Тръмп: САЩ са готови да ударят 52 ирански обекта

Това ще стане, ако Техеран нападне американци или американски обекти в отговор на убийството на Солеймани

Тръмп следва твърда политика още откакто напусна ядреното споразумение с Техеран
Тръмп следва твърда политика още откакто напусна ядреното споразумение с Техеран    ©  Reuters
Тръмп следва твърда политика още откакто напусна ядреното споразумение с Техеран
Тръмп следва твърда политика още откакто напусна ядреното споразумение с Техеран    ©  Reuters

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да ударят 52 ирански обекта, ако Техеран нападне американци или американски обекти заради убийството с дрон на иранския военен командир Касем Солеймани в Ирак. Убийството на Солеймани доведе до ескалация на напрежението между САЩ и Иран, като Техеран предупреди, че ще последва "жестоко отмъщение".

В Twitter Тръмп написа, че Иран "говори много смело за вземане на прицел на определени американски обекти", и подчерта, че САЩ са идентифицирали 52 ирански обекта, някои от които "на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура", които могат да бъдат "ударени много бързо и силно", ако страната атакува американците.

Покачване на залозите

По думите на Тръмп целите представляват 52-ата американци, взети за заложници в Иран след завземането на посолството на САЩ в Техеран през 1979 г. "С тази заплаха той се надява, че най-добрият начин за деескалиране на ситуацията е да покачи залозите предварително, като даде ясно да се разбере какво ще се случи, ако Техеран изпълни плановете си за отмъщение", твърди анализ на британската ВВС. Споменатите от американския президент цели, които са важни за "иранската култура", подсказват, че списъкът с потенциални обекти за атака е много по-голям от обичайните управленски, военни и икономически съоръжения.

Топката сега е в полето на Иран и анализатори гадят какъв ще бъде неговият ответен ход. Тръмп следва твърда политика още откакто напусна ядреното споразумение с Техеран, увеличавайки икономическия натиск и заплашвайки с военни действия, въпреки че многократно е подчертавал умората на Вашингтон от военната му намеса в региона.

Техеран ще "удвои съпротивата"

След убийството на Солеймани американският президент посочи, че иранският военен командир е планирал "предстоящи и застрашителни атаки" по дипломати и военни на САЩ в Ирак и на други места в региона. Тръмп коментира, че американските действия са били предприети, за да се спре, а не да се започне война.

Иран отговори, че "жестоко отмъщение чака престъпниците", извършили американската атака, и смъртта на Солеймани ще удвои "съпротивата" срещу САЩ и Израел. Вашингтон заяви, че изпраща още 3000 войници в Близкия изток, и посъветва своите граждани да напуснат Ирак.