Путин започна прехода към нещо и всички се питат какво е то

Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта

Путин започна прехода към нещо и всички се питат какво е то

Нова конституция, нов премиер, а може би и нова икономика?

Петър Карабоев
5265 прочитания

Путин има 4 години да подготви Русия за отсъствието му в Кремъл, но присъствието му във върха на властта

© Reuters


Президентът Владимир Путин, изглежда, стартира сложен процес за сериозни размествания в центровете на власт и конституционно устройство на Русия в оставащите 4 години до края на последния му мандат. В сряда той изненадващо предложи съществени промени в конституцията, за които Кремъл тепърва трябва да дава разяснения. Докато не се появят проектите за закон за промени, ще има множество догадки.

Той и преди е говорил за нужда от промени, но този път събитията се развиха толкова шеметно, че анализаторите се чудеха кое по-напред да коментират и какво всъщност започва, и това ли е дългоочакваният проект "Наследник" за това как след четвърт век на власт той ще се оттегли от властта през 2024 г.

Първи изводи от идеите на Путин

На пръв поглед идеите целят избягването на сътресения с преразпределение на собственост в големи мащаби, както стана в началото на управлението му. Но тревожността не намалява от това, че в крайна сметка идеите му сочат към следните изводи:

- предстои съществена промяна в схемата за разпределяне на пълномощията между отделните разклонения на властта

- ще се преначертава конструкцията от спирачки и противовеси за балансиране на цялата система

- очертава се появата на нов потенциален център на тежест във властта и управлението и това ще е Държавният съвет, който Путин евентуално да оглави, след като напусне Кремъл

- Русия престава да бъде суперпрезидентската република от конституцията на Борис Елцин след разгрома на бунтовния парламент през есента на 1993 г., но и няма да бъде пълноценна парламентарна република

- следващият държавен глава няма да се казва Владимир Путин

- наследникът на Путин ще е с ограничени пълномощия и няма да повтори рекорда му по годините на власт (президентът вече предложи от конституцията да се премахне думата "подред" там, където се определя, че може да има само два мандата един след друг; ако бъде въведено, това може да означава и право на не повече от два мандата изобщо, т.е. и при версия 2х1 мандат с прекъсване)

- Путин държи всички в шах, защото изобщо не е ясно къде ще се позиционира в новата схема

- изборът му на шефа на данъчната служба Михаил Мишустин за нов премиер пада върху добър мениджър, който е еднакво далеч от всяка от основните политически групировки около президента, т.е. човек без прекалени властови амбиции и с намалена вероятност да бъде манипулиран от някой от водещите политически кланове.

Чак един час след началото на речта си пред Федералното събрание Путин малко небрежно започна с думите за промяна на "някои" части от конституцията, макар това да беше основното предназначение на словото му.

А става дума за разширяване правомощията на Държавния съвет и вписването му в основния закон на държавата (в момента това е съвещателен орган към президента), на двете камари на парламента и на местното самоуправление (фактически вграждането му във вертикалата на властта), както и доста изненадващото предложение Конституцията на Русия да има върховенство над международните закони (така най-малкото Москва ще напусне юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека), което в момента могат да си позволят в значителна степен единствено САЩ.

Скоро след това Путин сложи края на "ерата Медведев" с оставката на цялото правителство и замяната на премиера с администратор, а не политик (същия ход Путин направи през 2004 г. с Михаил Фрадков), познаващ различни части от икономиката, уважаван от бизнеса, работил със силовите структури и показал достатъчно резултати, за да му се повери поредният опит за тласък на реформите до 2024 г.

Какво мислят анализаторите

Засега анализаторите определят идеите на Путин в спектъра от "декоративни мерки за имитиране на край на усещането за застой" през "най-после засилване на парламента и поява на смисъл да се гласува на избори" до "започване на преход с наложителни резки промени в икономиката, комбинирани с осигуряване на стабилност с институционални инструменти", включително чрез засилен контрол над хората от силовите структури и допълнително ограничаване на способността да се влияе на режима отвън.

Бързо се появи и версията, че се задава нещо като оттеглянето на Нурсултан Назарбаев в Казахстан. Той не заема някакъв силен пост, но властта беше предварително разпределена между няколко институции, в няколко от които той има решаваща роля.

Президентът Владимир Путин, изглежда, стартира сложен процес за сериозни размествания в центровете на власт и конституционно устройство на Русия в оставащите 4 години до края на последния му мандат. В сряда той изненадващо предложи съществени промени в конституцията, за които Кремъл тепърва трябва да дава разяснения. Докато не се появят проектите за закон за промени, ще има множество догадки.

Той и преди е говорил за нужда от промени, но този път събитията се развиха толкова шеметно, че анализаторите се чудеха кое по-напред да коментират и какво всъщност започва, и това ли е дългоочакваният проект "Наследник" за това как след четвърт век на власт той ще се оттегли от властта през 2024 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  В един и същи ден, в демократична Америка показаха, че никой не е над закона, включително и президента, и официално внесоха документите за неговия impeachment. А в авторитарна Рассиа, диктаторът Путьо, безцеремонно показа още веднъж, че той еднолично е закона в неговата феодална империя, и че той сам решава нейната съдба.

