Ще се превърне ли китайският вирус в пандемия

Вероятно. Но обществените здравни служби могат да помогнат при определянето на това колко тежък ще се окаже той

Броят на потвърдените смъртни случаи от новия вирус в Китай достигна 360 души

По този начин жертвите станаха повече от тези на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който през 2002 и 2003 г. отне живота на 349 души в континентален Китай. Общият брой на заразените в страната по официални данни е най-малко 17 хил. Случаи на зараза бяха установени в над 20 държави, а в неделя беше съобщено за първия починал от заболяването извън Китай - във Филипините. Засега ограниченията на пътуванията не са успели да попречат на разпространението на вируса.

Страните от Г-7 планират да обсъдят единен подход към коронавируса, съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който вчера е разговарял с американския си колега. Още 3 държави се присъединиха към групата, която затвори границите си за китайци и за чужденци, които са посещавали Китай през последните две седмици. Израел, Индонезия и Ирак взеха това решение, а преди това така постъпиха САЩ, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Виетнам.

Капитал

Две неща обясняват защо новата заразна болест всява такова безпокойство. Едното е, че първоначално тя се разпространява експоненциално. Когато десетките случаи се превърнат в стотици и стотиците се превърнат в хиляди, математиката ти оказва влияние, пробуждайки спекулации за срив в здравеопазването, социален и икономически катаклизъм и смъртоносна пандемия. Другото е дълбоката несигурност. Рядкото съчетание на факти и противоречивите доклади са знак, че учените не могат да изключат възможността за най-лошия вариант.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се