Либералните кметове от Вишеградската четворка

Градоначалниците на Будапеща, Прага, Варшава и Братислава се обединиха, за да се противопоставят на собствените си правителства

Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)    ©  Reuters
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)
Кметовете на Прага, Будапеща, Братислава и Варшава (от ляво надясно)    ©  Reuters

Лидерите на Вишеградската четворка са обединени срещу Европейската комисия (ЕК) по няколко въпроса, включително имиграцията, изменението на климата и върховенството на закона. Сега те са изправени пред нов вид опозиция отвътре - кметовете на собствените им столици. В понеделник кметовете на Будапеща, Прага, Варшава и Братислава се срещнаха в унгарската столица, за да подпишат "Пакт за свободни градове", обещавайки да работят заедно в защита на проевропейските градски избиратели, които застават срещу социално консервативните национални правителства и подкрепят зелените политики, съобщава Financial Times.

"Въпросът е дали Европа може да излезе от собствената си сянка и директно да участва в проекти", каза Гергей Карачон, либералният кмет на Будапеща, който през октомври постигна победа над "Фидес", партията на премиера Виктор Орбан. "Това прави особено актуално старото правило "Мисли глобално, действай локално", допълни той.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се