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  От времето на Иван Грозни, че сигурно и от по-рано, руснаците са свикнали някой да мисли вместо тях. Затова все към авторитаризъм ги влече. На матушката Русь и трябва Бащица и кузътъ си сака пръч. Това не е народ със свободен дух!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#] от "
  kratun.ko
  ":

  А да опитаме да си подредим първо нашата кочина и ако успеем и ни остане капацитет, да се загрижваме за други страни и народи.
  Когато по странство прочетат на баджа ми Bulgaria, просто няма случай да ни ми се усмихнат съчувствено и да пуснат някаква ирония,, защото племето ни се свързва задължителто с две неща: с простака и с корупцията.

  Така че, айде по-сериозно.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Докторе, аз съм съвсем сериозен! Извинете, че не храня пиетет към Русия! Нашият безкраен преход протича съвсем по руски модел - с всичките им олигарси, братви и корупция. И понеже народът ни е миролюбив и никога не стигна докрай в протестите си, всички руски слуги у нас продължават да изнасят капиталите ни по посока на Русия - то не беше Големият шлем, АЕЦ Белене, Лукойл, ТИМ (Химимпорт) и прочие. Наглостта им стигна до там руският патриарх да си позволи да прави забележки на нашия Президент. И не сте прав - не ме грижа за руснаците. Просто не ги уважавам.
  И не се косете, когато се подсмихват на баджа Ви. Просто средата, в която се движете е наситена с твърде много самодоволни и арогантни титуловани типове, 80% от които произлизат от богати семейства и тук-таме бивша аристокрация. Това си го пият с майчиното мляко и им е необходимо, за да оцеляват в техните среди.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "D-r D":

  И руски бадж да сложиш - пак така ще реагират. Пък и повече ще ти отива..

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "kratun.ko":

  Хранене пиетет към каквото желаете. Аз в момента изграждам пиетет към едно непознато ми досега малцово. А във ваша чест слушам 7-мата на Шостакович в изпълнение на оркестъра на Мариинския. Дирижира Валерий Гергиев, който ги дирижира и в Палмира, когато руснаците спасиха града от джагалите.
  Питието няма как, ама Шостакович мога да споделя с вас:

  https://www.youtube.com/watch?v=fXmxFTLT0j0

  И не се затормозявайте с моята среда. Оправям се, благодаря.

  Просто опитайте да помислите и ще се убедите, че когато си подредим кочината, няма зависими от руски олигарси местни политици да помагат да се точат капитали на изто и близки до друго крило на властта местни олигарси да точат милиони към офшорки на запад.

  В каква посока изчезват парите ни и каква зависимост осигуряват е без особено значение. Важното е, че изчезват и осигуряват зависимости.

  За спирането на това говорех, ама явно пи(е)тетите ви пречат да го проумеете.

 • 7
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Като си говорим за Шостаквич
  https://www.youtube.com/watch?v=mmCnQDUSO4I
  Специален поздрав :)

 • 8
  nxy48610609 avatar :-|
  amidala

  До коментар [#7] от "kapitalcho":

  Благодаря. Ей сега ще го чуя.
  Всъщност искам да благодаря на г-н Карабоев, че с обърканите си въпроси с отворен край ме поразбута да почета какво, аджеба, става в Русия. Писах и на мой приятел в Питер и той ми отговори много сбито и ясно.
  За всички, които се интересуват как вижда нещата един изключително интелигентен руснак, се потрудих да го преведа дословно.

  И - моля, ако просто млазите, няма смисъл да продължавате да четете. Оплакнете очи с г-н Карабоев, който пише за Русия без да я познава. Видимо е.

  На повърхността е, че Путин иска за влезе в руската история като архитект на нова политическа система, а не да продължава да прекроява Елциновата, кроена в съвсем друго време при коренно различни условия.
  Подготовката на тези наистина исторически изменения става тайно и в атмосфера на пълна секретност като спецоперация, за да не могат контраелитите да подготвят контрастратегия. Анонсираният нов държавен модел е сложна система от взаимосдържане и противотежести на институциите, като всичките властови елементи трябва да се уравновесяват взаимно.
  Така че не става дума за прехвърляне на власт нито към парламента, нито към президента. Това е принципно нов държавен модел: модел на балансирането на властите.
  Властта на президента и премиера отслабва за сметка на търсения баланс с парламента. Парламентът от своя страна губи от властта си, заради засилване ролята на Конституционния съд , който ще може да отмени всяко решение на парламента. Влиянието на военните и службите се ограничава в Съвета на федерацията. Политическото влияние на регионалните елити се губи и губернаторите стават просто мениджъри на Държавния съвет.
  С две думи: новата политическа конструкция на Путин засилва единствено суперструктурите на Държавния съвет и на Конституционния съд. Всички останали части на политическата система отслабват влиянието си в сложната система на взаимни обвързаности и противотежест.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "kapitalcho":

  Задължен съм ви. Този валс преди много години за пръв път го чух на концерт на Андре Рийо май в Маастрихт беше. Та ме заляхте със спомени. Спасибо.

  До коментар [#8] от "amidala":

  Забележителен анализ! Благодаря и на вас. Говорете с питереца по-често, моля. С политиката си на доста дървеното сатанизиране на Русия, Капитал масово ще наплоди русофили и тук ще останат само дежурните да ме ругаят.
  Щом в читалищните си анализи стигат само до елементарни отъждествявания: Назърбаев, Медведев-Фрадков - Капитал са за окайване с нулевата си експертиза! Поне да бяха звъннали на дежурния Братерский да им измие очите.

 • 10
  xrp1579339163635807 avatar :-|
  Василий Мотяж

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

  ну и правильно сделал.. разогнал бездельников..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход