Годината по индустрии

Shutterstock

Годината по индустрии

Тенденции за бизнеса през 2020 г.

The Economist
9296 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Десет тенденции за бизнеса през 2020 г.

1. Федералният резерв на САЩ намалява лихвите по заемите, като част от опита на централните банки по света да преодолеят икономическото забавяне.

2. В година на избори търговските войни на Доналд Тръмп заплашват бизнеси и потребители. Американските рекламни компании приветстват суматохата: приходите им нарастват с 8%.

3. Южна Азия изгражда важна и необходима инфраструктура, това води до увеличение на брутните дълготрайни инвестиции в Непал и Бангладеш с повече от 10% и намаляване на американските с 0.5%.

4. Финтех компаниите са затрупани с регулации, но процъфтяват в някои държави. Дигиталните плащания в Индия достигат до 500 млрд. долара, но някои от банките й изнемогват от лоши кредити.

5. Олимпийските игри в Токио помагат на производителите на всичко - от реклами до скейтборди. Япония се надява да привлече 40 млн. туристи, почти с 20% повече от 2019 г.

6. Цената на петрола е тласкана нагоре от политически кризи, но и надолу от рискове за световния растеж. Котировките леко спадат до средно ниво под 63 долара на барел.

7. Световните продажби на електрически коли достигат до 2.8 млн. броя благодарение на правителствения натиск над автомобилните компании за по-зелено производство. Китайските компании в сектора обръщат поглед към чуждестранни пазари.

8. Дигиталното здравеопазване набира скорост, като медицинските данни би трябвало да надминат 2000 екзабайта, което ще направи възможно извършването на повече дистанционни прегледи, повече персонализирани лечения и разработени от AI лекарства.

9. Още хиляди магазини затварят в САЩ, докато купувачите харчат над 600 млрд. долара онлайн. Интернет гигантът Amazon среща по-голяма конкуренция от страна на Walmart.

10. 10% от всички продадени смартфони са с 5G, които могат да изтеглят филм за броени секунди. Това води до покачване на глобалните продажби на смартфони, след като намаляха малко през 2019 г.

Бизнес среда

Паричните стимули ще задържат растежа на глобалния БВП през 2020 г. на около 3.2% (спрямо паритета на покупателната способност), малко над нивото на 2019 г. Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите, за да смекчи потенциалното икономическо забавяне. Китай също ще бъде в такъв режим.

Бизнес средата обаче ще бъде помрачена от по-силния американски протекционизъм. Търговската война няма да отслабне значимо и други държави ще бъдат подложени на натиск да изберат страна в конфликта. В най-лошия случай напрежението между САЩ и Китай може да се превърне в глобална валутна война.

Ако този риск бъде избегнат, търговската война може да има и положителен ефект - ръстът в търговията може да се ускори, а други износители да се възползват от затрудненията на Китай.

Енергетика

Политическата нестабилност ще доведе до рискове от рязко движение на цените през 2020 г., като най-големият от тях ще бъде неразбирателство между САЩ и Иран. По-малките заплахи включват турбулентната ситуация в Либия и политическото напрежение във Венецуела. Ако трусовете бъдат минимализирани, цената на петрола ще падне средно за годината до 63 долара на барел. Търсенето на петрол ще си остане почти на сегашното ниво в САЩ, където продажбите на нови автомобили намаляват. В условията на търговски протекционизъм китайските енергийни нужди ще нараснат само с около 1%. По-малките развиващи се пазари не могат да наваксат това изцяло, но бумът на индийския пазар на автомобили ще увеличи потреблението на петрол в страната с 4%. Слабото търсене ще ограничи американските производители на шистов газ. След още едно рекордно представяне през 2019 г. американското производство ще спадне с 1%, като това ще накара конкурентите от ОПЕК да възстановят леко намалените си производства. Като контраст търсенето на природен газ и снабдяването с него ще се увеличат рязко. Газът е по-зелена енергия от мръсните въглища, чието търсене ще остане на същото ниво.

