Борисов в Брюксел: Зелената сделка е неизбежна, Гърция и Кипър да се оправят с Турция

Според премиера въглищните централи имат хоризонт от 15-25 г. и е най-добре да се заместят с газови мощности

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на лидерите на 27-те в Брюксел на 12-13 декември
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на лидерите на 27-те в Брюксел на 12-13 декември    ©  European Council
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на лидерите на 27-те в Брюксел на 12-13 декември
Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата на лидерите на 27-те в Брюксел на 12-13 декември    ©  European Council

"Когато ЕС толкова твърдо реши да прокара една своя политика, каквото е зелената сделка, тя ще я прокара - с едни или други инструменти, но ще стане факт", каза премиерът Бойко Борисов на влизане на заседанието срещата на лидерите на 27-те страни членки в Брюксел.

Държавните и правителствените ръководители приеха заключения, с които подкрепиха "целта за постигане на неутрален по отношение на климата ЕС до 2050 г. в съответствие с целите на Парижкото споразумение", т.е. в средата на века икономиките на страните в ЕС да станат въглеродно неутрални. Това се случи, въпреки че "на този етап една държава членка не може да се ангажира с изпълнението на тази цел". Става дума за Полша, която отказа да подкрепи амбициозната цел на ЕС, докато не види достатъчно финансиране за трансформацията на своята икономика.

Това е безпрецедентно решение, тъй като заключенията на Европейския съвет изискват единодушие и по този начин на практика Полша е заобиколена. Това показва и стилът на работа на новия председател на съвета, бившия белгийски премиер Шарл Мишел. Неговият предшественик Доналд Туск всячески се опитваше да избегне подобни сблъсъци, особено когато става дума за отношенията между Изтока и Запада. На пресконференцията си след срещата на лидерите в четвъртък (всъщност в ранните часове на петък) Мишел каза, че просто Полша се нуждае от повече време.

Мишел е от либералното политическо семейства и близък съюзник на френския президент Еманюел Макрон (по чието настояване той получи поста). Решението е практическа демонстрация как Макрон си представя по-динамичния и взимащ бързо решения ЕС – като съмняващите се просто биват избутвани настрани.

Полският премиер Матеуш Моравиецки каза, че Полша си е подсигурила изключение от европейските правила в областта, но нито един от другите лидери на ЕС не се съгласи. Варшава твърди, че се нуждае от 500 млрд. евро, за да декарбонизира икономиката си.

На практика няма как отделна държава да спре новата цел на ЕС. В началото на следващата година Европейската комисия ще предложи наречения от нея "Климатичен закон". Той ще залага същите цели – климатична неутралност към 2050 г., а през лятото на следващата година законът ще бъде допълнен и с конкретна цел за 2030 г. – 50 или 55% намаление на емисиите на парникови газове (сега целта на ЕС е 40%). Тъй като регламентите в областта на околната среда се приемат с квалифицирано мнозинство, Полша, Чехия и Унгария просто няма как да спрат новия зелен курс на ЕС. След като България още през лятото смени позицията си, сега Прага и Будапеща също взеха завоя.

Трябва да говорим за въглищните централи

"Винаги сме поставяли здравето и чистотата в свои програми, трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата – 5, 10, 15 години. И трябва плавно, много бавно - това сме го договорили, и по никакъв начин миньорите и работещите в тази сфера, а и самият енергиен микс да не ни пострадат", каза Борисов.

Според премиера най-подходящо е въглищните централи да бъдат заместени с газ. "Сиреч ние трябва да гарантираме газовите доставки", каза той.

Борисов вече започва все по-откровено да говори за бъдещето на въглищната енергетика в България - нещо, което само преди година избягваше да прави, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова повтаряше твърденията, че в страната има въглища за още 60 години напред.

Премиерът подчерта заключенията на Европейския съвет, според които "някои държави членки посочиха, че използват ядрена енергия като част от своя национален енергиен микс". За това изречение особено е настоявал чешкият премиер Андрей Бабиш, но София също е в групата на страните, които искат ЕС да не предприема рестриктивни мерки по отношение на атомните централи. Въпреки че в самия договор за ЕС изрично се подчертава, че страните членки сами избират какви източници на енергия искат да ползват, на практика с екологичното и енергийното законодателство на ЕС в последните няколко години се прави невъзможно развитието на въглищните централи, а новите ядрени мощности са отрязани от помощ на европейско ниво. Тази седмица ядрената енергия дори беше изключена от списъка с нисковъглеродни икономически дейности на ЕС, но няколко страни блокираха договорката между Европейския парламент и финландското председателство на Съвета на ЕС.

В този контекст Борисов каза, че към проекта за възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене" има голям инвеститорски интерес, който "идва от Китай, Южна Корея, САЩ и Русия и от много места, фактът е, че най-големите фирми имат интерес".

Борисов освен това каза, че е провел срещи с екипа на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да се обсъди бъдещата енергийна политика на България.

За парите - нищо

По време на срещата на лидерите трябваше да се обсъжда и бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г., но дискусиите бяха отложени за извънреден сбирка през февруари. Финландското председателство на Съвета на ЕС преди десет дни предложи финансова рамка, но засега никой не е доволен от нея.

Борисов каза, че България трябва да се бори за запазване на средствата си по кохезионната политика, които е имала от предишните седем години. "Ако успеем да си защитим бюджета, мисля, че ще е добре за нас", каза той. В проекта на ЕК се предвиждаше София да получи с почти 8% повече средства спрямо 2014-2020 г., докато според предложението на Финландия за България се предвижда увеличение с близо 7%, като разликата е 80 млн. евро. Според Борисов обаче това няма голямо значение, тъй като в момента българският бюджет отделя много повече средства за инфраструктура.

Турция на фокус

"Европейският съвет потвърждава недвусмислено своята солидарност с Гърция и Кипър във връзка с действията на Турция", заключиха лидерите на ЕС. Причината е, че в последната година Анкара се опитва да препятства сондажите за газ и нефт в кипърската изключителна икономическа зона, която тя не признава. В същото време в опит да окаже натиск върху Никозия Турция подписа споразумение за делимитация на морските си граници с Либия, които пък засегнаха гръцките интереси в Средиземно море.

Бойко Борисов обаче не прозвуча толкова убедително: "На колегите от Гърция и Кипър им казах да си намерят инструменти и да се оправят сами. Подкрепяме ги всякак, но Турция играе изключително важна роля в региона".

Премиерът припомни, че в момента към България няма никакъв имигрантски натиск, и даже цитира "дежурния" (вероятно в МВР), който сутринта му съобщил данните.