Меркел ще окаже натиск на Макрон за преговори със Северна Македония и Албания

Според германския канцлер НАТО е "незаменим", а Западните Балкани трябва да имат ясна перспектива за членство в съюза

Политическата кариера на Меркел е към своя край
Политическата кариера на Меркел е към своя край    ©  Reuters
Политическата кариера на Меркел е към своя край
Политическата кариера на Меркел е към своя край    ©  Reuters

Френският президент Еманюел Макрон от седмици изправя на нокти някои европейски съюзници. Докато накрая Германия реагира. В сряда канцлерът Ангела Меркел посочи, че ще упражни натиск върху Париж, за да се позволи на Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС. Това става, след като Макрон блокира процеса и поиска по-строги критерии за приема на нови членки. "Искам да кажа на държавите от Западните Балкани, че те също имат перспективи за членство в ЕС. Ние ще направим така, че това да се случи", коментира Меркел.

Макрон се опитва да упражнява по-голямо влияние върху европейската политика. Освен че блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания, той също така застана срещу своите съюзници по-рано тази година, като се изказа против дългото отлагане на крайния срок за Brexit. В интервю за The Economist този месец пък френският президент поиска цялостна промяна на европейската отбрана и постави под въпрос ефективността на НАТО.

Разминавания между Париж и Берлин

Политическата кариера на Меркел е към своя край. Някога изказванията й носеха най-голяма тежест в ЕС, но сега Макрон се готви за тази роля, пише Bloomberg.

Миналия месец френският президент заяви, че за Северна Македония и Албания не трябва да се насрочва дата за започване на преговорите за еврочленство, докато Брюксел не реформира целия си подход към разширяването на съюза. Тогава председателят на Европейския съвет Доналд Туск опита да вдъхне надежда на балканските страни: "И двете държави имат правото да започнат преговори с ЕС."

В сряда Меркел коментира, че Западните Балкани трябва да имат реалистична перспектива за прием: "Сега трябва да говорим с Франция за това кои елементи точно трябва да бъдат подобрени или променени в процеса по еврочленство. Искаме споразумение за това възможно най-скоро, за да можем да постигнем напредък в конкретния случай."

Има ли бъдеще НАТО

По въпроса за НАТО и критиката на Макрон Германия внесе свои идеи за реформирането на алианса, тъй като "преди всичко искаме да е ясно, че НАТО функционира и има бъдеще". В интервюто за The Economist френският президент заяви: "Това, което наблюдаваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО." Но и тук позицията му се различава от тази на Меркел, която смята алианса за "незаменим".

В сряда германският канцлер засегна и този въпрос: "Не трябва да преобръщаме изцяло реда от миналото. Правилно е да имаме европейски стълб за отбрана в рамките на НАТО – стълб, който да подчертава, че ние, европейците, поемаме нашите ангажименти, но не срещу НАТО, а с НАТО."