Търговската война между САЩ и Китай навлиза във втора фаза

Президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин две години не могат да се договорят за търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

Търговската война между САЩ и Китай навлиза във втора фаза

Следващият етап е за контрола върху износа и вноса, ограниченията на инвестициите и санкциите

Кирил Кирчев
5920 прочитания

Президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин две години не могат да се договорят за търговските отношения между двете най-големи икономики в света.

© Reuters


Huawei е парадигмата за предизвикателството, което Китай поставя пред САЩ.

Първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай може да отбележи края на първа глава от конфликта между двете най-големи икономики, но дори Китай да изпълни ангажиментите си по споразумението, сделката може да не означава по-широка конкуренция между двете сили.

Причините са ясни: геополитическото съперничество и разликите между начините на управление във Вашингтон и Пекин са твърде големи. Вместо това сделката ще отбележи насочването към втората фаза на икономическата конкуренция, където залогът е контролът върху износа и вноса, инвестиционните ограничения и санкциите, а не митата, пише в анализ Foreign Policy.

Подготовката

През последните две години Вашингтон изгражда законова и регулаторна рамка за тази кампания. През 2018 г. Конгресът на САЩ прие законодателство за засилване на контрола върху износа на нови технологии като роботика и изкуствен интелект и по-добри проверки на чуждестранните инвестиции в страната.

През ноември 2019 г. администрацията на Тръмп и Конгресът предприеха стъпки, за да блокират американските компании да използват китайско телекомуникационно мрежово оборудване в САЩ. Във Вашингтон се засилва дискусията за допълнителни ограничения за бизнес и инвестиционните връзки между Съединените щати и Китай като ограничения за инвестициите на федерални пенсионни фондове в азиатската страна.

Но най-популярният пример за използването от САЩ на целенасочени принудителни мерки срещу Китай е кампанията срещу телекомуникационния гигант Huawei. Тя показва необходимостта от по-добро планиране, по-ефективна дипломация, инвестиции в алтернативни на китайските продукти и систематичен преглед на дългосрочните рискове от агресивното използване на принудителни икономически мерки.

Huawei - моделът на новото предизвикателство

Huawei е парадигмата за предизвикателството, което Китай поставя пред САЩ. Компанията е технологичен лидер в оборудването за 5G - следващото поколение мобилна технология, която ще даде възможност за развитие на индустрии като автономни превозни средства и телемедицина. Лидерството на китайската компания в 5G мрежите може да даде предимство на Пекин в развитието на нови сектори и едновременно да създаде рискове за националната сигурност чрез потенциалната възможност да улесни китайския шпионаж и кибератаки чрез т. нар. "задни вратички" в оборудването.

Досега успехът на Huawei се дължи отчасти на легални инвестиции – компанията влага 15 млрд. долара годишно за изследвания и разработки, но също така според американски висши служители на кражба на интелектуална собственост и незаконни субсидии и държавна подкрепа. Мащабът на бизнеса на Huawei – освен компания за мрежово оборудване тя е и един от водещите производители на мобилни телефони в света, означава, че американските фирми понасят значителни разходи от ограниченията. Китайската компания е купила продукция за 11 млрд. долара от американски доставчици през 2018 г. С над 100 млрд. долара годишни приходи и служители в повече от 170 страни, Huawei е по-голяма от икономиките на няколко държави, които са обект на американски санкции, като Куба и Северна Корея.

През последната година Вашингтон отговори на предизвикателството на Huawei с многостранна кампания за натиск – компанията беше обвинена в нарушаване на американските санкции срещу Иран и в кражба на американска интелектуална собственост. През май 2019 г. Министерството на търговията ограничи продажбите на американски продукти на компанията. Държавният департамент проведе агресивна дипломатическа кампания, за да убеди американските съюзници да блокират участието на Huawei в търговете за нови далекосъобщителни мрежи, а администрацията на Тръмп заплаши да ограничи споделянето на разузнавателни данни със страни, които позволяват на китайския гигант да участва в изграждането на техните 5G мрежи. Конгресът фактически забрани на правителството на САЩ да закупува оборудване на Huawei, а според източници администрацията на Тръмп обмисля допълнителни ограничения за американските компании, които искат да правят бизнес с Huawei чрез своите задгранични филиали.

Смесени резултати

Първоначалните резултати от този натиск обаче са смесени. Ограниченията на американските компании, които продават чипове, софтуер и други продукти на китайската компания, до голяма степен не успяха да притъпят глобалните продажби на смартфони на Huawei. Проведено наскоро проучване на пазара установи, че продажбите на китайския производител са нараснали с 28% през третото тримесечие на 2019 г. на годишна база въпреки ограниченията. Този растеж се дължи на доминиращото положение на компанията в Китай, но тя запазва позициите си и в Европа. Huawei успява да промени веригите си на доставки от американските компоненти и един от най-новите й телефони очевидно е произведен без никакви американски чипове.

