Русия ще довърши изграждането на "Северен поток 2" без помощта на чужди компании

Това е в резултат на обявените от САЩ санкции, целящи блокирането на проекта

Според "Газпром" завършването на проекта ще стане факт до края на годината или до началото на 2021 г.
Според "Газпром" завършването на проекта ще стане факт до края на годината или до началото на 2021 г.    ©  Reuters
Според "Газпром" завършването на проекта ще стане факт до края на годината или до началото на 2021 г.
Според "Газпром" завършването на проекта ще стане факт до края на годината или до началото на 2021 г.    ©  Reuters

"Проектът "Северен поток 2", който е готов на 94%, ще бъде завършен от руска страна". Това изявление на "Газпром" от вторник е първото официално признание, че Москва ще довърши изграждането на тръбопровода, свързващ Русия с Германия, без помощта на чуждестранни компании. Решението е победа за САЩ, които наложиха санкции, за да блокират строежа, пише Financial Times.

Миналия месец от американска страна бяха обявени санкции срещу компании, свързани с изграждането на "Северен поток 2", заради предполагаемата намеса на Русия в президентските избори на САЩ през 2016 г. Критиците на проекта също така заявяват, че тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руската енергия, както и че ще отклони газовите доставки, които в момента минават през Украйна, лишавайки я от приходите за транзит.

Няколко опции

"Газпром" и пет енергийни компании от ЕС плащат за "Северен поток 2", който се изгражда от чужди подизпълнители, прекратили работа след обявяването на американските санкции. Сега не е ясно как руският енергиен гигант ще довърши проекта без чуждестранна помощ.

Има няколко опции, включително чрез плавателни съдове, които са собственост на газовата компания и на други руски подизпълнители, по полагането на тръбите, но те не са толкова модерни, колкото тези на швейцарската група Allseas – основния подизпълнител по полагането на тръбите, който прекрати работа заради американските санкции.

Кога ще заработи

От "Газпром" заявиха, че заедно с компаниите, подкрепящи проекта и осигурили значителни финансови инвестиции - Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall, ще завършат "Северен поток 2".

Първоначално се очакваше, че това ще стане до края на 2019 г., но изграждането ще се проточи и през 2020 г., като сега Москва казва, че завършването на проекта ще стане факт до края на годината или до началото на 2021 г.