Путин започна прехода към нещо и всички се питат какво е то

Нова конституция, нов премиер, а може би и нова икономика?

Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта
Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта    ©  Reuters
Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта
Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта    ©  Reuters

Президентът Владимир Путин, изглежда, стартира сложен процес за сериозни размествания в центровете на власт и конституционно устройство на Русия в оставащите 4 години до края на последния му мандат. В сряда той изненадващо предложи съществени промени в конституцията, за които Кремъл тепърва трябва да дава разяснения. Докато не се появят проектите за закон за промени, ще има множество догадки.

Той и преди е говорил за нужда от промени, но този път събитията се развиха толкова шеметно, че анализаторите се чудеха кое по-напред да коментират и какво всъщност започва, и това ли е дългоочакваният проект "Наследник" за това как след четвърт век на власт той ще се оттегли от властта през 2024 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina
  • - 2
  • + 6

  В един и същи ден, в демократична Америка показаха, че никой не е над закона, включително и президента, и официално внесоха документите за неговия impeachment. А в авторитарна Рассиа, диктаторът Путьо, безцеремонно показа още веднъж, че той еднолично е закона в неговата феодална империя, и че той сам решава нейната съдба.

  Нередност?
 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 4

  От времето на Иван Грозни, че сигурно и от по-рано, руснаците са свикнали някой да мисли вместо тях. Затова все към авторитаризъм ги влече. На матушката Русь и трябва Бащица и кузътъ си сака пръч. Това не е народ със свободен дух!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6


  До коментар [#] от "
  kratun.ko
  ":

  А да опитаме да си подредим първо нашата кочина и ако успеем и ни остане капацитет, да се загрижваме за други страни и народи.
  Когато по странство прочетат на баджа ми Bulgaria, просто няма случай да ни ми се усмихнат съчувствено и да пуснат някаква ирония,, защото племето ни се свързва задължителто с две неща: с простака и с корупцията.

  Така че, айде по-сериозно.

  Нередност?
 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • + 3

  Докторе, аз съм съвсем сериозен! Извинете, че не храня пиетет към Русия! Нашият безкраен преход протича съвсем по руски модел - с всичките им олигарси, братви и корупция. И понеже народът ни е миролюбив и никога не стигна докрай в протестите си, всички руски слуги у нас продължават да изнасят капиталите ни по посока на Русия - то не беше Големият шлем, АЕЦ Белене, Лукойл, ТИМ (Химимпорт) и прочие. Наглостта им стигна до там руският патриарх да си позволи да прави забележки на нашия Президент. И не сте прав - не ме грижа за руснаците. Просто не ги уважавам.
  И не се косете, когато се подсмихват на баджа Ви. Просто средата, в която се движете е наситена с твърде много самодоволни и арогантни титуловани типове, 80% от които произлизат от богати семейства и тук-таме бивша аристокрация. Това си го пият с майчиното мляко и им е необходимо, за да оцеляват в техните среди.

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 1

  До коментар [#3] от "D-r D":

  И руски бадж да сложиш - пак така ще реагират. Пък и повече ще ти отива..

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "kratun.ko":

  Хранене пиетет към каквото желаете. Аз в момента изграждам пиетет към едно непознато ми досега малцово. А във ваша чест слушам 7-мата на Шостакович в изпълнение на оркестъра на Мариинския. Дирижира Валерий Гергиев, който ги дирижира и в Палмира, когато руснаците спасиха града от джагалите.
  Питието няма как, ама Шостакович мога да споделя с вас:

  https://www.youtube.com/watch?v=fXmxFTLT0j0

  И не се затормозявайте с моята среда. Оправям се, благодаря.

  Просто опитайте да помислите и ще се убедите, че когато си подредим кочината, няма зависими от руски олигарси местни политици да помагат да се точат капитали на изто и близки до друго крило на властта местни олигарси да точат милиони към офшорки на запад.

  В каква посока изчезват парите ни и каква зависимост осигуряват е без особено значение. Важното е, че изчезват и осигуряват зависимости.

  За спирането на това говорех, ама явно пи(е)тетите ви пречат да го проумеете.

  Нередност?
 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • + 1

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Като си говорим за Шостаквич
  https://www.youtube.com/watch?v=mmCnQDUSO4I
  Специален поздрав :)

  Нередност?
 • 8
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala
  • - 1

  До коментар [#7] от "kapitalcho":

  Благодаря. Ей сега ще го чуя.
  Всъщност искам да благодаря на г-н Карабоев, че с обърканите си въпроси с отворен край ме поразбута да почета какво, аджеба, става в Русия. Писах и на мой приятел в Питер и той ми отговори много сбито и ясно.
  За всички, които се интересуват как вижда нещата един изключително интелигентен руснак, се потрудих да го преведа дословно.

  И - моля, ако просто млазите, няма смисъл да продължавате да четете. Оплакнете очи с г-н Карабоев, който пише за Русия без да я познава. Видимо е.

  На повърхността е, че Путин иска за влезе в руската история като архитект на нова политическа система, а не да продължава да прекроява Елциновата, кроена в съвсем друго време при коренно различни условия.
  Подготовката на тези наистина исторически изменения става тайно и в атмосфера на пълна секретност като спецоперация, за да не могат контраелитите да подготвят контрастратегия. Анонсираният нов държавен модел е сложна система от взаимосдържане и противотежести на институциите, като всичките властови елементи трябва да се уравновесяват взаимно.
  Така че не става дума за прехвърляне на власт нито към парламента, нито към президента. Това е принципно нов държавен модел: модел на балансирането на властите.
  Властта на президента и премиера отслабва за сметка на търсения баланс с парламента. Парламентът от своя страна губи от властта си, заради засилване ролята на Конституционния съд , който ще може да отмени всяко решение на парламента. Влиянието на военните и службите се ограничава в Съвета на федерацията. Политическото влияние на регионалните елити се губи и губернаторите стават просто мениджъри на Държавния съвет.
  С две думи: новата политическа конструкция на Путин засилва единствено суперструктурите на Държавния съвет и на Конституционния съд. Всички останали части на политическата система отслабват влиянието си в сложната система на взаимни обвързаности и противотежест.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "kapitalcho":

  Задължен съм ви. Този валс преди много години за пръв път го чух на концерт на Андре Рийо май в Маастрихт беше. Та ме заляхте със спомени. Спасибо.

  До коментар [#8] от "amidala":

  Забележителен анализ! Благодаря и на вас. Говорете с питереца по-често, моля. С политиката си на доста дървеното сатанизиране на Русия, Капитал масово ще наплоди русофили и тук ще останат само дежурните да ме ругаят.
  Щом в читалищните си анализи стигат само до елементарни отъждествявания: Назърбаев, Медведев-Фрадков - Капитал са за окайване с нулевата си експертиза! Поне да бяха звъннали на дежурния Братерский да им измие очите.

  Нередност?
 • 10
  xrp1579339163635807 avatar :-|
  Василий Мотяж
  • - 1

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  ну и правильно сделал.. разогнал бездельников..

  Нередност?
Нов коментар

Вход