С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 30 дек 2019, 20:25, 3672 прочитания

Масаши Нишихара: Целта на Китай е да изтласка САЩ от Тихоокеанския регион

Президентът на базирания в Токио Изследователски институт за мир и сигурност пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Визитка

Д-р Масаши Нишихара е президент на базирания в Токио Изследователски институт за мир и сигурност (Research Institute for Peace and Security) от 2006 г. Преди това в продължение на шест години е президент на Националната академия по отбрана в Йокосука. Той има магистратура и докторантура по политически науки от Университета в Мичиган и е бил гостуващ преподавател в Австралийския национален университет в Канбера (1979 г.) и във Фондация "Рокфелер" в Ню Йорк (1981-1982 г.).

Д-р Нишихара е считан за един от водещите експерти по сигурността в Азия. "Капитал" разговаря с него в момент, когато между Япония и един от най-близките й партньори - Южна Корея, има напрежение, започнало от дипломатически спор около поведението на Япония по време на Втората световна война и разраснало се до търговски конфликт, преливащ в сферата на отбраната. Същевременно дългогодишният гарант на сигурността на двете държави – САЩ, поставя под въпрос ангажиментите си, като президентът Доналд Тръмп агресивно настоява Япония да започне да плаща четири пъти повече за намиращите се на нейна територия близо 50 000 американски войници, а Южна Корея – пет пъти повече за разположените в страната 28 000 американски войници. Всичко това сериозно разклаща досегашната архитектура на сигурността в региона на фона на разрастващите се амбиции на Китай, непредвидимостта на ядрена Северна Корея и напрежението в Южнокитайско море.

В момента Япония има проблематични отношения с всичките си съседи – спори с Южна Корея, притесненията по отношение на Китай растат, режимът в Северна Корея е все така опасен и непредвидим. Как Япония вижда ролята си в региона и каква е стратегията й за отношенията със съседните държави?

Япония има късмета да е отделена от азиатския континент с вода и това помага да се справяме с Китай и двете Кореи дори когато има голямо напрежение с тях. Япония е малка страна и за да оцелеем, имаме нужда от добър баланс на силите в нашия регион. Начинът за това е САЩ да бъдат наш съюзник. Съюзът между Япония и САЩ е от критична важност за нас. Така стоят нещата в последните 70 години.


Япония и Южна Корея имат исторически търкания още от 1945 г., но същевременно двете държави са близки, и двете са демокрации, развиват се по сходен начин политически. През годините двете страни са били и приятелски настроени, и враждебни една към друга, отношенията ни постоянно се движат напред и назад. Помага това, че САЩ се опитват да бъдат медиатор между нас.

В момента причина за напрежението са въпроси от времето на Втората световна война, когато тук идват работници от Южна Корея. Сега те твърдят, че са били подлагани на лошо отношение в Япония, и настояват за компенсации. Позицията на Япония е, че всичко това е уредено още през 1965 г. с договор между двете държави. Но Върховният съд на Южна Корея постанови, че Япония трябва да плаща компенсации и ние отвърнахме, че решението е странно.

Другото нещо е, че Япония реши да извади Южна Корея от т.нар. бял списък за търговия с чувствителни стоки. Сеул искаше да отмъсти и обяви, че ще излезе от договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония и започна кампания за бойкот на японски стоки. Това военно споразумение е много важно, защото в него участват и САЩ и трите държави работят заедно, опитвайки се да балансират влиянието на Китай и Русия на Корейския полуостров.След натиск от САЩ миналия месец договорът бе подновен, но все още има напрежение. Япония би искала да запази баланса на силите в региона чрез поддържане на силните връзки със САЩ и, ако е възможно, чрез възстановяване на отношенията с Южна Корея. Нашата позиция в Източноазиатския регион е малко по-слаба без Южна Корея като партньор.

Казахте, че отношенията със САЩ са критично важни за Япония. Имате ли притеснения дали при президента Доналд Тръмп Америка ще продължи да спазва ангажиментите си към сигурността на Япония?

Да, притеснени сме. Но в сравнение с европейските държави, които са силно разтревожени от Тръмп и разногласията с него, ние в известен смисъл сме по-добре. Има някои сфери на разногласия, но те са управляеми, можем да се справим с тях.

Тези сфери, където има въпроси между Япония и САЩ, са две – търговия и сигурност. Подобно на поведението на Тръмп спрямо Китай, той иска да промени търговския баланс между САЩ и Япония чрез увеличаване на митата. Ние обясняваме, че това не е начинът, че да, ние изнасяме много автомобили за САЩ, но и произвеждаме много автомобили в САЩ. Г-н Тръмп се оплаква, че търговията трябва да е по-балансирана, но ние посочваме, че тези коли са произведени в САЩ. Г-н Тръмп също така иска Япония да внася повече селскостопански продукти. Това също е доста трудна тема. Наскоро японският премиер Шиндзо Абе обеща страната да внася повече селскостопански продукти от САЩ и това, изглежда, за момента удовлетворява г-н Тръмп.

Фотограф: Светломира Гюрова

По отношение на сигурността имаме известни притеснения, защото г-н Тръмп настоява Япония да плаща повече за американските войски в страната. В момента ние плащаме близо 70% от разходите за поддръжка на базите. Но г-н Тръмп иска да плащаме много повече, той казва – тук идват кораби, самолети, има близо 50 000 войници, трябва да давате по-голяма сума. Той прави същото с Южна Корея, върху нея също има натиск да плаща повече.