Търсенето на втечнен природен газ (LNG) ще се покачи със 7%, движено от нуждите на логистичния сектор, който трябва да отговаря на строгите изисквания за по-ниски емисии от серни газове до края на 2020 г. Най-големият пазар на LNG е Япония. Много от ядрените централи, които бяха рестартирани след инцидента във Фукушима, може отново да затворят, което ще повиши търсенето на LNG. Държавните субсидии за вече евтината слънчева енергия ще намалеят; 2020 може да се окаже годината, в която производителите на соларни панели в Китай, които контролират около 70% от световния пазар, може най-накрая да се научат да оцеляват без субсидии.

Какво да следим: Голяма част от зелената енергия се губи. Капацитетът за съхранението й не се повишава със същата скорост като производството й. За щастие според консултантска Wood Mackenzie инсталациите за съхранение на енергия в САЩ ще се утроят през 2020 г.

Автомобилен сектор

Продажбите на нови коли са в застой след десетилетие на възход. През 2020 г. те ще нараснат само с 1%, a доставките на лекотоварни превозни средства ще намалеят с 0.3%. Големите препятствия включват Brexit, залезът на дизела, търговската война на САЩ с Китай, както и заплахите на Тръмп да наложи по-високи мита на европейските и японските производители.

Автомобилните компании също трябва да се справят със затягащите се регулации на емисиите. САЩ са голямото изключение - ще замразят целите за емисиите на нивата от 2020 г. чак до 2026 г., политика, оспорвана от Калифорния и други щати. През януари ЕС започна да налага по-строги ограничения на средните нива емисии на въглероден диоксид на автомобилните производители.

Китай ще налага темпото на пазара за зелени превозни средства. Tesla ще се възползва от новия си завод в Шанхай. Китай поетапно ще прекрати субсидиите за електрическите коли, но ще задължи производилите 12% от продажбите им да бъдат на електрифицирани модели. Повечето западни производители няма да достигнат наложената цел и ще трябва да си купуват скъпи кредити, докато по същото време китайските автомобилни компании насочват погледа си към международните пазари. В света продажбите на електрически коли ще достигнат 2.8 млн. броят. Пътят напред е дълъг - това е само 3% от световните продажби. Автономните превозни средства ще напреднат, като такситата и лекотоварните автомобили ще водят щафетата.Германската компания Continental ще експериментира с шофирането на дигитално свързани камиони в конвои по магистралите, докато японските Honda и Toyota ще се стремят да изкарат автономни коли по улиците на Токио преди началото на олимпийските игри. Изцяло автономните коли обаче са далеч - производството им ще изисква скъпо преструктуриране на стари предприятия и намиране на партньори, които искат да споделят разходите. Fiat Chrysler се договори за сливане с Renault в края на миналата година, а слухове за наддаване ще се въртят и около Tesla. Само няколко автомобилни компании ще имат достатъчно средства, за да се развиват на нови пазари, като малайзийската Proton в Пакистан например. Други ще последват Ford и Nissan в планирането на закриване на заводи и уволнения.

Какво да следим: Влиянието на технологичния сектор над автомобилната индустрия се вижда в отлива на интерес от годишното изложение в Детройт. Вместо да участват на него автомобилните компании предпочетоха да парадират с високотехнологичните си продукти на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, което също се провежда през януари. За да спечели отново дезертьорите, изложението в Детройт ще се премести през юни тази година.

Здравеопазване

Преди десет години Китай обеща на своите граждани универсални здравни грижи до 2020 г. Сега повече от 95% от населението имат здравна застраховка, но услугата не е еднаква. Китайските разходи за здраве ще достигнат 550 долара на човек, или 5% от БВП, през 2020 г., с пространство за растеж – в световен мащаб разходите средно възлизат на 1530 долара на човек, или 10% от БВП.Най-много харчат САЩ, които заделят 17% от БВП за здравеопазване. Демократите ще настояват за национално здравно осигуряване през изборната година. На други места достъпът до здравни грижи ще продължи да се подобрява. Пакистан обеща здравно осигуряване за всички области на страната през 2020 г., а Индия ще отвори 40 хил. здравни и уелнес центъра.

