Овластете и образовайте младите в Афганистан, за да има мирно бъдеще

Давайки на младите шанс да се развиват, страната може да укрепи демокрацията си

"Афганистански мечтатели", отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезанието по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.
"Афганистански мечтатели", отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезанието по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.    ©  Andrea DiCenzo for The New York Times
"Афганистански мечтатели", отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезанието по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.
"Афганистански мечтатели", отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезанието по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.    ©  Andrea DiCenzo for The New York Times

Този текст е част от специалното издание World Review на The New York Times, издадено на български от "Капитал". Всички текстове по темата може да откриете в последния брой на "Капитал" за годината.

Афганистан отбелязва голям напредък през последните две десетилетия по отношение на овластяването на жените, укрепването на демокрацията, подобряването на достъпа до здравеопазване и осигуряването на образование за милиони деца. Международните донори постигат пряк ефект върху живота на много афганистанци, предлагайки ни възможности за икономически растеж, докато се стремим към човешки права и достойнство.

Но е нужна още много работа, за да се превърне страната във функционираща демокрация. За щастие можем да разчитаме на младо население, което гори от желание да помогне за това; въвличането му в социалния, икономическия и политическия живот на държавата ще определи способността ни да успеем. Трябва да гарантираме, че на нашите младежи ще бъдат дадени всички шансове да поемат контрола и образованието е ключът за това начинание.

В момента близо 27.5 млн. афганистанци - над половината от населението на страната – са под 25 години. Те са израснали в период на трудно спечелени демократични придобивки, изпълнени с надежди и нежелаещи да преживяват трагедиите на разкъсваното от войни поколение на своите родители. Те от малки използват мобилни телефони, интернет и имат достъп до информация.

Но има големи препятствия пред напредъка. Части от страната остават под управлението на талибаните и непрестанните сражения между тази войнстваща ислямистка група и правителствените сили е отнела живота на много хора и е довела до разселването на други. След като през септември американският президент Доналд Търмп прекрати преговорите с лидерите на талибаните за слагане на край на американското военно присъствие в страната, мирът изглежда по-далечен от всякога. Правозащитни организации продължават да регистрират множество нарушения в цялата страна, а понасянето на отговорност от извършителите на престъпления срещу жени и деца е рядкост.

Президентските избори на 28 септември - в които както настоящият президент Ашраф Гани, така и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула се обявиха за победители – бяха проведени насред заплахи от терористични атаки, обвинения за изборни измами и исторически ниска избирателна активност. Лесно е да се види защо множество млади афганистанци може да са изгубили вяра в способността на старата гвардия да взима мъдри решения за страната ни.

Данни на Световната банка показват, че близо 8 млн. млади афганистанци са се влели на пазара на труда през 2018 г. на фона на ниски нива на грамотност и малко опции за започване на работа. Нашите лидери трябва да обръщат по-голямо внимание на качеството и количеството на образованието, професионалното обучение и наличните работни места. Квалифицираната и преуспяваща работна сила е едно от най-силните ни оръжия в битката срещу тероризма и назадничавостта.

Докато мирните преговори между САЩ и талибаните буксуват, трябва да помислим също така с какво биха могли да допринесат младите хора за този процес. До момента политическите лидери се опитват да провеждат преговори по начина, по който са го правили в миналото – единствено за своя лична полза. По-младото поколение желае мир и вярва в демократичните стандарти за свобода на словото и човешки права. И е готово на битка за правото да решава собствената си съдба.

Младите хора в Афганистан трябва да получат възможност да учат, да се развиват и да растат. По изчисления на UNICEF близо 3.7 млн. афганистански деца не ходят на училище; 60% от тях са момичета. Трябва да започнем да се справяме по-добре като общество.

През 2017 г. неправителствена организация, наречена First (абревиатура за For Inspiration and Recognition of Science and Technology – за вдъхновение и признание на науката и технологиите – бел. ред.) покани Digital Citizen Fund, организацията, която аз ръководя, да съставим заедно отбор по роботика, който да участва в международното съревнование за тийнейджъри First Global Challenge. Така беше поставено началото на "Афганистански мечтатели", първият съставен изцяло от момичета афганистански отбор по роботика. Шест ученички, избрани от Digital Citizen Fund на базата на техните постижения, се присъединиха към отбора.

Макар документите им за кандидатстване за виза да бяха отхвърлени два пъти, накрая "Афганистанските мечтатели" успяха да отпътуват за САЩ и да участват във First Global Challenge. Получили задачата да сглобят свой собствен робот за състезанието, те плениха публиката с вдъхновяващото си послание за надежда и непоколебимост. (Накрая те получиха медал за "смело постижение".) Те доказаха, че след години на тъмнина и подчинение афганистанските момичета в страната най-после могат да застанат начело и да се стремят да бъдат господари на собствената си съдба.

Това е силата на нашите младежи. Техният кураж на фона на лични и национални трагедии има заразяващата мощ да влива надежда.

Като награда за усилията на "Афганистански мечтатели" да подкрепят участието на жените в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката тази година афганистанското правителство дари парцел от шест акра земя в Кабулския университет на отбора. Там един ден ще бъде разположен институтът "Афганистански мечтатели" - направен с дизайн, осигурен от Yale School of Architecture. Институтът ще предлага STEM (абревиатура от английските думи за наука, технологии, инженерство и математика - бел. ред.) обучение за ученици и студенти с акцент върху изкуствения интелект и блокчейн технологиите.

Подобни инициативи въплъщават визията за самозахранващия се икономически растеж, от който Афганистан има нужда. Нашите деца са бъдещите лидери и иноватори на нашата държава и те заслужават пълната подкрепа и всички инвестиции на нацията.

През май "Афганистанските мечтатели" бяха поканени на срещата на върха "Хора на Марс" във Вашингтон, събитие, спонсорирано от космическата индустрия. След изказването им човек от публиката попита петте присъстващи момичета от отбора на коя планета "биха искали да оставят своя отпечатък".

"Марс!", беше техният отговор.

Надявам се, че ще успеят. На децата трябва да бъде позволено да имат големи мечти.

*Роя Махбуб е афганистански сериен предприемач. Тя е президент на Digital Citizen Fund, неправителствена организация, посветена на помагането на момичета и жени в развиващите се държави да получават достъп до технологии

© 2019 The New York Times Company and Roya Mahboob