Напрежението между Иран и САЩ продължава да расте

Паравоенните се отказаха от обсадата на американското посолство в Багдад

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Напрежението между САЩ и Иран продължава да расте, след като в последните дни на 2019 г. паравоенната организация "Катаиб Хизбула" беше ударена на границата между Ирак и Сирия. При американската атака загинаха 25 бойци на групировката, която САЩ официално определят като терористична. "Катаиб Хизбула" оперира в Ирак, но е финансирана от Иран и има дълбоки връзки с Техеран, които датират от повече от десетилетие.

Въпреки че действията след въздушния удар се пренесоха в Багдад, където два поредни дни посолството на САЩ беше под обсада от паравоенни и протестиращи, основният конфликт остава между САЩ и Иран. Двете страни са в особено обтегнати отношения, след като във Вашингтон започна да работи администрацията на Доналд Тръмп през 2017 г. Оттогава насам САЩ се отказаха от ядрената сделка, подписана от предшественика на Тръмп Барак Обама, като освен това хвърлиха върху Иран и отговорността за атаката с дронове срещу саудитски рафинерии през септември.

Защо се стигна до атаката срещу американското посолство

До атаката срещу посолството се стигна, след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу паравоеннната шиитска организация "Катаиб Хизбула" в района на иракско-сирийската граница. Групата, смятана от САЩ за терористична, вероятно е ударена с дронове. Миналия петък американски представители предположиха, че именно "Катаиб Хизбула" е замесена в атаката срещу военна база в Киркук, в която беше убит цивилен подизпълнител, нает от армията. Иранското външно министерство осъди въздушните удари - в разпространявано от агенция ИРНА изявление то ги определя като "ясен пример за тероризъм".

Нападението срещу "Катаиб Хизбула" раздели САЩ и Ирак. В Багдад то беше определено като "нарушаване на суверенитета" на страната. Според Пентагона множество атаки на проирански и други бойци по иракски бази, в които са разположени американски войници или дипломати, е достатъчно основание.

"Катаиб Хизбула" е основана през 2007 г. и много пъти е получавала помощ от Иран. Тя се смята за силно свързана с "Кудс", поделението за външни операции на Революционната гвардия на Иран. Според администрацията на Тръмп "Кудс" е и основният механизъм, с който Иран "култивира и поддържа" терористични организации в Близкия изток като "Хизбула" в Ливан или "Палестински ислямски джихад" (съперник на "Хамас", чийто лидер беше убит от Израел).

Моментът е деликатен за Багдад, където влиянието на Техеран се засилва от години. От октомври в Ирак се провеждат протести срещу властта, довели до сваляне на правителството. Участниците в демонстрациите с над 460 жертви и 25 хил. ранени (досега) обвиняват елита в корупция, лошо управление и допускане на сериозна чужда намеса в страната.

Думата, която никой не иска да споменава

Нарастващото напрежение между САЩ и Иран логично повдига въпроса за война. Към момента и Тръмп, и аятолах Хаменей отричат да имат желание за такава война. От една страна, Иран има прекалено много икономически проблеми – повечето от които именно заради отношението на САЩ и санкциите, а от друга - администрацията на Тръмп се опитва да спре активното си участие в конфликтите в Близкия изток. Въпреки това Тръмп изпрати 750 войници в Кувейт след обсадата на посолството в иракската столица, като според Reuters още 4000 могат да бъдат разположени там през идните дни. В момента в Ирак има общо 5000 американски военни.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се отказа от пътуванията си до Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър, за да следи ситуацията в Ирак. Помпео е говорил и с държавните ръководители на Ирак, Катар и Израел. Адел Абдул Махди, премиерът на Ирак, е поел отговорност за безопасността на персонала на американското посолство в Багдад.

В момента Ирак е в ситуация между чука и наковалнята, като част от активните протести в страната са и заради напрежението, което се създава в страната заради факта, че Багдад е по средата на конфликта между Вашингтон и Техеран.