Предизвикателството пред Европа, Южна Корея и Япония ще бъде застаряващото население – 28% от японците ще бъдат над 65 години. В Китай се наблюдава подобна тенденция и контролът върху размера на семействата ще бъде спрян напълно. Сред медицинските пробиви през 2020 г. може да бъде първата генна терапия за рядкото заболяване мускулна дистрофия на Дюшен.

Дигитални приложения като WeDoctor на Tencent също ще имат своя принос. В световен мащаб здравните данни ще надхвърлят 2000 екзабайта, което ще позволи отдалечени консултации, по-бърза диагностика и персонализирано лечение. Продажбите на фармацевтични продукти в световен мащаб ще се покачат с 5% до 1.4 трлн. долара, като ръстът им остава малко по-бавен от общия растеж в здравеопазването.

Какво да следим: През пролетта на 2020 г. Международната комисия на клиничната употреба на човешкия геном издава окончателен доклад относно етиката на редактирането на ембрионите. Глобален мораториум по въпроса, изглежда, е възможен. Създаването на доклада беше провокирано от противоречив генен експеримент в Китай през 2018 г., който Русия иска да копира.

Инфраструктура

Най-големият разцвет на инфраструктурата през 2020 г. ще бъде в Южна Азия. Разходите за тази дейност ще скочат с 14% в Непал и с 11% в Бангладеш; в Индия ще нараснат с 8%, като ще надминат 1 трлн. долара. Индия ще се нуждае от нови пътища и енергийни мрежи, но ще изостава доста зад своя голям съперник – Китай, където се строи най-много. Китай ще допринесе с 6 трлн. долара към световните брутни инвестиции от 22.4 трлн. долара в сектора през 2020 г., въпреки че растежът ще бъде значително под пика. Китайското влияние върху инфраструктурата може да бъде почувствано най-силно зад граница чрез проекта "Новият път на коприната". Той ще ускори дейността си в далечни и близки страни, като например в Югоизточна Азия.

Докато инвестициите в инфраструктура на развиващите се икономики ще се увеличат с 5%, богатите страни ще отбележат ръст от само 1%. Великобритания ще се опита да стимулира инфраструктурните разходи след Brexit. Но едва ли през 2020 г. ще е готов най-големият й проект, отдавна забавяният Crossrail - жп линия, свързваща Лондон с пояса от сателитни райони. Въпреки голямото говорене от страна на Доналд Тръмп разходите за инфраструктура на САЩ ще се свият с 0.5%.

Какво да следим: Субсахарска Африка ще бъде вторият по ръст регион в инфраструктурните инвестиции. Водеща страна тук е Мозамбик. Китайското финансиране ще изиграе голяма роля.

Финансови услуги

Светът на финансите през 2020 г. ще премине под сянката на президентските избори в САЩ през ноември. Залогът са бъдещето на банковите регулации, търговската политика и може би дори глобалната парична система. До ноември водещите централни банки ще действат предпазливо, за да облекчат рисковете от рецесия, падане на цените на жилищата и сривове на борсите. Американските лихви ще намалеят още, докато Европа ще се стреми към стимули. Банките на Стария континент ще освободят хиляди работни места, за да увеличат печалбите. Лобирането срещу правилата Базел IV ще се засили. На други места банковите регулации ще се засилят – Индия, Филипините и Колумбия със закъснение ще приемат правилата Базел III. В Китай чуждестранните банки с ентусиазъм ще повишат инвестициите си след премахването на ограниченията пред тях. Банковото кредитиране в Китай ще нараства по-бързо от депозитите през следващата година. В световен мащаб обаче е валидно обратното – банковото кредитиране ще е в размер на 86 трлн. долара и ще изостане от депозитите, които възлизат на 94 трлн. долара.

В Азия ще се намират над половината от 1 млрд. домакинства в света с годишен доход над 10 хил. долара. Същевременно почти навсякъде на планетата конкуренцията в банковия и финансовия сектор ще се засили заради възхода на онлайн банкирането. Финтех компаниите и платежните услуги ще разширят своя обхват – цифровите плащания в Индия се очаква да достигнат 500 млрд. долара наред с настроенията относно регулирането им. Това може да подкрепи планирания дебют на криптовалутата на Facebook. Застраховането също все по-уверено навлиза в дигиталната сфера, като ръстът на премиите се ускорява благодарение на търсенето в Азия. Застаряването в Китай ще завърши цикъла на отваряне на животозастрахователния пазар в страната за чуждестранни инвеститори. Междувременно премиите растат с 10% годишно, показват данни на Swiss Re.

Какво да следим: Етиопия ще даде началото на борсовия пазар в Адис Абеба, след като министър-председателят на страната Абий Ахмед се опитва да либерализира финансовия сектор, а и редица други.

Развлечения

Разходите на потребителите за развлечения и медии ще нараснат със стабилните 5% до 2.3 трлн. долара през 2020 г., показва доклад на PwC. Видеото по интернет ще засенчи платената телевизия, от която все повече граждани се отказват. САЩ ще продължат да доминират в индустрията за онлайн видео, като през тази година ще стартират и нови стрийминг услуги като NBCUniversal на Comcast. Китай наваксва - гладни за ново съдържание, китайските абонати ще прекарват средно почти два часа на ден в гледане на видеоклипове в интернет, прогнозира Zenith Media. В същото време традиционната телевизия все още владее пазара в Индия, макар че услуги като Netflix и Amazon Prime Video ще привлекат с местно съдържание нови зрители през следващата година.Пионерът в стрийминг индустрията Neflix ще загуби някои популярни предавания като "Приятели" и "Офисът", които се прехвърлят в репертоара съответно на HBO Max на WarnerMedia и NBCUniversal през 2021 г. В опитите си да се защити от конкурентите, Netflix ще предложи пакет от собствено съдържание, в което влиза и вторият сезон на "The Kissing Booth". Amazon Prime Video пък ще излъчи новите серии на Star Trek – Picard. Киноверигите ще се опитат да спечелят зрителите и да ги отдалечат от онлайн видеоклиповете с по-големи IMAX екрани и допълнителни екстри в салоните. Китай е готов да стане най-големият световен пазар на филми. Глобалният боксофис ще нарасне с 4%, а четвърт от този ръст ще дойде от азиатската страна. Приходите от видеоигри ще скочат със 7% според PwC, но растежът при тях се забавя. Бъдещето им се върти около електронните спортове и знаменитостите.

Какво да следим: Новите потоци от приходи. Disney+, която дебютира през ноември 2019 г., е новият дом на филмите от Marvel вселената, както и на всички 30 сезона на "Семейство Симпсън". През 2020 г. стрийминг услугата на Disney ще добави изобилие от ново съдържание, включително Muppets Now и нов сезон на Star Wars: The Clone Wars, както и ще похарчи над 1 млрд. долара за оригинално съдържание. За сравнение - Netflix похарчи близо 15 млрд. долара за ново съдържание през 2019 г.

Храни и земеделие

Екстремното време е една от най-големите заплахи за глобалните пазари на храни, като политическите бури в момента са също толкова притеснителни. САЩ са най-големият износител на селскостопанска продукция, но това излага фермерите в страната на препятствията в търговията, но и на ползите. САЩ изнасят една пета от селскостопанската си продукция и са засегнати от търговската война на Тръмп с най-големия консуматор на храна – Китай. Това ще удари търсенето на американските фуражни култури като соята, цените за която няма да помръднат през 2020 г. За щастие на производителите в световен мащаб увеличението на доходите и ръстът на населението ще стимулират потреблението.

Индексът за храни и напитки на анализаторите от The Economist Intelligence Unit (EIU) ще се повиши с 5%, показват прогнозите. Цената на зърното също ще се повиши с 5%, основно заради ориза и царевицата. Цената на захарта, която претърпя двуцифрени спадове в средата на 2019 г., ще се възстанови с 3% заради по-високите цени на етанола, което насърчава използването на захарна тръстика за производство на гориво. Цените на напитките ще се увеличат с 9%, тъй като запасите от кафеени зърна се изчерпват. В развитите страни потребителите стават все по-загрижени за здравето си, което е проблем за редица производители – от хранителните гиганти до производителите на кафе. Шоколадът страда от пазаруването онлайн, като това пречи на импулсните покупки, но не засяга считания за по-здравословен тъмен шоколад. Азиатците консумират значително по-малко шоколад от хората на Запад, което осигурява пространство за растеж на апетитите там. Като цяло потреблението на какао в световен мащаб ще се повиши само с 2% на реколтата 2019-2020 г.

Какво да следим: САЩ са сърцето на развиващия се пазар на канабис. Повече от 30 щата легализираха употребата на марихуана за медицински или развлекателни цели. Други като Флорида могат да предприемат тази стъпка през 2020 г. Легалните продажби на продукта могат да достигнат 20 млрд. долара през 2020 г.

Информационни технологии

През 2020 г. технологичните компании може да се окаже, че въздишат по отминалите златни времена - компанията за изследвания Forrester предупреждава, че 2018 г. е отбелязала пика за IT бюджетите на много компании. Ръстът в разходите за IT ще спадне под 4% през 2020 г. след две години на подем от около 5%, като причината е икономическото забавяне в САЩ и Китай, които са ключови за този пазар. Все пак разходите на Америка ще бъдат най-големи - ще се покачат със стабилните 6%. Това число ще бъде горе-долу достигнато от Китай и Индия. Но на двете големи развиващи се икономики ще се падат едва един от десет долара, похарчени за технологии, в сравнение с четири в САЩ. Минуси ще дойдат от ударената от Brexit Великобритания и Латинска Америка. IT компаниите ще се надяват да извлекат ползи от стремежа на компаниите за ефективност, което стимулира инвестициите в back-office системи.

Друг технологичен мотор ще бъде облакът, разходите за който ще нараснат с 16% според компанията за изследвания Gartner. Подкрепа ще дойде и от търсенето на "софтуера като услуга". Microsoft и Google ще се опитат да изместят царя на облака - Amazon Web Services, но AWS ще остане начело, осигурявайки си приходи от вероятно 40 - 50 млрд. долара през 2020 г. Пазарът на софтуер ще нарасне с 6%, което е два пъти по-бързо от движещия се бавно хардуер. Скептицизмът ще преследва блокчейна и изкуствения интелект. Технологията за преживявания във виртуалната реалност ще се състезава с добавената реалност (например Google Glass). Постепенно линиите между тях ще се размият, докато потребителите не успеят с лекота да превключват между въображаеми светове и обогатени версии на реалността.

Отбрана и авиация

Търсенето на търговски въздухоплавателни средства ще се увеличи през 2020 г., като доставките на големи самолети ще скочат с повече от 60% в сравнение с предходната година, прогнозира рейтинговата агенция Moody’s. Водеща причина е вероятното завръщането на Boeing "737 Max" в небето, след като бяха приземени през 2019 г. заради две фатални катастрофи. Оперативната печалба също ще се подобри с над 10%, като и Boeing, и европейският му конкурент Airbus ще увеличат производството. Горивно ефективните самолети с тесни фюзелажи ще движат търсенето. Boeing ще произвежда средно 57 такива от модела 737 на месец през 2020; Airbus ще спечели повече поръчки за самолетите си A220. Търговското напрежение между САЩ и Китай ще се отрази и на производителите на самолети, но азиатската страна е напът да се превърне в най-големия авиационен пазар в света. Във време на бум на туристическата индустрия в страната Индия също ще бъде голям купувач на самолети. Бразилската самолетна индустрия ще претърпи подем заради придобиването на бизнеса с търговски самолети на Embraer от страна на Boeing.

Moody’s предвижда, че компаниите извън САЩ, работещи в сектора на отбраната, ще се възползват от покачване на разходите за отбрана с около 3-5%, водени от Франция, Германия, Япония и Великобритания. Американският военен бюджет нарасна до 738 млрд. долара: свръхзвуковите оръжия (които могат да летят с повече от пет пъти скоростта на звука) ще бъдат приоритет, както и F-35 стелт изтребителите на Lockheed Martin. Ескалиращото геополитическо напрежение в Северна Корея и Близкия изток ще означава, че големите купувачи на оръжия в тези региони ще харчат още повече. Традиционното въоръжение все още ще привлича средства, но правителствата ще се фокусират върху технологии, свързани с киберсигурността и електронната война.

Какво да следим: Raytheon и United Technologies ще се слеят през 2020 г., за да създадат втората най-голяма компания за отбрана и авиация след Boeing. Raytheon Technologies, чиито инженери помогнаха за създаването на GPS, микровълновите фурни и бойните ракети Patriot, ще инвестират над 8 млрд. долара в нови технологии.

Медии

След като поеха лек удар през 2019 г., разходите за реклама ще се покачат с 5% през 2020 г., прогнозира консултантската фирма Magna Global. Дигиталната реклама ще скочи с 11% до 338 млрд. долара, което е повече от половината от целия рекламен пазар, докато умните домове, интернет видеото и съхраняването в облака отбелязват напредък. Мобилната съставлява по-голямата част от дигиталната реклама и нараства по-бързо в сравнение с приходите от десктоп рекламата. Дисплей рекламата на мобилните телефони ще събере до 126 млрд. долара, очаква PwC, като акцентът е върху рекламата в аповете, а не в браузърите. Летните олимпийски игри в Токио и Световната купа по крикет ще стимулират сектора.

Изборите в САЩ, които са най-големият пазар за реклами в света, ще увеличат разходите с 8% там, смята медийната компания GroupM. Това ще измести Китай от лидерската позиция, където ще има 6% ръст. Бразилия ще конкурира Германия като петия по големина пазар на реклами в света на фона на нарастване на популярността на Google, YouTube, Facebook и Instagram. Индия ще бъде сред страните с най-голям растеж - 13%. Според Zenith Media вестниците ще привлекат едва 7% от глобалните разходи за реклама през 2020 г. Списанията, радиото и външната реклама ще получат 16%. С 31% телевизията ще се представи доста по-добре, но нейният дял се свива бързо заради надигащата се заплаха от стрийминг услуги без реклами като Netflix и Amazon Prime Video. Киното е основният светъл лъч при немобилната реклама.

Телекомуникации

След като интернет става все по-достъпен, а смартфоните - все по-евтини, абонаментите за мобилни планове и данни стават все по-популярни. Заради спадащото търсене на гласови услуги телекомуникационните компании ще трябва да намерят нови източници на приходи. Вместо да се фокусират върху привличането на повече абонати, много телекоми ще опитат да задържат клиентите си, като им предоставят допълнителни услуги. Такива ще са например мобилното образование, приложенията за следене на здравните показатели и системите за плащания. Докато 5G мрежите привличат инвестиции, телекомите ще търсят растеж в онлайн стрийминга. Например AT&T ще пусне HBO Max през 2020 г.

Apple, Huawei и Samsung ще запазят водещите си позиции на пазара на смартфони. Китайската компания ще се конкурира смело със Samsung въпреки проблемите, които изпитва в САЩ. Все по-малко потребители ще подновяват луксозните модели телефони, които имат, с по-добри и затова растежът ще бъде там, където хората все още не са си купили такива и където по-евтиното е предпочитано. Примери за държави с такива тенденции са Индия, Индонезия и Бразилия. Благодарение на по-ниския клас устройства, продажбите ще нараснат отново, след като спаднаха леко през 2019 г.

По оценките на Gartner продажбите на новите модели, които поддържат 5G, ще представляват 10% от общите. Операторите и производителите ще си помагат взаимно в разработването на виртуална реалност, изкуствен интелект и холограмни дисплеи при смартфоните. И ще си партнират с технологични играчи, за да изградят телекомуникационна инфраструктура, която поддържа дронове и летящи таксита.

Какво да следим: Jio вече взриви мобилната индустрия, като пусна пакети от услуги на суперниски цени. Освен това базираната в Мумбай компания ще се опита да промени начина, по който индийците гледат филми. От средата на 2020 г. премиум абонатите на Jio Fiber ще могат от вкъщи да гледат филми, които са излезли още същия ден . Операторът също така ще пусне платформата си за интернет на нещата, с която цели да достигне до 1 млрд. домове.

