Големите азиатски икономики са засегнати от коронавируса

Епидемията може да изтрие цял процентен пункт от растежа на Китай за тази година

Големите икономики в Азия са разтърсени от шока заради коронавируса. Ключови показатели за производството в Австралия и Япония отбелязват спад, а данните за износ на Южна Корея показват намаляване на търсенето в Китай, пише Вloomberg.

В Китай продажбите на автомобили са се свили с 92% през първата половина на февруари. Министерството на търговията пък предупреждава, че търговията и инвестициите ще бъдат засегнати от епидемията. Икономистите смятат, че негативните ефекти от вируса едва започват да се проявяват. "Глобалната икономика и финансовите пазари все още не са видели целия ефект от коронавируса. Очакваме драматично забавяне на икономиката през първото тримесечие в Китай", твърдят от Citigroup.

Какъв да е отговорът

Епидемията накара анализаторите да прогнозират рецесия в Япония, чиято икономика вече бе засегната от данъка върху продажбите през октомври и опустошителен тайфун. През първите 20 дни на февруари пък южнокорейският износ към Китай, който е най-големият търговски партньор на Сеул, е спаднал с 3.7%. Тези данни обикновено се смятат за показателни за глобалната търговия предвид централната роля на Южна Корея като производител и износител на електроника, кораби и автомобили.

Коронавирусът оказва натиск върху правителствата и централните банки да отговорят с по-голяма подкрепа за своите икономики, като съществуват съмнения за техния капацитет да го направят. Централните банки в Азия вече предприеха действия - Индонезия, Филипините и Тайланд наскоро понижиха лихвените равнища, а Сингапур планира съществени фискални стимули. Bloomberg Economics предупреждава: "Ако ръстът продължи да върви надолу, ключов въпрос за страните от Г-20 ще бъде дали ще могат да координират отговора си."

Трудният баланс на Пекин

Китайски икономисти предупреждават, че епидемията може да изтрие цял процентен пункт от растежа на страната за тази година. Така че властите се опитват да балансират между два риска, пише Guardian. От една страна, да не стимулират заразяването, като насърчават хората да продължат с нормалното си ежедневие. От друга, да не предизвикат колапса на местната икономика, като държат градовете под блокада.

Проблемът е, че някои от най-засегнатите от коронавируса области са икономически центрове, които задвижват икономиката на Китай. И страната не може да си позволи нейните фабрики да стоят затворени, а ресторантите и магазините да бъдат празни за неопределено време. Затова властите опитват да върнат някои граждани обратно на работа месец след като въведоха карантина за милиони китайци. В Шънджън на бизнесите бе казано, че могат да заработят отново, ако спазват редица условия като дезинфекция, предоставяне на служителите на поне две маски на ден, проверка на температурата и предаване на работните си планове за одобрение от местните власти.

Но според експертите вълната от банкрути на малки и средни бизнеси е неизбежна. Пред China Business News директор на компания от Гуандун посочва: "Тази година нашата фирма не говори за печалба. Основната ни цел е просто да оцелеем."