Водещи икономисти намалиха очакванията си за ръста на Германия

Експертите очакват БВП да нарасне през тази година с едва 0.5%

Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва да се справят с икономическите трудности пред Германия
Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва да се справят с икономическите трудности пред Германия    ©  Reuters
Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва да се справят с икономическите трудности пред Германия
Канцлерът Ангела Меркел и финансовият министър Олаф Шолц ще трябва да се справят с икономическите трудности пред Германия    ©  Reuters
Съветът на икономическите експерти призова правителството да повиши разходите за инфраструктура и да намали данъците.

Най-известните германски икономически съветници предупреждават, че икономиката на страната страда от структурните промени на глобалната икономика като нарастващ търговски протекционизъм и срив на традиционните индустрии.

Годишният доклад на Съвета на икономическите експерти, който се внася в сряда в Бундестага, не звучи оптимистично за Берлин. Съветът намали прогнозата си за растеж за тази година от 0.8 на 0.5%, а за следващата година от 1.7 на 0.9%, съобщава Financial Times. Докладът изисква официална позиция на правителството през следващите няколко седмици.

На прага на рецесията

Германия отбеляза среден икономически ръст от 2% през последните пет години. Но икономиката на най-мощната страна в еврозоната се забави рязко и сега е на ръба на техническата рецесия - определена като две поредни тримесечия на свиване, след като през трите месеца до юни се сви с 0.1%. Данните за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие в Германия предстоят на 14 ноември и много икономисти очакват още малко свиване.

Германската икономика, фокусирана върху износа, беше засегната от търговската война между САЩ и Китай, несигурността заради Brexit и рязкото спадане на автомобилната индустрия, която изпитва затруднения заради новите правила за емисиите и трансформацията към електромобили.

Счупване на "черната нула"

Съветът смята, че забавянето на икономиката прави неразумно правителството да запази ангажимента си към балансиран бюджетен подход - известен като "черна нула", тъй като това може да попречи на Берлин да използва фискалната политика за стимулиране и възстановяване на баланса на икономиката.

Според експертите е достатъчно да се запази отделната дългова спирачка - по-гъвкаво правило, което е залегнало в конституцията на Германия и изисква федералното правителство да поддържа структурния си дефицит под 0.35% от БВП. Този въпрос обаче раздели съвета, отбелязва британското издание. Двама от неговите петима членове са написали мнение, че спирачката на дълга също трябва да бъде пренаписана в конституцията, за да се добави допълнителна гъвкавост при спад.

Докладът на съвета е най-новият сигнал за нарастващото противопоставяне срещу ангажимента на "черната нула", залегнала в коалиционния договор от миналата година между християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите на финансовия министър Олаф Шолц.

Германия има бюджетен излишък от 2014 г., който миналата година достигна рекордните 59.2 млрд. евро, или 1.7% от БВП.

Препоръки

Съветът на икономическите експерти призова правителството да повиши разходите за инфраструктура и да намали данъците – резонанс от последните призиви на новия президент на Европейската централна банка Кристин Лагард Берлин да увеличи разходите в публичния сектор.

Публичните инвестиции в Германия нарастват с 6% през последните три години, а правителствени служители казват, че Берлин е ограничен в способността си да прави повече заради свръхкапацитета в строителната индустрия и затрудненията в планирането. Съветът обаче е на мнение, че Германия трябва да улесни работата на чуждестранните строителни компании в страната и да ускори процеса на планиране.

Експертите също така заявяват, че Берлин трябва да отмени напълно данък солидарност, който подпомагаше икономическото възстановяване на Източна Германия.