Туризъм

Авиоиндустрията обеща да стабилизира нетните въглеродни емисии през 2020 г. - амбициозна цел, като се има предвид, че броят на пътуващите ще нарасне с 5%, а товарните превози - с 4%, според данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Световна търговска война обаче може да намали емисиите, защото ще ограничи транспорта на товари и ще намали пътническите превози с около 3%, според IATA.

Както винаги, пътническата и туристическата индустрия растат. Международните пътувания ще се увеличат с 4% и ще достигнат 1.3 млрд. броя, а постъпленията се очаква да нараснат с 6% до 1.4 трлн. долара. Най-популярна дестинация се очертава Франция, а най-големи печалби в сектора ще генерира Испания. Япония, която ще бъде домакин на олимпийските игри, се надява да привлече 40 млн. посетители, което ще е с 9 млн. повече от игрите през 2019 г.

Авиокомпаниите не могат да се надяват на лесни печалби. На фона на силната конкуренция в лицето на нискотарифните превозвачи цените могат да нараснат само с 1.5%. Възможно е дори да са още по-ниски, ако Boeing’s 737 MAX отново започне да лети след две фатални катастрофи през 2019 г. Авиопревозвачите и летищата ще се сблъскват със стачки, нарастващи разходи заради вредата върху околната среда и хаотичен контрол на въздушния трафик.

Хотелиерите ще вдигнат цените на услугите само с 1% заради конкуренцията от платформите за онлайн резервации и наеми. Airbnb, Booking.com, Expedia и Ctrip ще доминират на пазара, докато традиционните туристически агенции ще се променят. През май Viking Sun ще приключи най-дългият круиз в света - осем месеца.

Ритейл

Нарастващата политическа несигурност и промените в потребителските вкусове спират растежа на ритейл продажбите на световно ниво, като през 2020 г. той ще се понижи до 2%. Физическите магазини ще трябва да се преборят с неумолимата конкуренция от онлайн платформи като Amazon. Най-сложна е ситуацията в САЩ, където повече от 12 хил. магазина затвориха през 2019 г., а ситуацията ще продължи да се усложнява през новата година заради забавянето на икономиката.

В същото време митата, които Тръмп наложи върху китайския внос, ще влошат още ситуацията. Като цяло потребителските цени ще се вдигнат с по-малко от 2%, тези на някои продукти ще отбележат много по-драстичен скок. Най-големият търговец на дребно Walmart ще се възползва от предимствата на онлайн платформата си, за да се конкурира с Amazon. Онлайн бизнесът на Walmart се развива все повече и очакванията са продажбите в САЩ да се увеличат с близо 3%.Но Amazon ще предизвика Walmart и ще заплаши лидерството му на пазара на хранителни стоки, като се готви да създаде нова верига магазини за храни през 2020 г. Walmart ще търси растеж отвъд океана на пазари като Индия, където ще отвори около 30 магазина до 2020 г.

Прогнозата е, че продажбите на дребно в Индия ще нараснат с 4% през 2020 г., което донякъде ще се дължи на присъствието на чуждестранните марки. След като все повече хора пазаруват онлайн, приходите от електронна търговия в страната ще достигнат 120 млрд. долара. В Китай очакванията също са добри, въпреки че търговската война със САЩ ще свие продажбите. Като цяло продажбите на дребно ще се увеличат с 3% в Азия, с 2% в Северна Америка и с 0.5% в Западна Европа. Потребителската експанзия в някои африкански държави ще вдигне продажбите на дребно на континента с 4%.

Метали и минно дело

Производителите на метали ще си спомнят за добрите години, след като сами пренаситиха пазара и това свали цените. А през 2020 г. търговската война на САЩ с Китай принуждава производствените и строителните компании да намалят търсенето. Потреблението на някои метали като стоманата ще се свие заради забавянето на глобалната икономика. Все пак цените на основните метали ще нараснат с 4% през 2020 г., тъй като производителите ще изчерпят запасите си. Цената на алуминия ще скочи с 9%. Китайският алуминиев свръхкапацитет – през 2020 г. нейните производители ще доставят 39 млн. тона от произведените глобално 68 млн. тона, ще попари ентусиазма за изграждането на заводи на други места.

