Брюксел и Лондон започват преговорите за живота след развода

Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние предупреди Великобритания, че без спазването на европейските правила няма да има свободен достъп до пазара на 27-те

Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние предупреди бизнеса да се подготвя за реалното напускане на Великобритания след 11 месеца още отсега
Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние предупреди бизнеса да се подготвя за реалното напускане на Великобритания след 11 месеца още отсега    ©  European Commission
Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние предупреди бизнеса да се подготвя за реалното напускане на Великобритания след 11 месеца още отсега
Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние предупреди бизнеса да се подготвя за реалното напускане на Великобритания след 11 месеца още отсега    ©  European Commission

31 януари мина и замина, но единственият видим признак, че Великобритания е напуснала ЕС е свалянето на синия флаг с дванадесетте звезди от британските дипломатически мисии в чужбина. Това обаче няма да е така само след единайсет месеца. Тогава изтича преходният период, в който Лондон ще продължи да спазва европейското законодателство.

На практика през октомври миналата година беше подписан разводът между ЕС и Великобритания, но бившите партньори си дадоха още малко време за съжителство, за да доуредят проблемите си. На 1 януари 2021 г. реално ще настъпи промяната - като начало може да си припомните къде в телефона ви е функцията за роуминг, защото след година разговорите в Обединеното кралство няма (най-вероятно) да се таксуват по тарифите на българските мобилни оператори.

Какви други промени ще има трябва да се реши до края на годината, когато се очаква да завършат преговорите за бъдещия статут на отношенията между ЕС и Великобритания. Брюксел се надяваше Лондон да остане максимално привързан към досегашните си права и задължения като страна членка, но не това е идеята на британския премиер Борис Джонсън. В понеделник Джонсън каза, че ще се стреми към споразумение за свободна търговия - без мита и квоти, но и без страната му да е обвързана с правилата на ЕС. Нещо повече, британският премиер завоалирано потвърди, че е готов да приеме въвеждането на митнически тарифи, само и само Великобритания да може да провежда напълно автономна търговска политика с трети страни. Това вече предвещава разгорещени разговори с Брюксел.

Малко преди Джонсън да вдигне залозите, главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние каза, че 27-те са готови да предложат "изключително амбициозна сделка", но за това има условия. С две думи - колкото повече Великобритания се ангажира да спазва европейските правила, толкова повече достъп ще има до единния пазар.

Според Барние ЕС е готов да даде на Лондон безпрецедентно добри условия, но срещу това бившата членка на съюза трябва да се съгласи да спазва европейските правила в областта на конкуренцията, екологията, социалната политика, данъците и т.н. В предстоящите преговори например ще бъде включено и климатичното законодателство на ЕС, като само преди няколко дни влиятелният либерален евродепутат Паскал Конфан заплаши, че 27-те могат да наложат CO2 тарифи на вноса от острова, ако Великобритания не изпълнява задълженията си за намаляване на емисиите от парникови газове.

Като условие за подобно споразумение Барние посочи и изискването за сключване на сделка за риболовството. Това ще е изключително трудно, тъй като един от основните аргументи на брекзитърите беше контролът над морската икономическа зона на Великобритания. Според тях правилата на ЕС, които дават достъп на рибарските флотилии от другите страни членки до британските морски пространства, са убили местната рибна индустрия. Сега на практика Брюксел иска запазване на досегашната система, за което настояват страни като Испания и Франция, но едва ли ще се приеме лесно от Лондон.

Третото важно условие, за което 27-те настояват, е Европейският съд да продължи да има юрисдикция над спорове между ЕС и Великобритания, когато става дума за европейско законодателство. Миналата година Борис Джонсън подписа политическата декларация, съпътстваща Споразумението за напускане, в която тази възможност е изрично посочена. Сега обаче британският премиер отхвърля каквато и да е роля за съда в Люксембург.

Разговорите, които трябва да започнат през март и да приключат до края на октомври (за да се даде време за ратификация), очевидно няма да са лесни. "За първи път ще водим преговори за споразумение за свободна търговия не за сближаване, а за раздалечаване", каза Барние. Европейската комисия се надява до края на годината да е подписано Споразумение за асоцииране, в което да са включени най-важните въпроси, като впоследствие то да се допълва с нови секторни споразумения. От ЕК обясниха, че институцията отново ще подготви мерки - в случай че до 31 декември 2020 г. няма споразумение.

"Отношенията ни обаче няма да бъдат същите", каза главният преговарящ за Brexit. "Ще имаме два отделни пазара вместо един, ще има гранични проверки, ще се налага и проверка на стоките за спазване на стандартите." Така Барние описа бъдещите взаимоотношения с Великобритания и предупреди, че бизнесът трябва да започне да се адаптира още отсега. Това е новата реалност.