Тръмп и Пелоси ознаменуваха края на процеса по импийчмънт с нова драма

Президентът отказа да се ръкува с лидера на демократите, Пелоси скъса речта му

В рядко срещана размяна на ролите Тръмп произнесе спокойна реч пред Конгреса, без да се хвали, че ден по-късно ще бъде оневинен, а лидерът на демократите Нанси Пелоси излезе извън протокол и впоследствие скъса демонстративно своето копие от речта на президента
В рядко срещана размяна на ролите Тръмп произнесе спокойна реч пред Конгреса, без да се хвали, че ден по-късно ще бъде оневинен, а лидерът на демократите Нанси Пелоси излезе извън протокол и впоследствие скъса демонстративно своето копие от речта на президента    ©  Reuters
В рядко срещана размяна на ролите Тръмп произнесе спокойна реч пред Конгреса, без да се хвали, че ден по-късно ще бъде оневинен, а лидерът на демократите Нанси Пелоси излезе извън протокол и впоследствие скъса демонстративно своето копие от речта на президента
В рядко срещана размяна на ролите Тръмп произнесе спокойна реч пред Конгреса, без да се хвали, че ден по-късно ще бъде оневинен, а лидерът на демократите Нанси Пелоси излезе извън протокол и впоследствие скъса демонстративно своето копие от речта на президента    ©  Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на опозиционната Демократическа партия в Камарата на представителите Нанси Пелоси сложиха драматичен край на процеса по импийчмънт срещу Тръмп. На годишната реч "За състоянието на съюза" на президента пред Конгреса, която беше изнесена от президента във вторник вечерта, ден преди Тръмп официално да бъде напълно оневинен от контролирания от републиканците Сенат, двамата показаха рядко срещано на официално ниво неуважение един към друг.

Драмата се разви в три стъпки: първоначално Тръмп отказа да стисне ръката на Пелоси. Впоследствие тя излезе извън протокол и в началото на речта му каза само "Членове на Конгреса, представям ви президента на САЩ" вместо традиционния шаблон с по-ласкателно представяне. Кулминацията дойде след края на речта на Тръмп, когато Пелоси демонстративно скъса своето копие от речта на президента.

Импийчмънт? Какъв импийчмънт?

Раздразнението на Пелоси може да бъде обяснено по много начини, но републиканците и кампанията на Тръмп със сигурност ще се възползват от възможността да представят изпускането на нервите на лидера на Конгреса като разочарование от проваления опит президентът да бъде свален от поста му. Действията на Пелоси бяха публично разкритикувани от почти всички републикански конгресмени и сенатори. По същия начин беше разкритикуван от демократите отказът на Тръмп за ръкуване.

В самата реч Тръмп не спомена нито веднъж процеса по импийчмънт. Вместо това президентът се фокусира върху опитите си да убеди милионите гледащи американци в своята визия за страната, постиженията в сферата на икономиката и търговските сделки, външната политика и други. Той използва шанса и за пореден път да заяви желанието си американските войски да се изтеглят напълно от Афганистан.

Държанието и речите на Тръмп по време на годишното събитие вече сякаш по традиция имат малко общо с обичайното поведение на президента, известен с екстравагантните си и често скандални изказвания.

Край и ново начало

В сряда Тръмп със сигурност ще бъде оневинен от горната камара на американския Конгрес, Сената, където колегите му републиканци имат мнозинство 53 срещу 47. През декември Тръмп стана третият президент в историята, импийчнат от долната камара, но премахването му от поста изисква две трети гласове в горната камара. По всичко изглежда, че нито едно от двете обвинения срещу него - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на правосъдието, няма да събере дори обикновено мнозинство, като не е изключено и малък брой демократи да излязат извън партийните си линии при гласуването.

Това поставя Тръмп в непозната за него позиция, откакто е президент: такава, в която не е разследван за нищо. Той премина през двегодишно разследване за връзки на кампанията му за президент през 2016 г. с руското правителство между 2017 и 2019 г., преди специалният разследващ Робърт Мюлър да обяви, че доказателства за такава няма. Малко след това започна и процесът по импийчмънт заради обвинението, че Тръмп е искал от украинския президент Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент и настоящ кандидат за президент на САЩ Джо Байдън.

Тръмп ще търси преизбиране и втори мандат през ноември, а неговият съперник продължава да бъде неясен. След историческия гаф при вътрешнопартийните избори на Демократическата партия в Айова в понеделник към ранните часове на сряда американско време бяха ясни само частични резултати от преброяването. На първо място за момента стои слабо известният извън собствената си партия Пийт Бутиджидж, бивш кмет на Саут Бенд, Индиана. След него са сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, а Джо Байдън, който играе ролята на фаворит за общите избори, е едва на четвърто място.

Самият Тръмп изживява свой малък ренесанс в проучванията за одобрението на работата си. Практически оневинен от Сената и с три подписани търговски сделки в рамките на едва няколко месеца (Китай, Канада/Мексико и Япония), според Gallup работата на Тръмп среща одобрението на 49% от американците, най-високото ниво от началото на мандата му. Средното одобрение на Тръмп според сайта FiveThirtyEight, който събира данни от всички социологически агенции, е 43.5%, най-високата стойност за него в последните три години.