Дипломатическата кампания на администрацията на Тръмп срещу купуването на китайското оборудване за 5G започна да набира скорост. САЩ убедиха Австралия, Япония и Нова Зеландия да блокират китайския гигант от техните 5G мрежи. Натискът в Европа накара съюзници като Германия, Великобритания, Италия и Полша да отворят отново дебата дали да разрешат китайското оборудване да се използва в 5G мрежите им. Това може да доведе до ограничения за китайския производител. Но в развиващия се свят с изключение на няколко страни като Виетнам Huawei играе основна роля в развитието на мрежата. Африканският съюз например подписа меморандум за разбирателство с компанията за развитието на 5G мрежата.

Американските политици трябва да извлекат най-малко три поуки от досегашните резултати от мерките срещу Huawei. Първата е необходимостта от по-добро планиране при прилагането на принудителни икономически санкции срещу Китай, отбелязва Foreign Policy. Компанията успя да оцелее въпреки ограничението за износ в САЩ отчасти защото администрацията на Тръмп предварително заяви намеренията си, което позволи на компанията да натрупа резерв за една година от американски части. Това й осигури нужното време да диверсифицира веригите си за доставки дори след налагането на ограниченията. Чуждестранните доставчици бързо запълниха празнината, въпреки че Вашингтон ги помоли да ограничат собствените си продажби.

Широките ограничения за продажбата на почти всички продукти на азиатския производител доведоха до остра съпротива от американските компании, изправени пред загуба на пазарен дял. Ако те бяха фокусирани само върху онези компоненти, с които Huawei не можеше лесно да се снабди от друго място, в крайна сметка биха оказали по-голям натиск върху нея, като в същото време минимизират разходите на американския бизнес.

Администрацията на Белия дом трябва да разгледа възможността за споразумение с Huawei. В крайна сметка подписването на такова споразумение, което увеличава американския контрол върху бизнеса на китайската компания, може да се окаже по-полезно от принудителната икономическа кампания, която има само ограничени въздействия върху дейността на китайския гигант.

Втората поука е значението на дипломацията - кампанията на Вашингтон първоначално беше възпрепятствана от вътрешни противоречия дали да се съсредоточи върху проблемите на 5G или върху целия бизнес на компанията. Изявленията на президента Доналд Тръмп, които свързват Huawei с по-широките търговски преговори между САЩ и Китай, подбиват позицията на Белия дом, че китайският гигант представлява истински риск за сигурността и не е просто част от американско-китайския търговски спор.

Третата поука е необходимостта от разработване на реални алтернативи на китайските продукти. Конкуренти като шведската Ericsson често не предлагат напълно интегрирани решения, както прави Huawei, и разходите при тях са по-високи. Страните, особено по-бедните развиващи се пазари, не са склонни да забавят внедряването на 5G, тъй като смятат, че тази мрежа е важна за собствения им икономически растеж. В свят на ограничени и скъпи алтернативи правителствата ще бъдат изкушени да се обърнат към Huawei въпреки рисковете за сигурността.

Следващата цел на САЩ е Европейският съюз

Подписването на първата фаза от сделката между Китай и САЩ може да не е краят на конфликта между двете най-големи икономики в света, но този ход ще позволи отваряне на поле за следващата цел на Вашингтон: Европейския съюз. Преговори между двете страни се водят вече от над година, но досега те не бяха приоритет за администрацията на Тръмп, която предпочете първо да се заеме с Китай, Мексико и Канада, както и промени по някои по-малки сделки като тази с Япония.

Сега главният преговарящ от страна на САЩ Робърт Лайтхайзер може да насочи по-голяма част от вниманието си към Брюксел. Фил Хоган, новият търговски комисар на ЕС, вече е поискал от Лайтхайзер преговорите да започнат изцяло отначало, пише Reuters. Това означава, че желанието на Хоган не е да продължи преговорите, започнати по времето на предишната комисия, а да изгради изцяло своя стратегия за потенциалната сделка между САЩ и ЕС. В нея по всяка вероятност ще бъдат засегнати най-силно авто-, авио- и агросекторите.
Huawei е парадигмата за предизвикателството, което Китай поставя пред САЩ.

Първата фаза от търговската сделка между САЩ и Китай може да отбележи края на първа глава от конфликта между двете най-големи икономики, но дори Китай да изпълни ангажиментите си по споразумението, сделката може да не означава по-широка конкуренция между двете сили.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход