Коронавирусът заплашва италианската икономика

Рим може да поиска по-голяма гъвкавост от ЕС за бюджетните цели

Италия - най-засегната от коронавируса страна в Европа, обяви, че броят на заразените е достигнал 528 души, а на починалите - 14 души. През последните 24 часа е регистриран скок от 25% в случаите на инфектиране, които остават концентрирани в северните региони Ломбардия и Венето, макар че вече има случаи и на юг.

Централната банка заяви, че кризата може да изтрие 0.2 процентни пункта от ръста на Италия за тази година. Икономиката се сви с 0.3% през последното тримесечие на 2019 г. и според икономисти страната е била на ръба на рецесията и преди коронавируса, пише Financial Times. През седмицата Рим заяви, че може да поиска от ЕС да прояви гъвкавост за бюджетните цели, ако заразата в индустриализирания север има по-дългосрочен ефект. Пред Radio Rai зам.-министърът на икономиката Лаура Кастело коментира: "Има ресурси, които Брюксел може да ни даде по отношение на събитията, които могат значително да понижат БВП. Надяваме се да не ни потрябват, но това е ситуация, в която ЕС трябва да действа, ако се наложи".

Мерките на правителството

Коронавирусът заплашва растежа в Ломбардия - регионът, който обгражда Милано и се смята за икономическия мотор на Италия, пише Il Sole 24 Ore. Това може да потопи икономиката на страната, която е на крачка от рецесията, и не успява да спази правилата на ЕС за бюджета. Италианският премиер Джузепе Конте вече предупреди, че негативният ефект от коронавируса ще бъде "много силен" и го нарече "икономическа извънредна ситуация". Но успокои: "Ние ще предложим отговор на това".

Правителството планира да въведе данъчни намаления. Освен това малките и средните бизнеси, заплашени от заразата, ще могат да кандидатстват за компенсации от специален фонд, предназначен за поддържане на местните фирми по време на криза.

Икономическият мотор на север

Най-голямото опасение е, че Милано и ефективната Северна Италия могат да бъдат парализирани от вируса. Ломбардия и Венето общо съставляват над 30% от италианския БВП. Според националния статистически институт Ломбардия дава около 22% от БВП, а Венето - около 9%. В Ломбардия има над 900 000 фирми, а износът на региона е над 127 млрд. евро през 2018 г.

Картината в момента е тревожна - училищата, музеите, театрите, кината и баровете в Милано са затворени, а централната гара, която обикновено обслужва хиляди пътници, е пуста. Двете летища в града регистрират спад на пристигащите пасажери, а отпътуващите биват поставяни под карантина в страните, в които кацат.