, който си е харесал хладилника/телевизора/нужника ви и е готов да го защитава до смърт. От вас...

  Абе, Американската психиатрична асоциация защо не вземе да се самосезира?

 • 2
  epk1515013158546444 avatar :-P
  Венцеслав Ралев

  По-вероятно е да намерим внука на някой руски мужик, въоръжен с каквото му падне. Защото Путин приема като лична обида желанието на всяка една страна от Източна Европа да принадлежи към Цивилизования Западен Свят. Затова и подпали етнически конфликти там, където ги нямаше - в Украйна, Грузия и Приднестровието. Опс, забравих че за тях Сорос е виновен. Джордж Сорос - враг номер едно на Тутраканската Селищна Система!

 • 3
  borodino avatar :-|
  borodino

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Докторе, в Комсомолька има хубава информация по темата.

  https://www.kp.ru/daily/27047/4113453/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "borodino":

  При общуването е важно с кого говориш. Човек трябва да си подбира събеседника. От анонимник няма какво да научиш. Щом си крие името, ясно е че лъже. Заради грантовете...

  От горното анонимно преразказче, например, някой може да разбере, че злодеят Путин е изръшкал надлъж и шир де що африканска държавица има и е изсипвал от ЗиЛ-а калашници и матрьошки пред накърканите с водка племенни вождове, пък те са му връчвали нотариалните актове на държавиците си.

  Нищо общо с истината!. Срещата Русия-Африка се проведе миналата седмица в Сочи под патронажа на руския и египетския президенти. Присъствали са представители на 54 африкански държави и 7 регионални организации. Буквално цела Африка!

  След дипломатическата и военната си победа в Сирия Русия се върна като силен, сигурен, премерен и зачитащ чуждите интереси играч. И никога в историята си не предаващ своите!

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Американските войски бомбандират терористи, основно. А какво правят турските войски? Избиват хора, защитаващи своите родни места. Цивилни или не. Отново без покана.

  Но доктора турците му харесват, затова говорим за американците.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Русия не предава своите? Това е страхотен виц. Аз като българин знам, че България влиза в Междусъюзническата войска, точно защото Русия би дала на арбитраж македонски земи на сърбите.

  "Russian has always come for their money. And when they come - do not rely on an agreement signed by you, you are supposed to justify. They are not worth the paper it is written."
  Ото фон Бисмарк

 • 7
  asthfghl avatar :-|
  Spasimir Radev

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Янките правят в Сирия същото, което и Путя прави в Сирия. И в Африка. И другаде. Ако някой си мисли, че едните са по-различни от другите, значи или е наивник, или "полезен идиот".

 • 8
  ruark avatar :-|
  ruark

  Това го правят непрекъснато американците, китайците. Нищо ново.
  ЕУ не е фокусиран никъде. Отделните концерни правят бизнес където могът и толкова. Геостратегия на ЕУ липсва тъй като америка управлява ЕУ и повтаря винаги че на ЕУ не им трябва геостратегия и сфери на влияние, армия също. УСА не желае по никъкъв начин ЕУ да има мощни свери на влияние за да не стане прекалено независим от УСА.
  Ако в русия имаше американски президент и огромно американско лоби то такива статии за африка и други сфери на руско влияние нямаше да четем. Ако китай русия, индия почват да инвестират в африка или южна америка, слагат свои хора в правителствата и организират мощни лобита, то това се представя в пресата на запад негативно. В пресата не се намират изрази почти никъде като американска сфера на влияние, американско присъствие, американски интереси или американски лобизъм. Понеже западната преса не е независима.
  В западната преса се пише за северен поток 2 например спорен проект, скъп и не ефективен проект, проект от който еу става все позависим, бедните държави полша и украйна защо ги подминава този проект. Никъде не се пише за изключителна икономическа изгода за западните европейски държави. никъде не се пише колко неизгоден е шистовият газ и най вече за изключително мръсното му придобиване, тоест почвата се замърсява доста и се предизвикват заетресения. Това може само да се види по някой документален филм.
  Разликата между руският газ и американският се състои в това че европейските концерни при северен поток 2 имат дялово участие и плащат данъци в ЕУ а в американският шистов газ нямат никакво участие понеже не биват допускани от американските концерни......
  Ако дуржавите от ЕУ предложат на путин участие в съвместни газови и петролни проекти, то путин би се съгласил. Но американците биха казали извинете но за вас няма място там тъй като ние бомбандираме и окупираме а вие не. Следователно ние ще правиме бизнес с поставените от нас диктатори или демократични сили а вие не.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход