ЕС повиши степента на риска от коронавируса

Жертвите надминаха 3000 в глобален мащаб

Броят на жертвите на коронавируса надминава 3000 души в глобален мащаб, а заразените са почти 90 000. Над 90% от тях са в китайската провинция Хубей, но има смъртни случаи и в 10 други страни.

Агенцията по превенция на заболяванията на ЕС повиши степента на риска от "умерена" на "умерена към висока", а Европейската комисия сформира "екип в отговор на коронавируса" в опит да ограничи разпространението на болестта в Европа, пише ВВС. Няколко европейски страни потвърдиха случаи на коронавирус, като Италия е най-тежко засегната с над 1500 инфектирани и 34 починали.

Кои са най-заплашени

Световната здравна организация потвърди, че вирусът заразява основно хора над 60-годишна възраст и такива, които вече са болни. И допълни, че "терапията с кислород е основно лечение за пациентите с остри симптоми". Според изследването на 44 хил. случая в Китай повечето заразени проявяват леки симптоми, като смъртността е между 2% и 5%. Други коронавируси като Sars и Mers имат много по-голяма смъртност.

В понеделник Иран обяви, че още 12 души са починали, като така жертвите станаха общо 66. Сред тях е висш съветник на върховния лидер Али Хаменей. Южна Корея потвърди 476 нови случая, станали общо 4212, и още четири жертви - общо 26. Кметът на Сеул призова жителите, достигащи 10 млн. души, да работят от вкъщи и да избягват струпвания на хора.

Американският щат Ню Йорк също потвърди първия си случай. Пациентът е около 30-годишна жена, хванала вируса по време на пътуване до Иран. Двама души починаха в САЩ - и двамата във Вашингтон. Във Великобритания, където има 36 заразени, премиерът Борис Джонсън заяви, че коронавирусът "вероятно ще стане по-съществен през идващите дни и седмици".

През уикенда Катар, Еквадор, Люксембург и Ирландия потвърдиха първите си случаи. В понеделник Еквадор обяви пет нови случая, като общият брой стана шест. В понеделник Португалия, Исландия и Андора също потвърдиха първи заболявания. Американският спортен гигант Nike затвори европейската си централа в Холандия, след като служител е дал положителен тест за вируса.

"Риск от връщането на работа"

Още 42 души починаха в Китай в понеделник - всички в провинция Хубей, а новите случаи на болестта са 202, само шест от които извън Хубей. Общо 2912 са жертвите в азиатската страна, като потвърдените случаи са над 80 хил.

Здравните власти в Пекин обявиха, че ще се фокусират върху "риска при връщането на работа на служителите". Китайската икономика беше засегната от блокирането на редица градове, като показателят за дейността на фабриките спадна до рекордно дъно.