Коронавирусът: Европа, САЩ и Близкият изток забраняват събирания и пътувания

Над 85 400 случая на заразата са потвърдени в над 50 страни, а починалите глобално са около 3000 души

САЩ и страни в Европа и Близкия изток забраниха големи събирания на хора и въведоха по-стриктни ограничения за пътуванията на фона на разпространението на коронавируса по света. По данни на СЗО над 85 400 случая на заразата са потвърдени в над 50 страни, като глобално починалите са около 3000 души. По-голямата част от инфекциите и смъртните случаи е в Китай, който е епицентър на болестта. В петък СЗО вдигна глобалната тревога заради коронавируса до най-високо ниво.

В събота САЩ обявиха първия смъртен случай от заразата - около 50-годишен мъж от Вашингтон. В щата няколко десетки жители имат съмнителни симптоми, пише Reuters. Пред CNN вицепрезидентът Майк Пенс посочи, че рискът за повечето американци е малък, но може да последват още смъртни случаи. Пътниците от Италия и Южна Корея ще подлежат на допълнителни проверки на летищата, а американците са предупредени да не пътуват до засегнатите от вируса райони и в двете страни. Забраната за допускане на пътници от Иран ще бъде разширена и вече ще включва всеки чужденец, посетил Иран през последните 14 дни. American Airlines обявиха, че прекратяват всички полети до Милано.

Опасения за италианската икономика

В събота Еквадор обяви първия случай на коронавирус - жена, дошла от Мадрид, а Мексико потвърди четири случая - всичките наскоро посетили Италия. Бразилия обяви втори случай в страната - пациент от Сао Пауло, пътувал до Италия.

Франция въведе временна забрана на публичните събирания с над 5000 души в затворени пространства. В страната има 16 нови случая, което ги прави общо 100, и 2-ма починали. В неделя бе прекратен полумартон, включващ 40 000 участници. Швейцария забрани събитията, за които се очаква, че ще привлекат над 1000 души. Над 700 туристи остават под карантина в хотел на Канарските острови, след като няколко италиански гости дадоха положителен тест за коронавируса.

За втора седмица остават затворени училищата и университетите в три северни района в Италия, която е най-засегнатата европейска страна с 1100 заразени и 29 починали. Хотелите регистрират вълна от отказани резервации, а много бизнеси не работят, което доведе до опасения за италианската икономика.

Затворени църкви, училища и университети

Ирак обяви пет нови случая на болестта, което ги прави общо 13. Катар потвърди първи случай и така само Саудитска Арабия остава единствената страна от Залива без заразени. Повечето инфекции в Персийския залив са свързани с посещения в Иран. Техеран затвори училищата до вторник и удължи с една седмица затварянето на университетите и забраната на концертите и на спортните събития. Случаите в страната достигнаха 978, а починалите са над 54.

Същевременно Китай обяви 573 нови случая на коронавирус на 29 февруари в сравнение с 427 предишния ден. Починалите са 35 в сравнение с 47 предишния ден, което прави общо 2870 смъртни случая в континентален Китай. В Южна Корея църквите бяха затворени и властите се опитват да ограничат обществените събирания на фона на 3730 инфектирани и 21 смъртни случая.