Европарламентът обяви извънредно положение в климата

Българските социалисти и ДПС подкрепиха резолюцията, ГЕРБ, ВМРО и "Демократична България" гласуваха против

В съотношение почти 2:1 европейските депутати гласуваха резолюция, с която обявиха извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и в света. Резолюцията е буквално от няколко реда и няма никакви правни последици, но тя показва настроението на депутатите преди предстоящите преговори за европейската политика в областта. А то е, че мнозинството в европарламента подкрепя максимално амбициозни цели за намаляване на емисиите на парниковите газове в Европа. Евродепутатите искат Европейската комисия да гарантира, че всички законодателни предложения в областта на климата ще целят ограничаване на нарастването на температури до 1.5 градуса по Целзий до края на столетието.

Гласуването беше оспорвано, тъй като много депутати, които иначе подкрепят политиката на ЕС в областта на климата, са противници на изявления, които според тях са панически. Например евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Питер Лизе каза по време на обсъжданията на текста, че фразата "извънредно положение" му напомня "паника и картини от Третия райх". Затова ЕНП настояваше резолюцията да бъде за необходимостта от "спешни" мерки в областта на климата.

"Извънредно положение"?! Извънредно положение предполага временно ограничаване на права в името на по-висше благо", пък коментира във фейсбук профила си Радан Кънев от "Демократична България".

Обратно - за зелените резолюцията, която беше предложена от либералната "Обнови Европа", не беше достатъчно категорична. Те искаха тя да обяви, че ЕС трябва да постигне климатична неутралност през 2040 г. В момента страните членки все още не могат да се обединят около идеята това да стане през 2050 г. Според зеления евродепутат Михаел Блос "нашата къща е запалена и не трябва да се ограничаваме само до PR акции".

Резолюцията беше подкрепена от общо 429 евродепутати от почти целите парламентарни групи на "Социалистите и демократите", "Обнови Европа", част от ЕНП и естествено зелените, както и от "Европейска обединена левица/Северна зелена левица". Срещу нея гласуваха 225 евродепутати от ЕНП, Европейските консерватори и либерали и други. Сред гласуващите се виждаше и обичайното разделение по климатичните въпроси между евродепутатите от западните и източните страни.

Българските депутати се разделиха по въпроса. Левите Елена Йончева, Иво Христов, Петър Витанов, Сергей Станишев и Цветелина Пенкова, както и двамата гласували депутати от ДПС Илхан Кючук и Атидже Алиева-Вели, подкрепиха резолюцията. Десните Асим Адемов, Александър Йорданов, Андрей Новаков, Андрей Ковачев и Ева Майдел от ГЕРБ и Радан Кънев от "Демократична България", както и двамата евродепутати на ВМРО Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, гласуваха против.