Разследването за импийчмънт на Тръмп: Показанията на висш дипломат подсилват обвиненията на демократите

През следващите 10 дни предстоят публичните показания на девет други свидетели

Уилям Тейлър, шарже д'афер на САЩ в Украйна
Уилям Тейлър, шарже д'афер на САЩ в Украйна    ©  Reuters
Уилям Тейлър, шарже д'афер на САЩ в Украйна
Уилям Тейлър, шарже д'афер на САЩ в Украйна    ©  Reuters

Свидетелски показания на висш американски дипломат подсилиха обвиненията, че президентът Доналд Тръмп е оказвал натиск върху Украйна да разследва сина на потенциалния си конкурент в предстоящите избори Джо Байдън, който беше вицепрезидент на Барак Обама. Това стана в сряда, когато започнаха първите изслушвания при открити врата в разследването за импийчмънт на Тръмп.

Уилям Тейлър, който е шарже д'афер (временен посланик) на САЩ в Украйна, даде допълнителна тежест на обвиненията на демократите, че Тръмп е злоупотребил с поста си, като е опитал да накара чужда страна да му помогне в изборите. Той свидетелства, че наскоро е научил за телефонен разговор през юли, чут от негов помощник, в който президентът е бил зает с готовността на Украйна да обещае, че ще разследва делата на Байдън и на неговия син за украинска енергийна компания. След това помощникът е бил информиран, че Тръмп се интересува повече от разследванията срещу Байдън, отколкото от Украйна, твърди Тейлър.

"Нелогично, необяснимо, лудост"

Тейлър свидетелства, че е бил притеснен да научи, че жизненоважна военна помощ за Украйна е била замразена: "Да замразиш тази помощ без друга причина, освен да помогнеш на политическа кампания, е нелогично. Това не може да бъде обяснено, лудост е."

По-малко от година преди президентския вот Тейлър и друг дипломат - Джордж Кент, очертават история за чуждестранна политика, изкривена от вендетата на президент, докато една малка страна, изправена пред руската агресия, се озовава по средата на процеса, пише New York Times. И допълва, че демократите опитват да убедят една дълбоко разделена Америка, че Тръмп е заложил изборите през 2020 г. на риск, като е замразил военна помощ за украинския конфликт с Русия, за да получи политически предимства за кампанията по преизбирането му.

Още девет публични свидетели

"Ако това не е причина за импийчмънт, кое е", пита конгресменът Адам Шиф, демократ от Калифорния. С помощта на девет други публични свидетели през идващите 10 дни демократите се надяват да убедят американците, че действията на Тръмп заслужават сваляне от поста.

Републиканските защитници на президента нарекоха изслушванията нелегитимни. Те заявиха, че показанията на Тейлър и Кент са част от "политизирана бюрокрация", която предоставя единствено слухове и предположения вместо твърди доказателства за импийчмънт.