Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Вино отлежава в Космоса; Хакери "превземат" гласов асистент и с лазер; Нов живот за орбиталните отпадъци

3106 прочитания

Вино отлежава в Космоса

В началото на този месец астронавтите на Международната космическа станция (МКС) получиха необичайна пратка от Земята. Заедно с останалата 4-тонна изследователска екипировка товарният кораб Cygnus на частната корпорация Northrop Grumman превози до орбиталния комплекс и 12 бутилки... червено вино.

За жалост екипажът на орбиталния комплекс няма да има достъп до съдържанието на стъклените шишета, които са собственост на френската стартираща компания Space Cargo Unlimited. Идеята на проекта, носещ латинското наименование Vitis Vinum in Spatium Experimentia, е да изследва влиянието на микрогравитацията и космическата радиация върху процеса на стареене на виното.

Дванадесетте бутилки ще отлежават в продължение на 12 месеца на борда на МКС, след което ще бъдат върнати на Земята. Те ще бъдат сравнени с проби от същата партида вино, които са запечатани паралелно и са оставени да отлежават при нормални условия.

Въпреки че звучи екзотично, експериментът не е първият случай, при който алкохолни напитки пътуват в Космоса. В околоземна орбита са изпращани както бутилки с бира, така и уиски. Известен е даже случай, при който руски космонавти се напиват с коняк на борда на почти изведената от строя орбитална станция "Мир" по заявка на космически медик, който прави съмнителното допускане, че това може да има благотворен ефект върху тялото в условия на безтегловност.

Хакери "превземат" гласов асистент и с лазер

Милиони потребители по света използват набиращите популярност компютърни гласови асистенти като Siri и Alexa за най-разнообразни дейности – от онлайн пазаруване до контрол на ключалките на техните "умни" домове. Знае се също така, че въпросните устройства все по-често стават обект на опити за неоторизиран достъп и хакерски атаки.

Доскоро обаче не беше ясно, че гласовите асистенти могат да бъдат компрометирани не само със звукови команди. Оказва се, че те могат да бъдат хакнати дори само ако нарушителят има визуален контакт с тях.

По принцип този тип приспособления работят, като преобразуват звуковите вълни от вашия глас в електромагнитни сигнали чрез вибриращо устройство, наречено диафрагма. Японски изследователски екип в сътрудничество със свои колеги от Университета в Мичиган обаче установяват, че киберпрестъпниците могат да изпращат командите до Siri и Alexa под формата на светлинен лъч. Единственото, което трябва да се направи, е той да бъде насочен към микрофона на устройството и диафрагмата започва да вибрира по същия начин, сякаш се намира под въздействието на звукови вълни.

По време на експериментите учените успяват да активират Siri и още един вид гласов асистент от разстояние 110 метра. Те повтарят опита, качвайки се на 70-метрова камбанария и насочвайки лъча към устройство през затворен прозорец. Цената на екипировката, подобна за хакерска атака, е около 400 долара и достига 600 долара, ако към нея бъдат добавени лещи, нужни за увеличаване на ефективния диапазон на действие.

Нов живот за орбиталните отпадъци

Канадската стартираща компания Maritime Launch Services (MLS) в кооперация с оператора за комерсиални космически полети Nanoracks замислят оригинално приложение за старите ракети, които обикалят в орбита около Земята. Тяхната идея е в недалечно бъдеще да вдъхнат втори живот на всички отпадъчни продукти, които не са изгорели в атмосферата при изстрелванията в Космоса и все още обикалят нашата планета.

В частност става дума най-вече за вторите степени на ракетите, които носят полезния товар (най-вече пилотирани капсули и спътници), ускоряват се до орбитална скорост, но в много случаи нямат достатъчно гориво, за да бъдат контролирано унищожени след края на мисията си и се реят безцелно в космическия вакуум с години (дори десетилетия).

"Има много неща, които можеш да направиш с вторите степени на ракетите, и нашето дълбоко убеждение е, че не трябва да прахосваш нещо, което вече е в Космоса – то е твърде ценно", коментира Джефри Манбер, изпълнителен директор на Nanoracks. Идеята е, че извеждането на всеки килограм полезен товар в орбита струва десетки хиляди долари и в случая с космическите отпадъци тези пари вече са платени (от някой друг).

Намерението на MLS и Nanoracks e да използват корпусите на старите ракети за конструиране на орбитални инсталации, включително изследователски центрове, космически складове и дори хотели. За целта те планират да използват роботи-заварчици, които ще събират орбиталния боклук и ще конструират въпросните съоръжения направо в открития Космос. Както вероятно се досещате, от практическото осъществяване на тази визия най-вероятно ни делят доста години.

Вино отлежава в Космоса


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход