Какво ни казват полупроводниците за световната икономика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво ни казват полупроводниците за световната икономика

Shutterstock

Какво ни казват полупроводниците за световната икономика

Износът на продуктите от Южна Корея и финансовото състояние на производителите на чипове в Азия помагат за по-точни прогнози

The Economist
2049 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Трилърът на Робърт Харис "Енигма" се развива във Великобритания по време на войната, когато всичко е оскъдно освен дъжда. Книгата разказва историята на Том Джерико, млад гений, работещ в Блечли парк в Центъра за свръзка и в истинския живот на операциите за пробиване на кодовете на германските войски от британските криптографи. Работата е изпълнена с напрежение и раздразнение. Всеки прогрес може да бъде заличен в момента, в който врагът смени кода, което би се случило, ако се съмнява, че е бил пробит.

Романът може да се разглежда и като аналогия за мистерията на икономическия цикъл и реакциите на пазарите. Настроението вече е по-добро, отколкото в средата на миналата година. Страховете от рецесия се успокояват, цените на акциите вървят нагоре, облигациите също. Споразумението за примирие в търговската война между САЩ и Китай, макар и нестабилно, също помага. Но освен всичко друго промените в настроението съвпадат и със сигналите за съживяване на производствените центрове в Азия.

Съживяване на производството в Азия

Ключът към тези кодирани съобщения се крие в индустрията на полупроводниците. Коли, смартфони, джаджи и облачни центрове разчитат на компоненти - най-вече чипове за памет, които се произвеждат масово в развиваща се Азия. Чувствителните компоненти на общото търсене - капиталовите вложения на фирми и неосновни покупки на потребители, имат в себе си микрочипове. Цялата индустрия има свои собствени миницикли. Когато цикълът тръгне надолу, това означава бъдещи проблеми за световната икономика. Когато тръгне нагоре, има повече причини за оптимизъм - какъвто е случаят в момента.

Структурата на разходите в бизнеса е централна за разбирането на тази енигма. Един завод за полупроводници струва милиарди долари. Неочакван скок в поръчките, както беше през 2017 г., води до повишаване на капацитета. Когато търсенето обаче спадне, предприятията продължават да произвеждат. Повечето от тях са автоматизирани, с малко работни места и поддържането на поточната линия е сравнително евтина задача. Поддържането на производството има смисъл, но води до пренасищане и спад в цените, каквото се случи и през миналата година. Акциите се вдигат. Когато търсенето спадне отново, както се случи, акциите падат и цените се стабилизират.

Доскоро ритъмът на индустрията и производствените вериги в Азия, най-общо казано, се диктуваха от две- или тригодишния живот на смартфоните. Износът на тайванска електроника например се вдигаше в момента, в който на пазара излизаше нов модел Apple или Samsung Galaxy. Но пазарът на смартфони вече е препълнен. Потребителите смятат, че старите модели работят почти толкова добре, колкото и новите - и това може да не се промени дори след навлизането на 5G поколението смартфони на пазара.

"Растежът вече се диктува от облачните услуги, електрификацията на автомобили, джаджите за носене и гейминга", казва Шон Ким от Morgan Stanley. Облакът конкретно е особено важна сила. В каквото и да инвестират компаниите, те насочват пари в облачния капацитет, където живее софтуерът на бизнеса.

Къде да гледат криптографите

За какво могат да гледат криптографите, които искат да разберат какво следва за икономиката? Един от показателите е износът на полупроводници от Южна Корея, казва Алисия Гарсия-Хереро, главен икономист за Азия в инвестиционната банка Natixis, базирана в Хонконг. Според нея Южна Корея е особено важна за цялата система в Азия и нейният износ помага за точните прогнози в целия регион. След брутална 2019 г. тенденциите най-накрая се обръщат и се оттласкват от дъното. Друг сигнал може да бъде финансовото здраве на големите азиатски компании за чипове като Samsung и SK Hynix. Тези, които не искат да гледат надълбоко във финансовите им отчети, могат просто да следят цените на акциите им. Или могат да следят цените на DRAM, чиповете за памет, които се използват в сървъри и компютри.

Делът на технологиите от общия брутен вътрешен продукт ще продължава да расте. Съответно тези сигнали трябва да започнат да бъдат следени от още по-близо. Но има и други процеси, които влияят. Китай например иска да си бъде самодостатъчен в електронните компоненти - цел, която е още по-важна за страната заради търговско-технологичните войни. Краткосрочният ефект ще бъде тласък за азиатската технологична индустрия. Но в дългосрочен план много компании ще бъдат изместени от китайските си конкуренти, поне що се отнася до китайския пазар.

В зависимост доколко Китай успее да се справи с целите си това ще отнеме от тежестта на сигналите, които идват от по-отворените държави на развиваща се Азия. Следящите пазарите ще се почувстват толкова безсилни, колкото и кодоразбивачите на Робърт Харис. Защото кодовете се променят постоянно. За момента съобщението от Азия е, че слънцето се показва иззад облаците - или поне, че дъждът е спрял.

