Бавната смърт на Европа

ЕС с обръщането на гръб на империализма е изпреварил времето си с десетилетия. И точно заради това рискува да изпадне от историята.

Протестиращи с изрисувани на лицата им флагове на ЕС и Великобритания преди среща на върха на ЕС в Брюксел през 2019 г.
Протестиращи с изрисувани на лицата им флагове на ЕС и Великобритания преди среща на върха на ЕС в Брюксел през 2019 г.    ©  Yves Herman/Reuters
Протестиращи с изрисувани на лицата им флагове на ЕС и Великобритания преди среща на върха на ЕС в Брюксел през 2019 г.
Протестиращи с изрисувани на лицата им флагове на ЕС и Великобритания преди среща на върха на ЕС в Брюксел през 2019 г.    ©  Yves Herman/Reuters

Този текст е част от специалното издание World Review на New York Times, издадено на български от "Капитал". Всички текстове по темата може да откриете в последния брой на "Капитал" за годината.

Кой е Старият свят? Кой е Новият свят? Доскоро отговорът на двата въпроса беше очевиден. САЩ са Новият свят, "земята на свободните", населена и основана от хора, напуснали една Европа, обзета от политически репресии, икономическа назадничавост и културен упадък. Европа е Старият свят – цял един континент, който раздира и унищожава сам себе си в две световни войни.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-(
  Костадин Иванов

  "Кой е Старият свят? Кой е Новият свят? Доскоро отговорът на двата въпроса беше очевиден. САЩ са Новият свят, "земята на свободните", населена и основана от хора, напуснали една Европа, обзета от политически репресии, икономическа назадничавост и културен упадък. Европа е Старият свят – цял един континент, който раздира и унищожава сам себе си в две световни войни. "
  ==================
  Леле, колко опростенчески можело да се направи... Даже някои вЕрват.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  За да иззида тезата си, този човек е написал абсурдни глупости

  Да, в Европа приз ХХ в е имало две войни, но в световната историография те се наричат "световни", просто защото "империалистите" и извън Европа - от САЩ, Япония, Австралия, Латинска са се намесили за дял при преразпределението на света.

  Европейската "европеизация" на света през ХЖІІ-ХІХ в всъщност е КОЛОНИЗАЦИЯ на света. Британия, Испания, Португалия, Франция, Белгия, Холандия с кръв и меч завладяват практически почти целия останал свят (без Русия и Китай): Америките, Африка, Азия, Австралия,
  Не мен би ми било неудобно да наричам "европеизация":
  - геноцида над местното население;
  - търговията с роби;
  - разрушаването на цели цивилизации.

  Това са го правили всички колонизатори - и от Стария, и от Новия свят. Алчността и безгрижието към човешкия живот не са цивилизационни "ценности", а проявления на капитализма. Четете Хегел и Маркс.

  О-о-о! Чак сега видях, че туй е писано за New York Times!
  Такива мисловни рефлукси могат да се поднасят само на тамошна публика, защото без значение газенета на фактите, звучат упиващо: демокрация, глобализъм...


 • 3
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Европа се връща към националното и консервативното и Америка осиротя в мултито, глобализма и либерализма.

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  America first! на Тръмп според Вас е либерален, а не националистически призив? Я помислете пак (ако можете!).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход