Евродепутатите от ГЕРБ и вицепрезидентът Йотова хвалиха правосъдието ни в Брюксел

Правителството е в кампания да убеди Европейската комисия да сложи точка на мониторинга над България

Отиващият си и идващият главен прокурор - Сотир Цацаров и Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев бяха гости на странна конференция в сградата на Европейския парламент в Брюксел, на която освен двама представители на Европейската комисия (EK) присъстваха само български евродепутати, дипломати, парламентарни сътрудници и журналисти. Почетен гост беше вицепрезидентът Илияна Йотова, която е бивш евродепутат. Конференцията беше организирана от евродепутата на ГЕРБ Емил Радев (Европейска народна партия) и трябваше да направи равносметка на 12-те години от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). На събитието в понеделник четиримата високопоставени представители на съдебната власт отчетоха успехите на съдебната реформа и борбата с корупцията в България, а българските евродепутати съответно ги поздравиха за успехите.

Срещата е част от блиц кампания на правителството и евродепутатите от ГЕРБ, която цели да даде последни аргументи на Европейския парламент и ЕК да прекратят мониторинга над България. Утре (3 декември) предстои още една конференция в Европейския парламент, този път организирана от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и на която зам.-председател е отново Емил Радев. Междувременно днес сутринта българският премиер Бойко Борисов покани журналисти на летището, преди да замина за Мадрид, където ще участва в в 25-ата конференция по изменение на климата, и отново декларира, че София ще изпълни всички препоръки за реформи в съдебната система на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия. Те касаят основно въвеждането на система за отчетност и отговорност на прокуратурата.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше наложен на България през 2007 г. заради недоверието на мнозинството страни членки към българската съдебна система, борбата с корупцията и организираната престъпност, а целта му бе постигането на "качествена промяна, която стига далеч отвъд простото покриване на показателите". Днес в своето изявление представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви: "МСП е изиграл своята положителна роля, той доказа, че е България е изпълнила всички препоръки." Отиващият си главен прокурор Сотир Цацаров повтори тезата си, че МСП е бил положителен за България в първите си години, но след това той е бил използван за вътрешнополитически цели, под което имаше предвид не целите на съдебната реформа, която е вътрешен приоритет, а партийни сблъсъци. Вицепрезидентката Илияна Йотова пък заключи, че механизмът е направил България лесна мишена за евроскептиците и популистите и така е спомогнал за Brexit.

Най-цветист в похвалите си беше Александър Йорданов (СДС в коалиция с ГЕРБ). Според него българските усилия за реформи са получавали само положителни оценки в Брюксел, а критиките били само с български източник. "Така не се прави в ЕС, не се пускат разни учили и недоучили политици и политиченца, които да клеветят България", каза евродепутатът и бивш председател на Народното събрание, станал известен с фразата "Днес е един добър ден за българската демокрация".

На 22 октомври в последния си доклад по МСП Европейската комисия даде негативно становище за Румъния, но заключи, че България е постигнала достатъчен напредък по ангажиментите, които е поела при присъединяването ѝ към ЕС. Същевременно обаче ЕК не взе решение за свалянето на механизма, а заяви, че ще иска мнението на европарламента и страните членки. Преди малко по-малко от месец евродепутатите от почти всички парламентарни групи дадоха подкрепата си за падането на МСП, но както изглежда, страните членки няма да излязат с декларация. Десет страни членки не са съгласни с мнението на ЕК, което блокира Съвета на ЕС да излезе със заключение.

Тъй като има голяма вероятност страните членки да не постигнат компромис, решението ще се вземе от Европейската комисия, вероятно в началото на следващата година. За това и кабинетът бърза да демонстрира допълнителни успехи, които да дадат още аргументи на ЕК за окончателното й решение.