Други непопулярни индикатори

Кирил Кирчев

БВП, инфлация и индустриални поръчки са важни икономически показатели, които се следят от пазарите. Те обаче дават информация за минал период, защото отнема време да се обработи информацията. Съществуват не много популярни индикатори, които се следят от експертите за ранни сигнали за свиване или възстановяване на финансовите пазари. Те могат да помогнат на компаниите и гражданите да разберат, че икономиката е в рецесия, преди тя да е започнала. Трябва обаче да се има предвид, че подобни индикатори понякога не дават знак за предстояща буря или създават фалшива тревога.

Baltic Dry Index (BDI)

BDI е само един от непопулярните за широката публика индикатори. Той следи цената на транспорта по море на редица насипни товари като желязна руда, въглища и пшеница. Изчислява се от Baltic Exchanges и следи цените за транспорт по 26 основни маршрута на различни кораби по тонаж - Handymax, Panamax и Capesize. Инвеститорите следят индекса, защото се счита, че показва търсенето на морски транспорт, а така и индиректно търговската и икономическата активност. BDI има доста положителни характеристики - на първо място, той е обективен индикатор, който трудно може да бъде вкаран в спекулативни манипулации, защото никой не наема кораби, без да има товар за превоз. Също така дава поглед в близкото бъдеще, тъй като договорите традиционно се сключват за превоз след един-два месеца. А освен всичко и исторически от въвеждането му през 1985 г. BDI доста добре предсказва пазарните шокове. През септември показателят достигна най-високо ниво от края на 2010 г. - 2856 пункта, но след това спадна рязко и в момента е малко над 730 пункта. Трябва да се има предвид, че през последните години BDI като че ли вече не е толкова точен показател, защото освен търсене на морския пазар има и предлагане от налични и новопостроени кораби. Към това могат да се добавят и някои форсмажорни фактори, като например природни бедствия, които могат да намалят силно нуждата от морски транспорт, без да имат съответното негативно въздействие върху световната икономика. Съществуват и циклични фактори - традиционно в началото на годината активността спада заради празненствата около китайската Нова година.

Индексът на мъжкото бельо

През 1970 г., още преди Алън Грийнспан да стане председател на Федералния резерв, той открива нестандартен начин за оценка на посоката на икономиката - продажбите на мъжко бельо. Грийнспан отчита, че когато има оживления на икономиката, съответно продажбите растат и обратното. Обикновено в облеклото на домакинството мъжкото бельо остава на последно място - децата растат и задължително се купуват нови дрехи, жените по-трудно се отказват от покупка на дрехи, мъжът има нужда от връхни дрехи. Продажбите на мъжко бельо са права равна линия, като в редките случаи, когато тази линия се насочва надолу, това е сигнал, че има проблем за икономиката.

Поради несъвършенствата на всеки отделен индикатор нормално е да се търсят и комбинации от тях, които да дават по-точни и надеждни сигнали за посоката на икономиката. Има доста различни такива кошници, изчислявани от различни държавни или неправителствени организации. ОИСР публикува Composite Leading Indicators за страните - членки в организацията, а в САЩ такива са Leading Economic Index на Conference Board и Weekly Leading Index на Economic Cycle Research Institute. Като цяло повечето такива индикатори включват с различна тежест показатели за безработица, парично предлагане, борсов индекс, индекс потребителско и/или бизнес доверие, индустриални поръчки и др. Подобни индекси обаче имат колебливо историческо представяне и не се радват на голямо доверие.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Трилърът на Робърт Харис "Енигма" се развива във Великобритания по време на войната, когато всичко е оскъдно освен дъжда. Книгата разказва историята на Том Джерико, млад гений, работещ в Блечли парк в Центъра за свръзка и в истинския живот на операциите за пробиване на кодовете на германските войски от британските криптографи. Работата е изпълнена с напрежение и раздразнение. Всеки прогрес може да бъде заличен в момента, в който врагът смени кода, което би се случило, ако се съмнява, че е бил пробит.

Романът може да се разглежда и като аналогия за мистерията на икономическия цикъл и реакциите на пазарите. Настроението вече е по-добро, отколкото в средата на миналата година. Страховете от рецесия се успокояват, цените на акциите вървят нагоре, облигациите също. Споразумението за примирие в търговската война между САЩ и Китай, макар и нестабилно, също помага. Но освен всичко друго промените в настроението съвпадат и със сигналите за съживяване на производствените центрове в Азия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    misha avatar :-|
    Миша

    Когато през 2015 година стартира програмата Made in China 2025, Китай, макар на 4-то място (след Тайван, САЩ и Република Корея) имаше скромен дял в производството на собствени полупроводници. Към 2019 имат серийно производство на чипове: 45, 32, 28 нм и опитно производство на 14 нм. На фона на 10 и 7 нм в Тайван и Корея Китай още изостава, но прогресът е видим. Освен това започна опитно производство на 5 нм. При 3D NAND паметите за 2020 г. планират да имат пазарен дял 3 %, а до 2025 - 25% от сегашното ниво на производство. При DRAM памети за 2020 г. ще имат 5% дял. Тези успехи са възможни само с много силна държавна помощ. Засега е осигурено финансиране по 2025 г. В бъдеще ще продължи - поне до 2049 г. (100 години Китайска Народна Република)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK