Силната демокрация е дигиталната демокрация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Силната демокрация е дигиталната демокрация

Хора се редят да пуснат бюлетини за местни избори и референдум за еднополовите бракове в Гаосюн, Тайван, на 24 ноември 2018 г. Онлайн платформи като vTaiwan, работещи с помощта на изкуствен интелект, позволяват на тайванските граждани да имат по-голямо участие в определянето на публичната политика

Силната демокрация е дигиталната демокрация

В Тайван онлайн платформите, работещи с помощта на изкуствен интелект, дават на гражданите шанс да изразят мнението си – докато държат троловете настрана

3759 прочитания

Хора се редят да пуснат бюлетини за местни избори и референдум за еднополовите бракове в Гаосюн, Тайван, на 24 ноември 2018 г. Онлайн платформи като vTaiwan, работещи с помощта на изкуствен интелект, позволяват на тайванските граждани да имат по-голямо участие в определянето на публичната политика

© Tyrone Slu/Reuters


Този текст е част от специалното издание World Review на The New York Times, издадено на български от "Капитал". Всички текстове по темата може да откриете в последния брой на "Капитал" за годината.

Демокрацията става толкова по-силна, колкото повече хора участват. А дигиталните технологии остават един от най-добрите начини за повишаване на участието – стига фокусът да е върху намирането на общо в позициите и създаване на консенсус, а не разделение.

Това са уроците, които Тайван е взел присърце в последните години, като правителството и технологичните компании си партнират в създаването на онлайн платформи и други дигитални инициативи, които позволяват на гражданите да предлагат и изразяват мнението си по реформи и политики. Днес Тайван прави краудсорсинг за демокрация, за да създаде по-отзивчиво управление.

Съвсем подобаващо, това движение, което се стреми да повиши прозрачността на управлението, бе родено в момент на национално избухване по повод липсата отвореност и отчетност в политиката.

На 18 март 2014 г. стотици млади активисти, повечето от които студенти, окупират тайванския парламент, за да изразят силната си съпротива срещу ново търговско споразумение с Пекин, което тогава се обсъжда, както и срещу потайния начин, по който то бива прокарано през парламента от управляващата партия "Гоминдан".

Протестиращите от станалото известно като "Движението на слънчогледите" настояват споразумението да бъде спряно и правителството да въведе по-прозрачен процес на ратификация.

Окупацията, която се радва на широка обществена подкрепа, приключва за малко повече от три седмици, след като правителството обещава по-силен парламентарен контрол над търговското споразумение. (И до днес това споразумение все още не е одобрено от тайванския парламент.) Социологическо проучване, оповестено сред окупацията, обаче показва, че 76% от тайванците остават недоволни от управлението на "Гоминдан", което илюстрира мащаба на кризата на доверие, предизвикана от споровете около търговското споразумение.

За да излекува този разлом и да започне да комуникира по-добре с гражданите, администрацията се обръща към група граждански активни хакери и програмисти, известна като g0v, която се стреми да повиши прозрачността на управлението чрез създаването на онлайн инструменти с отворен код. Организацията влиза в полезрението на правителството по време на слънчогледовата окупация, когато хакери от g0v си сътрудничат с протестиращите.

През декември 2014 г. Жаклин Цай, министър с портфолио дигитални технологии, посещава организиран от g0v хакатлон и предлага създаването на неутрална платформа, където различни онлайн общности да могат да обменят идеи за политики.

Няколко души от g0v се съгласяват да си партнират с правителството и през 2015 г. платформата е стартирана. vTaiwan ("Виртуален Тайван") събира на едно място представители на публичния, частния и социалния сектор, за да дебатират политически решения на проблеми, свързани основно с дигиталната икономика. От пускането му vTaiwan е разгледал 30 теми, комбинирайки онлайн дебати с дискусии на живо. Макар правителството да не е задължено да следва препоръките на vTaiwan (политика, която скоро може да бъде променена), работата на групата често води до конкретни действия.

vTaiwan разчита отчасти на уникален дигитален инструмент, известен като Pol.is, за да гарантира, че краудсорсинг дебатите по политики остават цивилизовани и стигат до консенсус. Използвайки Pol.is, всеки потребител на vTaiwan може да публикува коментари по темата или политиката, която се обсъжда. Важното е, че останалите потребители не могат да отговарят директно на тези коментари, което намалява вероятността от тролене и злоупотреби. Вместо това те могат да натискат бутони "съгласен", "несъгласен" или "пасувам/не съм сигурен" за всеки коментар.

На базата на учещ се в реално време изкуствен интелект Pol.is анализира всички гласувания по коментарите и съставя интерактивна карта, която групира участниците със сходни мнения и ги съотнася към други с различно мнение. Картата нагледно показва разделенията между разнородните групи, както и сферите на възможно съгласие. В идеалния случай това стимулира хората на публикуват коментари, които привличат повече поддръжници, и така очертава път към консенсус.

vTaiwan бе използван за разрешаване на редица особено противоречиви проблеми на дигиталната политика. През 2015 г. той помогна за излизане от задънената улица по въпроса кой е най-добрият начин за регулиране на Uber, който влиза в Тайван две години преди това и се натъква на съпротива от шофьорите на такси.

През 2016 г. стотици обикновени граждани успяват за няколко седмици, използвайки платформата, да предложат нови регулации за онлайн продажбите на алкохол, след като протичащи на много нива дискусии между бизнеса и различни социални групи се разпадат. А през 2018 г. vTaiwan помага за създаването на нови регулации за икономиката на платформите.

Тайван разчита и на още една платформа за гражданско включване, наречена Join, която се администрира изцяло от правителството. Макар и сходна с vTaiwan по това, че използва Pol.is за изграждане на консенсус, Join се занимава с теми извън дигиталната икономика като данъци за неизползвани имоти и предписване на лекарства за животни. В сравнение със стотиците хиляди, които са участвали в дебати във vTaiwan, сайтът на Join е регистрирал 10.6 млн. уникални потребители – почти половината от населението на Тайван – от създаването му през 2015 г.

Взети заедно, vTaiwan и Join отварят множество преки линии за комуникация между правителството на Тайван и гражданите, което носи огромни ползи за първото. Хората на власт влизат в досег с нови идеи и начини на мислене и могат да разберат исканията за публични услуги.

Президентският хакатлон е друга технологична инициатива, която събира не едно място публичния, частния и социалния сектор в Тайван за решаване на неотложни проблеми. По време на това събитие, което за пръв път беше проведено миналата година, отбори от хакери, съставени или от граждани, или от държавни служители, се състезават в създаването на най-иновативни подобрения на публичните услуги на страната. Вместо парична награда най-добрите отбори получават обещание от правителството, че ще приложи техните идеи.

Един от най-добрите отбори в тазгодишния хакатлон включваше служители от съдебната власт. Отборът разработи два дигитални инструмента за повишаване на прозрачността и разбираемостта на съдебната система за гражданите.

Шофирането в нетрезво състояние е наболял обществен проблем в Тайван. В последните години различаващи се една от друга присъди, дадени на шофьори, участвали в инциденти с широк обществен отзвук, водят до публично объркване защо някои наказания са толкова леки в сравнение с други.

Един от дигиталните инструменти, разработен от отбора от съдебната власт, помага по отношение на това объркване, като дава на обществото по-добро разбиране защо наказанията за едно и също престъпление могат да бъдат различни. Всеки потребител просто може да влезе в съответните данни за хипотетично нарушение, свързано с шофиране в нетрезво състояние, като например нивото на концентрация на алкохол в кръвта и типа превозно средство, замесено в инцидента. След това приложението предоставя списък със съответните наказания за случая, като едновременно с това показва реални присъди в случаи с нетрезво шофиране, сходни на описания. (Отборът е анализирал над 50 000 присъди от подобни случаи, за да създаде този инструмент.) По този начин потребителите разбират по-добре как малки вариации в например концентрацията на алкохол в кръвта биха могли да доведат до радикално различни присъди.

В закриващата реч на тазгодишния президентски хакатлон президентът Цай Инуън окуражи правителствените служители да възприемат хакерски дух, докато работят за задоволяване на публичните нужди. "Правете го смело; не се страхувайте да допускате грешки", каза тя. В Тайван дигиталните технологии засилват гражданския диалог и "заразяват" правителството с духа на социалните иновации. Като дава глас на всеки, Тайван укрепва своята демокрация за бъдещето.

Одри Танг е дигитален министър на Тайван и активен контрибутор на g0v

© 2019 The New York Times Company and Audrey Tang

Този текст е част от специалното издание World Review на The New York Times, издадено на български от "Капитал". Всички текстове по темата може да откриете в последния брой на "Капитал" за годината.

Демокрацията става толкова по-силна, колкото повече хора участват. А дигиталните технологии остават един от най-добрите начини за повишаване на участието – стига фокусът да е върху намирането на общо в позициите и създаване на консенсус, а не разделение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  fpd1488699386518396 avatar :-|
  Ivan Mitev

  Сега демокрацията се прилага при неправилно емитиране на пари.
  При наличие на фаталната грешка на централната банка, при всякакъв вариант на демокрация е с нарастващи щети.
  За демократична държава с устойчив просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.