Опиоидната заплаха за Европа

Увеличаващото се потребление и нарастването на броя на жертвите от употребата на болкоуспокояващи медикаменти обаче е сигнал за проблем, който може да ескалира, преди регулаторите и политиците да забележат, както се случи в САЩ

Опиоидната заплаха за Европа

Нивата на смъртността от наркотици в Европа не са толкова тревожни, колкото в САЩ, отчасти заради по-интелигентния и отговорен подход на европейските лекари към заместителната терапия.

Пламена Кацарова
4168 прочитания

Увеличаващото се потребление и нарастването на броя на жертвите от употребата на болкоуспокояващи медикаменти обаче е сигнал за проблем, който може да ескалира, преди регулаторите и политиците да забележат, както се случи в САЩ

© Shutterstock


Темата накратко
  • Употребата на предписани болкоуспокояващи в Европа е нараснала значително през последните десет години.
  • На континента няма опиоидна криза, подобна на тази в САЩ, но в някои страни има предпоставки да се развие такава.
  • Разбирането как е възникнала опиоидната епидемия в САЩ би помогнало да се предвиди разпространението й в други страни.

В края на август американският фармацевтичен гигант Johnson&Johnson стана първата компания, осъдена за подхранването на опиоидната криза в САЩ. И няма да бъде последната. През последните 15 години употребата на болкоуспокояващи в Канада и САЩ се увеличава значително, а с този ръст се наблюдават и все повече смъртни случаи, свързани с опиоиди. Годишно жертви на опиоидната криза стават над 47 хил. американци - всеки ден 130 пациенти умират заради предозиране с предписани болкоуспокояващи. Срещу редица фармацевтични компании са заведени дела.

Феноменът е добре познат в Америка, но данните за мащаба му в Европа са оскъдни. Предполага се, че извън САЩ злоупотребата с опиоиди не е толкова разпространена. В своя доклад за 2019 г. Европейският център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) заявява с известна гордост, че Европа е предотвратила опиоидната епидемия чрез въвеждането на "прагматични мерки за намаляване на вредите при лечение". По-вероятно е обаче ЕС просто да не успява да събере и анализира същия тип информация, която дава ясна картина за мащаба на проблема с опиоидите в Америка.

Синтетичните опиоиди например са нарастващ проблем в Европа. По данни от доклад на EMCDDA всеки един от петима души, влизащи в лечебни заведения за справяне с наркотичните зависимости, е там заради проблем с пристрастяване към болкоуспокояващи медикаменти. В последните публикувани данни за смъртни случаи, свързани с лекарства и наркотици в Европа, проличава тенденцията значителна част от тях да са свързани с опиоиди.

Горещите точки

Според EMCDDA през 2006 г. в Норвегия хероинът е бил причината за почти половината смъртни случаи от лекарства и медикаменти. През 2017 г. делът му е намалял до 20% за сметка на увеличението на смъртните случаи от опиоиди, които отбелязват ръст от 17%. Вероятната причина за това? Скокът от 279% при изписаните рецепти за оксикодон и 218% на тези за трамадол между 2006 и 2016 г.

Доклад на американското медицинско издание Lancet показва, че Нидерландия има подобен проблем. Броят на употребяващите опиоиди с рецепта в страната почти се е удвоил до 7489 души на 100 хил. жители между 2008 и 2017 г., главно поради факта, че броят на пациентите, ползващи оксикодон, се е удвоил. През същия период броят на приетите в болници заради предозиране с опиоиди се е утроил.

Данните от Международната програма за контрол на наркотиците към ООН показват, че докато потреблението на опиоиди с рецепта намалява, в световния лидер в използването им - САЩ, случаят не е такъв редица европейски държави. Там лекарите, изглежда, са попаднали в същия капан като американските си колеги – агресивните маркетингови кампании на лекарствата от фармацевтичните компании.

Нивата на смъртността от наркотици в Европа не са толкова тревожни, колкото в САЩ, отчасти заради по-интелигентния и отговорен подход на европейските лекари към заместителната терапия. Увеличаващото се потребление и нарастването на броя на жертвите от употребата на болкоуспокояващи медикаменти обаче е сигнал за проблем, който може да ескалира, преди регулаторите и политиците да забележат, както се случи в САЩ.

Не и на юг

В исторически план лекарите в повечето европейски страни са по-консервативни при предписването на силни болкоуспокояващи от американските си колеги. Една от причините е, че те не биват подлагани на толкова голям натиск от лобисти, които прокарват търговския интерес на фармацевтичните компании с твърдението, че "облекчаването на болката е човешко право". Насоките за предписване на лекарства са по-строги и се следват по-стриктно, а застрахователните компании са по-колебливи при покриването на определени лечения. Но когато лекарите реагират на маркетинговите усилия на фармацевтичните компании, нещата се променят бързо - пациентите започват да настояват да им бъдат изписвани опиоиди, а лекарите все по-трудно отказват.

Барт Морлион, президент на Европейската федерация за изучаване на болката (EFIC), казва, че доста по-строгата регулация на предписването на опиати в Европа играе сериозна роля, включително и с по-стриктния контрол над това как фармацевтичните компании рекламират продукцията си пред пациенти и лекари. В много европейски държави, особено на юг, хората са по-предпазливи по отношение на обезболяващите. Средата в Европа е "напълно различна от тази в САЩ", коментира Морлион пред Politico.

Испания е добър пример за това. Потреблението на опиати в страната се е увеличило с близо 84% от 2008 до 2015 г. Хората обаче не тичат панически до спешното отделение, нито умират от свръхдози заради предписаните им опиати.

Някои лекари все пак предупреждават, че страната (и Европа като цяло) не може да си позволи да неглижира въпроса. "Има разлики, които ни правят по-предпазливи от САЩ. И все пак не е добре да се чувстваме сякаш няма опасност и всичко е наред", казва Айна Перело Братеску, семеен лекар в Каталуня, която изучава предписванията на опиати.

Особено притеснителен е пикът в Испания на рецептите на лекарства с фентанил с бързо отделяне, които са се удвоили от 2010 до 2016 г. Тези медикаменти - често прилагани чрез спрей за нос или таблетки за дъвчене - са от 50 до 100 пъти по-силни от морфина. Притеснителната тенденция накара испанското Министерство на здравеопазването да обнови препоръките си за предписване на лекарства и да събере работна група за обсъждане на въпроса.

Експерти в Испания изтъкват колко различна е средата от тази в САЩ и как това влияе върху подхода към проблема с опиодите. Виктор Майорал, анестезиолог в Каталуня и секретар на една от професионалните организации на анестезиолозите, обяснява, че практиките като обикаляне от лекар на лекар, за да се получат повече предписания на опиати, просто не са възможни в Испания заради въвеждането на електронните рецепти преди пет години.

Друга голяма разлика според Майорал е бдителността за злоупотреби с лекарства. Например на местно равнище в Каталуня, когато на някого бъде предписана "висока доза" опиат (повече от 90 мг морфин например), се назначава проверка, която може да включва среща с пациента, за да се обсъди дали всичко е в рамките на правилното и полезното за него.

Испания предприема и мерки да избегне проблеми с конфликт на интереси, каквито в САЩ не са рядкост. На фармацевтичните търговски представители е забранено да водят лекари на ресторант със сметка над 60 евро. Освен това Испания спазва европейското законодателство, според което фармацевтичните компании не могат да снабдяват лекарите с тестови образци на лекарствата.

Стандартите за реклама също са доста различни в САЩ и Европа. Фармацевтичните компании могат да рекламират аспирин и парацетамол в Испания, но не и опиати. И според лекарите тези мерки защитават страната от епидемия на пристрастяване към опиоидите като тази в САЩ. "Подготвени сме, ако цунамито дойде и в Европа през следващите години. Но в момента не мисля, че това е възможно", казва председателят на Испанската лекарска асоциация Хуан Антонио Мико.

Решението

Политиките, които помагат за спад на смъртността и вредите от опиоидите, не са загадка. Обобщени с термина "намаляване на вредата", те ограничават негативните последици от медикаментите, без да ги забраняват напълно. Никоя политика не може да предотврати опиоидната криза сама по себе си.

Европейският подход към контрола на законно предписани опиати контрастира силно с този в САЩ. Там "първата вълна" на епидемията на опиати започва, когато хората се пристрастяват към законно предписваните опиати като оксикодон, морфин и фентанил. Когато пациентите свикнат с лекарствата и ефектът им намалее, те са в състояние да обикалят от лекар на лекар и да получават още рецепти, и да подхранват нарастващата си пристрастеност.

През последните месеци Белгия, Финландия и Великобритания издадоха нови насоки за лекарите за предписване на лекарства на базата на опиоиди в опит да спрат развитие на епидемии. "Все още можем да предписваме опиоиди, но трябва да избягваме продължителната или прекомерна употреба", коментира пред Politico анестезиологът Ян ван Зунберт от болницата "Оуст-Лимбург" в Генк, Белгия. Защото в случая с опиоидите прекаленото спокойствие е рецепта за криза.

Темата накратко
  • Употребата на предписани болкоуспокояващи в Европа е нараснала значително през последните десет години.
  • На континента няма опиоидна криза, подобна на тази в САЩ, но в някои страни има предпоставки да се развие такава.
  • Разбирането как е възникнала опиоидната епидемия в САЩ би помогнало да се предвиди разпространението й в други страни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход