Германия най-накрая се събужда за опасността от крайнодесния тероризъм

Там той се надига много повече, отколкото другаде в Европа

Заподозрян за съучастие към неонацистка клетка е отведен от полицията в германския град Карлсруе
Заподозрян за съучастие към неонацистка клетка е отведен от полицията в германския град Карлсруе    ©  Reuters
Заподозрян за съучастие към неонацистка клетка е отведен от полицията в германския град Карлсруе
Заподозрян за съучастие към неонацистка клетка е отведен от полицията в германския град Карлсруе    ©  Reuters

Пет дупки от куршуми все още бележат прозореца на офиса на Карамба Диаби в източногерманския град Хале. Никой не знае кой е стрелял по празната сграда, където единственият чернокож депутат в Германия се среща с избиратели и извършва рутинна политическа работа. Но служителите му не се съмняват, че атаката от средата на януари е била расово мотивирана. Седмица след инцидента Диаби получава имейл, който го предупреждава да очаква съдбата на Валтер Любке - промиграционен политик, убит миналия юни. Анонимната заплаха е подписана със "Зиг Хайл!".

Десният екстремизъм под различни форми тревожи части на Германия от десетилетия. Фондацията "Амадеу Антонио", която наблюдава подобни дейности, твърди, че той е отговорен за 208 смъртни случая от 1990 г. насам. Но скорошна поредица от инциденти събуди особено притеснение. На еврейския празник Йом Кипур, три месеца преди атаката по офиса на Диаби, Щефан Балиет - млад мъж, въоръжен с 3D принтирани вкъщи оръжия, опитва да влезе в синагога в Хале, за да убие богомолците. Когато не успява, вместо това той убива двама души на случаен принцип. На 19 февруари в Ханау, близо до Франкфурт, 43-годишният Тобиас Ратиен убива 9 имигранти и германци от етнически малцинства, преди да убие майка си и да се самоубие. Няколко дни по-рано 12 мъже са арестувани за планирането на атаки по джамии с цел провокиране на "гражданска война". Представители на местните власти из страната са физически и вербално сплашвани, мнозина напускат постовете си.

Най-голямата заплаха за сигурността

Най-накрая министрите признаха, че крайнодесният тероризъм е най-голямата заплаха за сигурността на Германия. Властите преброиха над 32 хил. десни екстремисти в страната, като над 1000 са смятани за склонни към насилие. Центърът за изследване на екстремизма към Университета в Осло изчислява, че между 2016 и 2018 г. броят на изключително насилствените крайнодесни инциденти в Германия - повечето насочени срещу имигранти и цветнокожи, далеч надминава тези, извършени в други страни в Европа. И това е преди скорошните нападения.

Полицията и служителите по сигурността са станали много по-добри в справянето с организираните десни заплахи, откакто нескопосано реагираха на National Socialist Underground - смъртоносна неонацистка терористична клетка, активна в периода 2000 - 2007 г., казва Даниел Колер от германския Институт за изследване на радикализацията и дерадикализацията. Но с еволюирането на отговора еволюира и опасността. Подземните крайнодесни мрежи остават сериозна заплаха - заподозреният за убийството на Любке има връзки с тях от десетилетия. Нападателите от Хале и Ханау обаче са единаци, които са се радикализирали онлайн, нямат познати връзки с установени крайнодесни групи и са били непознати за германските власти.

Онлайн групите могат до известна степен да дадат усещане за приобщеност, която други екстремисти намират в маршовете, концертите или клубовете по бойни изкуства. Те също така могат да подхранят "колективни заблуди", казва Миро Дитрих от фондация "Амадеу Антонио". Те често надскачат националните граници. Това обяснява защо Балиет, врял в токсичната смес от онлайн чатове, раситки мемета и мизогенни субкултури като Incel (нежелано въздържание), е излъчвал атаката си на живо по Twitch - американски видеострийминг гейминг сайт, и е избрал антисемитската му реч да бъде на английски език. Искал е да вдъхнови други в чужбина, точно както той е бил мотивиран от подобни нападения в Ел Пасо и Крайстчърч. На бденията със свещи след атаката в Ханау протестиращите скандираха "Нацистите вън!", което е обичаен отговор срещу крайнодясното насилие в Германия. И все пак последните нападения са възприемани по-малко като конкретно национално притеснение и повече като местни отделни припокриващи се случаи.

Всичко това създава проблеми за вътрешните разузнавателни служби. Германският апарат по сигурността, който няма достатъчно ресурси, отдавна разчита на американските и британските служби да го предупредят за онлайн нарушения и е печално неподготвен да се справи с интернет радикализацията, казва Колер. Има планове за разширяване на правомощията на агенциите и за сформиране на системи за ранно предупреждаване за десни радикали. Законопроект, съгласуван с кабинета малко преди атаката от Ханау, ще задължи платформи като Facebook да докладват незаконно съдържание. Но не е ясно дали тези неща биха изкарали извършителите от Хале или Ханау от техния сенчест глобален онлайн подземен свят.

"Политическата ръка на омразата"

Протестиращите намериха по-видима цел в "Алтернатива за Германия (AfD) - крайнодясна партия, която един представител на "Зелените" нарече "политическата ръка на омразата". AfD яростно отхвърля всяко твърдение, че носи част от вината за десния терор. И все пак някои от нейните представители, особено в Източна Германия, често използват този вид расистки и полуапокалиптични метафори, които могат да се намерят в тъмните кътчета на интернет. Бьорн Хьоке - лидер на екстремистката група в AfD "Крилото" и ръководител на клона на партията в Тюрингия, прибягва до толкова възпламеняващ език, че съд реши, че може да бъде описан като "фашистки" без притеснение от съдебни последствия. Десните терористи "искат да бъдат герои на дадено движение и AfD играе роля в нормализирането на техните идеи", казва Дитрих. Според скорошно изследване 60% от германците смятат, че партията е частично отговорна за случилото се в Ханау.

Според Колер AfD също така "размива социалните граници между екстремистките общества и консервативното дясно". От една страна, се сприятелява с радикални групи като "Идентитарианското движение" и ПЕГИДА, която е ислямофобско движение, на чието събитие, организирано веднъж на две седмици, наскоро Хьоке говори в Дрезден. От друга страна, според Валентин Хакен от организацията Halle Gegen Rechts придърпва традиционния консерватизъм в своята посока. Разклонението на дясноцентристките християндемократи в Тюрингия наскоро гласува заедно с Хьоке срещу лявото управление на провинцията, което доведе до скандал, преобърнал германската политика. Всичко това, както твърдят служителите на Диаби, отваря вратата на идеи и език, които преди са били смятани са табу.

На този фон AfD е законна партия, която има места във всички 16 германски провинциални парламента плюс Бундестага. Нейните идеи трябва да бъдат конфронтирани в демократичен дебат вместо чрез потискане. Екстремистите в страни като Нова Зеландия са се доказали като напълно способни да намерят мотивация за извършването на убийства и без появата на крайнодесни партии в парламента. Историята на Германия носи на държавата специална отговорност за справянето с десния екстремизъм във всичките му форми. Но това не я изолира от заплахите, които изглеждат все по-международни по вид.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  А не бе, германците ще търпят мюсюлмани да ги дискриминират в собствената им държава,,,

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Валтер Любке стана известен с наглото си изявление към германците, в което им каза, че на когото не му харесва Германия да приема имигранти, да си търси друга родина. След това го застреляха.

 • 3
  doxen avatar :-|
  doxen

  А заглавието започваше така обещаващо.

  Помислих, че наистина са се събудили за опасността от мигранти-мюсюлмани искащи да дойдат в уредената им държава, но продължават да живеят така сякаш са в родината си.

 • 4
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  ... "чернокожият депутат" се среща с навалица "чернокожи Избиратели"... браво танте, страхоитно ти се получи... хахахаха

 • evpetra

  И този форум е силно расистки!

 • 6
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  До коментар [#5] от "evpetra":

  ... антирасистки, всъщност... явно не Ви достига "икспиртизътъ"... )

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Германците започват да кусат попарата на мултикултито на Меркел. И това е само предястието.

  Стремително растящата електорална база на Алтернатива за Германия нагледно показва, че старите закостенели партии просто нямат адекватна реакция на реално случващото се.

  Много лесно е да се говори за толерантност по партийни събрания, но става много различно, когато невписващия се в цивилизационните норми на обществото мигрант (който просто иска да живее като в рекламите на западните стоки, които го заливат в родните му Бангладеж, Афганистан, Пакистан, Ирак и пр,), легне под вимето на германската социална система и забозае.

  Германските медии си наложиха автоцензура и цял месец мълчаха като комунисти, когато в Кьолн по-предишната Нова година арабчета поизнасилиха на площада десетина германки. Кметицата с целия си акъл упрекна не изнасилвачите, а сънародничките си, които предизвикали нерезите с предизвикателно късите си поли.

  Такова обяснение праща всички нормално мислещи в Алтернатива за Германия.
  Не че това е истинската алтернатива, но в Дойчанд друга просто няма.

  След лигавото либералстване на мултикултито е резонно да дойде втвърдяването и национализма.
  Всъщност това е тенденцията в целия свят.

 • 8
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  По повод предходния коментар: личното ми мнение е, че не е "мултикултито", и не е на Меркел. Това са всеизвестни слабости на повечето западни (и северозападни) европейски общества, а от тези слабости най-добре се възползва (поне засега, както показват данните) "сенчестия глобален свят", както твърде удачно се казва в тази онлайн статия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход