ЕС налага санкции на турски граждани заради сондажите около Кипър

България има интерес Брюксел да отправи силни предупреждения към Турция

Страните - членки на ЕС, приеха налагането на "ограничителни мерки" по отношение на турските граждани и компании, които са участвали в сондажните дейности в икономическата зона на Кипър. Техните активи могат да бъдат замразени, а достъпът им до територията на ЕС ще бъде забранен. Списъкът с лицата тепърва ще се уточнява, но той няма да включва политически фигури, въпреки че сондажните дейности едва ли са били предприети без политическа благословия.

Това е второто решение за налагане на санкции, което ЕС взема в рамките на един месец, като през юли вече бяха наложени финансови санкции на Турция заради незаконните проучвания в кипърски води. В средата на октомври външните министри решиха да наложат ембарго за доставки на оръжие, за чието спазване обаче отговарят страните членки. Причината за решението беше нахлуването на Турция в Северна Сирия на 9 октомври, което целеше да изтласка силите на кюрдската сирийска опозиция от граничните региони между двете страни. Кюрдите бяха основните съюзници на западните страни в операциите срещу "Ислямска държава".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Попара с пръжки! Каквото е чул - написал...
  Шапка свалям на г-н Прокопиев, че с такива автори продължава да успява да изкопчва грантове!

  Темите са две:
  - историческата нефелност на ЕС;
  - силната позиция на Турция.

  Но хайде да тръгнем от историята.

  1. През 1960 г Кипър получава независимост от Великобритания. През септември в Никозия е подписан договор от 5 точки, в който страните-гаранти на новата държава Великобритания (която си запазва две военноморски бази в Кипът за вечни времена), Гърция и Турция (тъй като населението на страната е от етнически гърци и турци) поемат грижата за независимостта и териториалната й цялост.
  През юли 1974 г военната хунта в Атина инспирира военен преврат в Кипър от гръцки военни, привърженици на идеята за присъединяване на Кипър към Гърция (еносис). Правителството на министър-председателя архиепископ Макариос ІІІ е свалено със сила. Настава хаос.
  През август Търция изпълнява задълженията си като страна-гарант, описани в т.4 от договора и предприема операция "Атила" за възстановяване на конституционния ред на острова.
  Тъй като вече 45 г. не се установява разбирателство между гръцката и турската кипърски общности, непризнатата от никоя държава ( освен Турция) Севернокипърска турска република продължава да съществува на основата на същите демократични основи, на които и останалите европейски държави: многопартийна система, парламентаризъм, избори.

  2. Много любопитен е текстът на т.3 от доровора. Там пише, че независимата държава Кипър няма право да членува в икономически и политически съюзи. В този смисъл присъединяването на Кипър към ЕС е в разрез с договора й за независимост. И дава 5-6 аса в ръцете на Анкара, защото договорът от Никозия изобщо не е отменян, суспендиран или изтекъл.

  Юридически Турция е в абсолютното си право да продължава да мотивира всичките си действия спрямо Кипър с договора за независимост и с произтичащите от него задължения. В Брюксел са много наясно с това. Затова всичките им действия около Кипър са видимо несмели.

  По темата единственият капацитет е журналистката Бранислава Бобанац, която си позволява да назовава нещата е истинските им имена.  Нередност?
Нов коментар