Предишни американски президенти също са настоявали да повишим разходите, но са били по-внимателни, не са прилагали толкова силен натиск върху Япония и Южна Корея и не са искали толкова голямо увеличение. Но г-н Тръмп е различен, много по-агресивен, той сякаш ни удря с камшик. И това ни тревожи донякъде. Но като цяло не сме сериозно притеснени за отношенията ни със САЩ.

Южнокитайско море е смятано за един от най-взривоопасните региони, в който може да възникне сериозен конфликт. Защо расте напрежението в Южнокитайско море?

Погледнете картата, това е много стратегически важно море, разположено между Индийския и Тихия океан. За Япония то е ключово, защото 90% от нашия внос на петрол идва от Близкия изток и минава през това море. За САЩ то е важно, за да запазят позицията си на водеща военноморска сила в света. Традиционно Америка поставя акцент на своето присъствие в Тихоокеанския регион. САЩ имат силен военноморски флот в Тихия и в Индийския океан и играят важна роля в региона.

В Южнокитайско море е и стратегическият пролив Малака. Китай иска да го контролира, защото има за цел да прогони Америка от региона. В последните години Китай води спорове за острови в Южнокитайско море с Филипините, Виетнам, Индонезия и Япония. Пекин претендира за тези острови, макар за някои от тях да има решения на международен арбитражен съд, че няма никакви основания за това. Но Китай пренебрегва решенията на съда и освен това изгражда изкуствени острови, някои от които имат дълги самолетни писти и на тях могат да кацат военни самолети.

Така ситуацията доста се усложнява. Тъй като това е много важно море за Япония, ние подкрепяме САЩ и другите страни и твърдим, че тези острови не принадлежат на Китай, но Китай просто се налага със сила.

Ако крайната цел на Китай е САЩ да бъдат прогонени от региона, как гледа Япония на това?

Да, според мен това е целта на Китай. Япония подкрепя присъствието на САЩ, защото то внася много важен баланс в региона.

Китай се опитва да разшири зоната си на влияние в Западнотихоокеанския регион, като изтласка САЩ оттам. Америка има стратегическа военна база в Гуам. Ако Китай изтласка американците от Гуам, те трябва да се върнат чак в Хавай. Факт е, че китайският президент Си Цзинпин вече няколко пъти казва – защо ние, Китай и САЩ, не си поделим Тихоокеанския регион, като Китай контролира западната част, а САЩ – източната. Разбира се, САЩ никак не са щастливи от това и искат да запазят позициите си.

В същото време президентът Си няколко пъти споменава и въпроса с Тайван, който също е елемент от пъзела в региона. Китай продължава да смята, че Тайван е част от него. Тайван е важен стратегически заради местоположението си, пречи на Китай да се разгърне и помага на Америка да запази позициите си. Ако Тайван попадне под китайски контрол, това ще помогне на Пекин да разшири позициите си в Тихоокеанския регион.

Гледаме с тревога към 2049 г., когато е 100-годишнината от основаването на Китайската република. Според нас целта на Китай е дотогава да вземе Тайван и да каже, че е постигнал национално обединение. Натам сочат действията на Пекин – опитите да прогони Америка от региона и натискът върху Тайван. Всичко това притеснява Япония, защото ако САЩ бъдат изтласкани обратно до Хавай, кой ще ни помага и защитава срещу един все по-силно въоръжен Китай?

Има ли нещо друго, което Япония може да направи, за да сдържа Китай, освен да пази отношенията си с Америка?

Г-н Абе води сложна дипломация с Китай. От една страна, той знае, че е много важно за Япония да запази съюза със САЩ. Но същевременно твърди, че иска приятелски отношения с Китай. Само че аз се съмнявам доколко приятелски могат да бъдат, след като имаме териториален спор с Китай за островите Сенкаку.

Същевременно не можем да мислим за Китай само политически, защото икономическите отношения между нас са много важни и големи. Имаме над 40 000 японски компании в Китай.

Коя според вас е най-голямата заплаха за националната сигурност на Япония в момента?

Бих казал, Китай, защото китайската армия става все по-силна. Корейският полуостров е вторият източник на заплахи за нас. Там вече има ядрени оръжия и това ни тревожи. Извън тези военни заплахи ние се притесняваме и за сигурността на петролните доставки, тъй като Япония е силно зависима от вноса на петрол и не би могла да оцелее без него.

Интервюто взе Светломира Гюрова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Китайският коронавирус: Спад в новите случаи на заразени за трети пореден ден Китайският коронавирус: Спад в новите случаи на заразени за трети пореден ден

Властите в Пекин обявиха допълнителни ограничения с цел овладяване на епидемията

16 фев 2020, 1238 прочитания

Франция, Германия и Италия изгасиха двигателите 7 Франция, Германия и Италия изгасиха двигателите

Трите най-големи икономики в еврозоната са били между стагнация и свиване в края на 2019 г.

14 фев 2020, 6284 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Фотогалерия: Светът през 2019 г. (част III)

Трета част от селекцията ни от най-добрите кадри на годината, заснети от фотографите на Reuters

Още от Капитал
Малайзийски полет към село Щръклево

Община Русе даде предварително съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийско участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв.,

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10