Бизнесът на заведенията страда силно заради коронавируса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бизнесът на заведенията страда силно заради коронавируса

Заведенията на известния венециански площад "Сан Марко" не са били така празни от десетилетия. Както и самият площад

Бизнесът на заведенията страда силно заради коронавируса

Ограниченията за работата на ресторанти и барове в Китай и Италия водят до 70 - 80% спад на оборотите. Доставките могат да са частично решение

Ани Коджаиванова
7509 прочитания

Заведенията на известния венециански площад "Сан Марко" не са били така празни от десетилетия. Както и самият площад

© Reuters


Празни маси, единични клиенти, които стоят далеч един от друг, ограничено работно време... Бизнесът на ресторантите и баровете страда особено много от коронавируса и мерките за борба срещу него, показва опитът от засегнатите региони и държави. Не само заради въведените рестрикции за заведения, каквито има в Китай, а от вчера и в Северна Италия, но и защото хората сами започват да избягват публични места, секва и потокът на туристите, които често са основният двигател на този бизнес.

В България засега няма обявени ограничения за заведенията след първите 4 случая на заразени, открити през уикенда. Но ако броят нарасне, неминуемо ще пострада и бизнесът на ресторантите и баровете.

Италианската диета

В Северна Италия, където за две седмици броят на заразените набъбна до над 7300, а жертвите са почти 370, правителство в неделя обяви най-сериозните (извън Китай) засега мерки и постави под блокада 16 млн. души в 14 провинции в северната част на страната. Сред тях са цяла Ломбардия, части от Венето, Пиемонт, Емиля-Романя и Марке. Публичните събития спряха, а много публични места като кина, театри, музеи и други са затворени. Заведенията също не са пощадени.

Баровете и ресторантите ще работят само между 6 ч. сутринта и 18 ч. вечерта, а собствениците им трябва да осигурят такива условия, че посетителите да бъдат на отстояние минимум 1 метър помежду си. Предвиждат се и глоби за собствениците на обектите от 1500 евро, ако това изискване не се спазва.

В много ресторанти правилата са напечатани и сложени на видимо място: посетителите трябва да мият ръцете си, да стоят на метър разстояние един от друг и да не осъществяват физически контакт.

Не всички са готови обаче да спазват правилата, разказва Reuters. Агенцията цитира собственик на кафе-бар в Милано, който признава, че все още сервира кафе на бара - италианците обикновено пият кафето си бързо - накрак на бара, бърборейки един с друг.

"Не спазвам правилото, но така или иначе клиентите намаляха много и обикновено са сами. Обичайно сутрин изразходваме 7-8 килограма кафе, докато сега не достигаме и 3 кг", казва той и споделя притеснения, че вероятно ще затвори бизнеса си, ако епидемията продължи по-дълго.

Всъщност това е втората серия ограничения за заведенията в Ломбардия. Преди две седмици те също бяха принудени за затварят в 18 ч., но след това мярката бе вдигната. Още тогава местните медии съобщаваха, че бизнесът на заведенията е паднал с близо 80%.

Китайско в кисел сос

Близо 70 - 80% спад спрямо нормалните обороти има и в Китай според проучвания на местни асоциации на ресторантьори. Като най-засегната държавата въведе и най-строгите ограничителни мерки, които са опустошителни за ресторантьорския сектор. Особено за малкия семеен бизнес, в който са заети стотици милиони и който е много важен за регионалните икономики на Китай.

На много ресторанти, кафенетата, барове в големите китайски градове просто бе наредено да затворят. Останалите работеха в ограничени часове и само с доставки. Сега най-строгите мерки са вдигнати извън провинция Хубей и ресторантите започват отново да отварят врати, но бизнесът все още е драстично свит.

Освен липсата на клиенти проблем е и недостигът на персонал, като много от служителите са в карантина или са блокирани в родните си градове в Китай, които са посетили заради китайската нова година.

От дистанция

Доставките все пак са известно решение и именно по този начин част от ресторантите в Китай продължават да работят. Развитието на тази ниша е не само начин за оцеляване на бизнеса, но и важна услуга за милиони китайци, които живеят сами и почти не умеят да приготвят храна за себе си, тъй като досега винаги са се хранили навън - в Китай уличната храна и храната от малки семейни павилиони и ресторантчета е изключително достъпна.

Така благодарение на доставките - макар и оборотите да не достигат тези от преди вируса, част от малките бизнеси успяват да оцелеят. Представители на един от големите доставчици на храна в Китай - компанията Meituan, казват пред Business Insider например, че в последния месец поръчките им са нараснали 4 пъти в сравнение със същия период на миналата година.

За поне 50% ръст на достaвките от китайски ресторанти в Ню Йорк съобщава и специализираното издание Eater New York, въпреки че няма случай на зараза в сред китайската общност в града. Местните китайски бизнеси обаче опитват с доставките да минимизрат ефекта от страховете и предразсъдъците, които водят до спад на клиенти.

Празни маси, единични клиенти, които стоят далеч един от друг, ограничено работно време... Бизнесът на ресторантите и баровете страда особено много от коронавируса и мерките за борба срещу него, показва опитът от засегнатите региони и държави. Не само заради въведените рестрикции за заведения, каквито има в Китай, а от вчера и в Северна Италия, но и защото хората сами започват да избягват публични места, секва и потокът на туристите, които често са основният двигател на този бизнес.

В България засега няма обявени ограничения за заведенията след първите 4 случая на заразени, открити през уикенда. Но ако броят нарасне, неминуемо ще пострада и бизнесът на ресторантите и баровете.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK