Американското клеймо за корупция

Първото име от България сред наказаните от Вашингтон за корупция се размина със създалите се високи очаквания

Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.    ©  Министерски съвет
Бойко Борисов се срещна с Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември 2019 г.    ©  Министерски съвет

Бивш главен прокурор на Албания, премиер на Босна и Херцеговина, върховен съдия от Гватемала, най-силният политик в Румъния, най-влиятелният олигарх в Молдова, кметът на Дуръс, вътрешният министър на Куба, началникът на разузнаването и спецслужбите на Судан, следователи от Русия и един по-скоро неизвестен на широката публика в България местен съдия. Общото в този списък е, че е съставен според Раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията в годишния закон за бюджета на Държавния департамент на САЩ. Тя задължава държавния секретар да санкционира с отказ за издаване на виза чуждестранни официални лица и преките им роднини, когато разполага с убедителни данни за участие в корупция.

Посочването на съдията Андон Миталов не уточнява конкретни причини, не е известно и да е разследван у нас за корупция.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Изключително полезно четиво!

  Най-сетне се разбра, че САЩ говорят и мислят на различен от този на останалия свят език. После защо най-търсената стока за горене било райето и звездите...

  "Корупция" за всеки средноумен маор, японец, кореец, индус, китаец, афганец, таджик, турчин, българин, сърбин, влах ... - и останалите, да не обикалям света - означава едно и също нещо: един дава на друг, който е на обществена позиция, облага, за да му съдейства за нещо, неразрешено или забранено от закони/обичаи/правила.

  Америка не мисли така просто.
  "Корупция" за нея е всичко, което "вероятно/с голяма доза вероятност/евентуално" би могло да накърни евентуалните глобални "национални интереси" на САЩ. Които пък не подлежат на дефиниране.

  Това е лема! Каквото кажат.
  По традиция "интересите на САЩ" са откровена намеса в работите на повече или по-малко суверенни държави.

  В уважаващите себе си държави в подобни случаи външните им министри посочват на янките къде им е мястото, в Пуерто Рико и БГ министри като Дани Т скокват на дудука да им пригласят. Разлика е в мекотата на прешлените...

  Няма как да се обясни на пиндосите, че националното право няма екстериториалност.
  Всъщност има - в колониите, чиито генерал-губернатори (от Банкя и други селца) приведени го приемат.
  И друго няма как да им се обясни на пиндосите - че светът не е започнал с основаната преди 250 г . от емигрирали от Европа бедняци, проститутки, преследвани престъпници, далавераджии, евреи, китайци и роби от Африка, държава, избивайки милион заварено индианско население.

  Един от стожерите на човешката цивилизация отпреди хиляди години е Европа със своето държавно устройство и право.

  Затова е противочовешко дъщерята на набедения за враг на разпищолилия се умрЕл хегемон, абсолютно непознатия БГ съдия, да е отговорна пред Помпата и измисленото им законодателство за вероятните/евентуалните/възможните/що пък не прегрешения на баща й.
  Римското право, пиндоси!

  Откъде мога да си купя раирано-звездното знаме на новия СССР?

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-н Карабоев, това:

  "Темата за това как русофилът беше пуснат до Москва БЕШЕ повдигната от Доналд Тръмп. "Не можах да му обясня как е възможно, след като ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва", КАЗА след срещата Борисов."

  е написано в свидетелското сегашно време, т.е. разбиращ майчиния си език българин от този текст би схванал, че сте бил под бюрото и лично сте свидетел на случилото се. Ако сте внимавал в началното училище в часовете по български език, сте щял да използвате преизказно наклонение в мин.св.време: вместо беше - била, вместо каза - казал.

  Богат български език...
  А аз мислех, че само циганите го мачкат.

  Нередност?
 • 3
  bozkata avatar :-P
  bozkata
  • - 2

  Много правилно са постъпили американците. Не случайно мафиотите казваха, че е по-евтино да си купиш съдия, отколкото добър адвокат. Съдиите, а и прокурорите под конституционното прикритие за „недосегаемост" на съд. система се нагушиха с огромни средства и имоти. Другото прикритие за корупционните пари бяха съпругите (съпрузите) нотариуси или адвокати. Отсега „честните и неподкупни“ съдии добре ще размислят преди да присъдят. Да се надяваме, че ще намалеят и делата в Страсбург, по които държавата плаща огромни пари заради недобросъвестни съдии!

  Нередност?
 • 4
  043 avatar :-|
  043
  • - 4

  Д-р Д заработи седмичния надник с работническоделски напеви и кючеци - "колониализм, империализм, лоша граматика, лоши американци" - във вестника на америка за българия!... Завалията, не може да се примири, че малката забележка на "пиндосите" тежи повече от мнението и авторитета на съдийските гилдии на целокупното человечество взети заедно... Но Д-р Д не е важен тука. Той е неизбежен като метастаза. По важно е съобшението до розовобузестия сървайвър, Ало, (раз)градски, виждаш ли малката забележка от пиндостан дето идва за тебе?

  Нередност?
 • 5
  tonywalker avatar :-|
  tonywalker
  • + 2

  Следващият обвинен в корупция ще бъде Йоло Денев.

  Нередност?
 • 6
  weiss avatar :-|
  weiss
  • + 2

  Разбрах от коментара на потребител с ник "бозката", че от сега нататък съдиите щели да си мислят, преди да присъдят, което -без да разбирам защо трябва да е повод за радост- е толкова несъстоятелно като твърдение, на толкова много нива, че дори не ми се започва...Същото и относно искреното наивно желание за по-малко на брой осъдителни присъди в Страсбург (тук само ще вметна, че те обикновено са във връзка с актове на прокуратурата и следствието, не на влезли в сила осъдителни присъди). Що се отнася до четиридесет и третия, ако е искрен в съжденията си, то той би бил не лош заместник на най-добрия юрист на управляващите в момента :-) А иначе, каквато държавата, такова и американското и посолство...

  Нередност?
Нов коментар