Франция ще си връща контрола върху имиграцията

Париж планира да въведе квоти за определени работници и ограничени здравни услуги

Френският президент Макрон се опитва да привлече на своя страна и част от гласоподавателите на крайнодесния лидер Марин льо Пен
Френският президент Макрон се опитва да привлече на своя страна и част от гласоподавателите на крайнодесния лидер Марин льо Пен    ©  Reuters
Френският президент Макрон се опитва да привлече на своя страна и част от гласоподавателите на крайнодесния лидер Марин льо Пен
Френският президент Макрон се опитва да привлече на своя страна и част от гласоподавателите на крайнодесния лидер Марин льо Пен    ©  Reuters

Правителството на френския президент Еманюел Макрон обеща да "поеме обратно контрола" над имиграционната политика, да се противопостави на нелегалните мигранти и да подготви квоти за чуждестранни работници за страни извън ЕС. Целта на пакета от мерки е привличане на избиратели, които на последните избори гласуваха за крайнодесния лидер Марин льо Пен, съобщава Financial Times.

"Решихме да отидем далеч в отварянето, където смятаме, че е добре за Франция, и да стигнем далеч при ограниченията, когато злоупотребите са нетърпими", заяви премиерът Едуар Филип при представянето на плана. "Искаме да си върнем контрола над миграционната политика. Повторният контрол означава, когато казваме "да", това наистина означава "да", а когато казваме "не", това наистина означава "не".

Въпреки промените министрите казват, че Франция остава отворена за законни мигранти, включително студенти и членове на семействата на по-ранни мигранти.

Макрон се надява да бъде преизбран през 2022 г., а социологическите проучвания в момента сочат, че основният му конкурент ще бъде лидерът на крайнодясната опозиционна партия "Национален сбор" Марин льо Пен. Макрон победи Льо Пен на изборите през 2017 г., но през последната година тя увеличава подкрепата си, като обвинява Макрон, че е твърде мек спрямо имиграцията.

Предложенията

Основната част от предложенията са свързани с въвеждането на квоти за определени категории работници мигранти, разчистване на някои мигрантски палаткови лагери и отказ на новодошлите търсещи убежище достъп до неспешни здравни грижи, отбелязва Reuters.

Френското правителство представя плана си като ход за насърчаване на наемането на легални мигранти като работници на фона на нуждата от запълване на дефицита от кадри на пазара на труда. В същото време се противопоставя на нелегални мигранти и търсещи убежище от страни като Албания и Грузия, които е малко вероятно да се сблъскат с политическо преследване у дома.

Досега правителството на Макрон устояваше на натиска от крайнодесните за имиграцията, но сега на практика се присъединява към други европейски държави, сред които Италия, Великобритания и Швеция, които решиха да възприемат по-твърд подход.

Премиерът Филип потвърди, че парламентът в бъдеще ще определи годишни секторни "цели или квоти" за квалифицирани мигранти от страни извън ЕС, подобни на системите в Канада и Австралия. Квотите ще се основават на списък с професии, в които работодателите ще бъдат освободени от задължението да трябва да доказват, че работата не може да се заеме от французин.

Миналата година около 33 хил. икономически мигранти са получили разрешение за пребиваване.

Строителството, хотелите, ресторантите и някои сектори на търговията на дребно отдавна се оплакват от липса на хора, желаещи да приемат често нископлатена работа. Според работодателите в информационните технологии и инженерните науки Франция не произвежда достатъчно квалифицирани кадри.

Квотите, идея, предложена в миналото от дясноцентристкия президент Никола Саркози и съживена от Макрон в разгара на протестите на жълтите жилетки, трябва да бъдат финализирани до следващото лято.

По-внимателно с бежанците

Плановете на кабинета предвиждат също така кандидатите за бежански статут да трябва да чакат три месеца, преди да получат достъп до безплатна неспешна медицинска грижа. Ограничението не се отнася за деца.

Тестовете за придобиване на френско гражданство ще бъдат по-взискателни, а правителството ще си постави за цел молбите за убежище да се обработват в рамките на шест месеца.

Мигрантските палаткови лагери в източен Париж ще бъдат премахнати до края на годината, но премиерът Филип не уточни какво ще стане с подобни лагери в други части на страната. Ще бъдат осигурени хиляди нови домове за търсещите убежище, за да могат да живеят достойно, допълни премиерът.

Според Франсоа Гемен, професор по политика в Science Po, ограничаването на достъпа до медицинска помощ е "скандално" и очевидно "подарък за крайната десница", докато идеята за насърчаване на легалната икономическа имиграция и преразглеждане на списъка със сектори, които имат нужда от работна ръка, е добра идея.

Никола Бей от Rassemblement National описва мерките пред FT като "упражнение по връзки с обществеността, базирано на политическа измама", защото мигрантите, които работят във Франция, са едва една десета от всички работници в страната.