Що се отнася до медта, Китай консумира половината от световното потребление всяка година. Урбанизацията там, както и целите за възобновяема енергия ще подкрепят потреблението на мед. В глобален мащаб металът ще се търси много за батерии за електрическите превозни средства и цените ще се покачат със 7%. Стачките в южноамериканските и индонезийските мини може да намалят производството на моменти въпреки появата на нови съоръжения като мината Торомочо в Перу. Както медта, калаят също се радва на високотехнологична употреба – за електроника, за роботика и при възобновяемите източници. Потреблението ще достигне десетгодишен връх от 365 хил. тона, карайки производителите да отварят нови мини.

Спорт

Олимпиадата и параолимпийските игри в Токио вече са привлекли рекордните 3 млрд. долара спонсорства от Япония. Това ще бъде една малка част от сумата, която ще бъде генерирана от професионалните спортни събития в целия свят за 2020 г. Очаква се тя да достигне 221 млрд. долара, като средствата ще дойдат от права за излъчване, спонсорство, билети и продажба на стоки. Ако добавим и аматьорските спортове, световната спортна индустрия ще достигне 550 млрд. долара.

Под мотото "Открий утре" Олимпийските игри в Япония ще поставят под светлината на прожекторите технологията: автономни автомобили, роботизирани работници и превозни средства на хидрогенно гориво ще покажат своите функции. Мерките за намаляване на задръстванията по време на игрите ще стимулират един масов експеримент - работа от разстояние за жителите на Токио.Европейското първенство по футбол изправя Португалия пред изпитание - ще успее ли да запази шампионската си титла? Другият тест за турнира е видеотехнологията, която ще помага на съдиите. Във века на социалните медии битката за медийни права ще бъде най-ожесточена - правата за излъчване на спортни състезания ще достигнат сумата 22 млрд. долара само в Северна Америка. Очаква се бум на спортните залози, въпреки че в САЩ се водят дебати доколко са легални. Те ще нараснат с около 9% на годишна база според данни на изследователската компания Technavio.

Десет тенденции за бизнеса през 2020 г.

1. Федералният резерв на САЩ намалява лихвите по заемите, като част от опита на централните банки по света да преодолеят икономическото забавяне.

2. В година на избори търговските войни на Доналд Тръмп заплашват бизнеси и потребители. Американските рекламни компании приветстват суматохата: приходите им нарастват с 8%.

3. Южна Азия изгражда важна и необходима инфраструктура, това води до увеличение на брутните дълготрайни инвестиции в Непал и Бангладеш с повече от 10% и намаляване на американските с 0.5%.

4. Финтех компаниите са затрупани с регулации, но процъфтяват в някои държави. Дигиталните плащания в Индия достигат до 500 млрд. долара, но някои от банките й изнемогват от лоши кредити.

5. Олимпийските игри в Токио помагат на производителите на всичко - от реклами до скейтборди. Япония се надява да привлече 40 млн. туристи, почти с 20% повече от 2019 г.

6. Цената на петрола е тласкана нагоре от политически кризи, но и надолу от рискове за световния растеж. Котировките леко спадат до средно ниво под 63 долара на барел.

7. Световните продажби на електрически коли достигат до 2.8 млн. броя благодарение на правителствения натиск над автомобилните компании за по-зелено производство. Китайските компании в сектора обръщат поглед към чуждестранни пазари.

8. Дигиталното здравеопазване набира скорост, като медицинските данни би трябвало да надминат 2000 екзабайта, което ще направи възможно извършването на повече дистанционни прегледи, повече персонализирани лечения и разработени от AI лекарства.

9. Още хиляди магазини затварят в САЩ, докато купувачите харчат над 600 млрд. долара онлайн. Интернет гигантът Amazon среща по-голяма конкуренция от страна на Walmart.

10. 10% от всички продадени смартфони са с 5G, които могат да изтеглят филм за броени секунди. Това води до покачване на глобалните продажби на смартфони, след като намаляха малко през 2019 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход