Лидерите на двата лагера в Либия преговарят за примирие в Москва

Това покачва надеждите за съживяване на политическия процес

Халифа Хафтар се здрависва с руския външен министър Сергей Лавров преди разговорите в Москва
Халифа Хафтар се здрависва с руския външен министър Сергей Лавров преди разговорите в Москва    ©  Reuters
Халифа Хафтар се здрависва с руския външен министър Сергей Лавров преди разговорите в Москва
Халифа Хафтар се здрависва с руския външен министър Сергей Лавров преди разговорите в Москва    ©  Reuters

Лидерите на двата враждуващи лагера в Либия са в Москва за преговори. Това се случва ден след като влезе в сила спирането на огъня, договорено с посредничеството на Русия и Турция. Двете държави призовават за подписването на законообвързващо примирие, което да сложи край на либийската криза, обхванала северноафриканската страна след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Конфликтът рискува да доведе до вълна от мигранти, опитващи се да достигнат до Европа с лодки.

Командващият т. нар. Либийска национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар, която се опитва да превземе Триполи, и премиерът на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж са вече в Москва, пише Reuters. Разговорите в руската столица предшестват среща в Берлин на 19 януари, на която ще присъстват чуждестранните поддръжници на двата либийски лагера. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече заяви, че ще бъде в Берлин заедно с руския си колега Владимир Путин. Той посочи, че Анкара работи за постоянно спиране на огъня в Либия.

Русия и Турция посредничат

Миналата седмица Русия и Турция се договориха за прекратяване на огъня в Либия от вчера, но малко по-късно ЛНА и ПНС взаимно се обвиниха в нарушаване на примирието. Турция подкрепя Файез Сарадж, а руски военни наемници поддържат Халифа Хафтар. ЛНА е подела офанзива за превземането на Триполи и макар да не успява да пречупи отбраната на либийската столица, през последните седмици отбелязва напредък с помощта на руските наемници, което накара Турция да изпрати войници в подкрепа на правителството в Триполи.

Западните страни не показват голям интерес към Либия след 2011 г. и вакуумът беше запълнен от Анкара и Москва, които се превърнаха във важни актьори в северноафиракнската държава. В понеделник сутринта руски и турски министри на отбраната и на външните работи са провели разговори за Либия и към тях се очаква да се присъединят двете либийски делегации.

Мирни преговори в Берлин

В събота по време на среща с Путин в Москва германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Берлин ще бъде домакин на мирни преговори за Либия, които ще надградят над усилията на Русия и Турция за приключване на конфликта. Меркел допълни, че ООН ще води разговорите.

На въпрос на съвместната пресконференция дали знае за присъствието на руски наемници в Либия Путин отговори: "Ако има руски граждани там, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И този текст традиционно дезинформира.

  Но не мога да напиша традиционното: "Еди коя си пише абсурдни глупости!", защото абсурдните глупости вече се подписват като редакционни, видимо за да се пази самочувствието на персонала. Правилен психологически подход! Дамите отново трябва да се в кондиция, за да се използват по-късно за същото ...

  Хайде да припомним историческата истина:

  През 2011 г. Либия бе унищожена като светска, с най-високия жизнен стандарт в Африка държава от НАТО-всиките Франция и Италия. Президентът Кадафи скоро след това бе застрелян като куче от дете-ислямистче.

  Веднага след това Франция и Италия сложиха ръка на петрола на Либия, но скоро загубиха инвестициите си, поради нестихващата оттогава гражданска война.

  Сега в Либия има две власти: едната в Триполи, на Срадж, призната от ООН и ЕС, която владее около 5% от Либия, и на парламента в Бенгази на изток, подкрепян от АНС на Хафтар, който владее около 90% от територията на страната.

  Кой с кого е:

  Сарадж е креатура на Мюсюлмански братя, затова е подкрепян от джихадистки банди, от прехвърляни от сирийския Идлиб от Турция през Тунис тюркски въоръжени отряди. Воръжаван е с БПЛА и тежка техника от ОАЕ и е щедро финансиран от Катар. Подкрепя го и Италия. И Турция, която преди седмица сключи със Сарадж договор, с който си поделиха Източното Средиземноморие, с което докараха до тремор Гърция, Кипър и Израел...

  Хафтар е привърженик на светската държава. В борбата му с ислямистите зад него са Египет, който открито го въоръжава, заради борбата му с Мюсюлмански братя, Судан, който открито изпраща наемници на негова страна, Франция, която неприкрито го въоръжава и подкрепя логистично.

  А Русия? Роснефт има договори за няколко млрд. Но такива инвестиции имат и Тотал, и Ени. Защо Париж или Рим не инициираха омиротворяване на разкъсваната от 9-годишната гражданска война Либия? Русия сигурно е много лоша, но без неяната дипломация Либия щеше да кърви още години.

  Натовците могат само да унищожават, и нищо доброо не е доказано да могат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход