Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия

Новата категоризация на заразата не трябва да променя по никакъв начин усилията на държавите за задържането на вируса, казват от СЗО

Близо два месеца и половина след избухването на епидемията от коронавируса в Китай Световната здравна организация обяви и глобална пандемия. След като седмици наред избягваше това определение, шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейзъс потвърди, че епидемията от коронавирус сега е пандемия, a броят на случаите извън Китай се е увеличил 13 пъти през последните две седмици.

Пандемиите нямат нищо общо с тежестта на дадена болест, а са свързани с нейното географско разпространение. Пандемия е, когато ново заболяване се разпространи в световен мащаб. За пандемия например бе обявен H1N1 (свински грип) през 2009 г. Това означава, че инфекциозното заболяване e направило гнездо извън първоначалния си местоизточник и се разпространява лесно от човек на човек в други части на света.

"Ние сме дълбоко загрижени както от тревожните нива на разпространение и тежестта на случаите, така и от тревожните нива на бездействие. Ето защо направихме преоценката, че Covid-19 може да бъде характеризиран като пандемия", каза Гебрейзъс. И добави: "Описанието на ситуацията като пандемия не променя оценката на СЗО за заплахата от този коронавирус. Това не променя какво прави СЗО и не променя нищо от това какво трябва да правят държавите. Ние призоваваме всеки ден страните да предприемат спешни и агресивни действия. Сега натискаме звънеца на алармата още по-шумно и ясно."

Гебрейзъс подчерта, че промяната на статута на заразата към пандемия не означава, че държавите трябва да отхлабят мерките за задържане на вируса и да преминат само към мерки за смекчаване - напротив, ключово важно е усилията за задържане да продължат и да се засилят. И изоставянето им би било огромна грешка за всяка държава, подчертават от СЗО. Съветът е държавите да удвоят усилията си както в тази посока, така и за вътрешното за страната ограничаване инфекциите, докато се подготвят за по-широко разпространение на заразата.

Шефът на СЗО призова правителствата да променят хода на епидемията, като предприемат "спешни и агресивни действия". "Няколко държави демонстрираха, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран, каза той. Ние сме в това заедно и трябва да направим правилните неща спокойно и да защитаваме гражданите по света. Това е осъществимо."

Проф. Найджъл Макмилан от здравния институт на Мензийс в Куинсланд, Австралия, казва пред Guardian, че декларацията за пандемия алармира здравните власти да се подготвят за мерки отвъд забраните за пътуване.

"Това включва подготовка на всички болници по света за голям приток от пациенти, запасяване на всякакви антивирусни средства и съветване на обществеността, че когато дойде моментът, те ще трябва да са готови за мерки като оставане вкъщи, социално дистанциране, избягване на големи събирания и т.н.", Казва Макмилан.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Е, е?
  Някаква малоумна стистика прави всичко възможно да бастиса здравия разум.
  Днес от кроната са починали около 100 души. В целия свят! Пак днес при автомобилни катастрофи - в целия свят - са убити над 3200 души. Както и вчера, както ще е и утре, както и в други ден - методично по над 3200 човека всеки ден!

  И ако за 100 човека на някакви безумци им хрумва да затварят училища, предприятия, цели държави, защо не им хрумна по тая логика да забранят автомобила?! На фона на автомобила-убиец,
  короната е просто жалък епигон.

  Как звучи само: П А Н Д Е М И Я!
  Т.е. "всички хора" от гръцки. Така и го разбират хората - че всички сме обречени! Истината е, че класификациите на СЗО е доста по-тривиална и говори само за георгафия. Лошото е, че никой не познава класификациите на СЗО и хората си тълкуват термините в скалата на ужасите: епидемия - лошо, пандемия - запази си час при попа. Пандемия = край на света.

  Да благодарим и на мисирките, които дадоха всичко, на което бяха способни малките им мозъченца. И персонално на... Тя си знае.

  Тия плиткоумни пернати се постараха и направиха от една проста инфекция П А Н Д Е М О Н И У М. Пак от гръцки: пан - всички, демониум - демони. Така в "изгубеният рай" Милтън назовава Градът на демоните.
  В това прогресивно се превръща света и БГ в частност: премиерът с милиционерско образование дава медицински указания и чертае перспективи, зам.-министър посреща тирове на границата, миколог се прави на епидемиолог, а в т.н. щаб за корона вируса няма вирусолог, но има ченге от ДАНС...

  Заради една респираторна вирусна инфекция, в пъти по-малко заразна от едрата шарка, от заушки, от морбили, светът спря.

  Ами ако пак тръгне чумата, пуйко?


 • 2
  nbh33641645 avatar :-|
  nbh33641645

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Стига си врещил глупости, ненормалник. Само днес от коронавирус са умрели 150 човека в Ломбардия и са отчетени 1500 нови заразени пак там. Най-вече в 4 нейни провинции с общо население 3 млн. души, където разпространението на вируса е най-силно.
  Това в най-богатия италиански регион и един от водещите в Европа, при изключително строгите мерки за карантина от седмици, но въпреки това ситуацията е извън контрол и много от болните умират поради претоварване на системата от големия брой усложнения и невъзможност да се окаже помощ на всички. 4-те провинции на Ломбардия са "демо версия", където всека държава може да види какво ще я сполети, ако не предприеме брутални мерки и ограничения незабавно.
  Епидемията е ясно, че вече не може да се избегне, мерките закъснеха с месец, изгубен в глупости от типа "няма причини за паника" и "не е по-смъртоносен от грипа"; целта сега е да се забави колкото е възможно за да се подготвят болници и апаратура, и да не се разболеят всички накуп, което ще доведе до много грозна гледка в 21 век, в уж развити страни.

 • 3
  atd57623160 avatar :-|
  Jane_Doe

  Този дето мрънка, че нямало пандемия не му пожелавам точно сега да е в Китай, Италия или Южна Корея. Щеше друга песен да пее когато има пълна карантина в държавата и имаш ограничения дори да отидеш до магазина да си купиш храна.
  Заради такива мрънкалници и антиваксърите такива епидемии вземат толкова жертви.

 • 4
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Поколенчески деформации на личността, може би това трябва да се каже най-накрая. Не е нужно човек да е професор в някоя област на медицината, а само да е от поколенията българи, които не са "закърмени с компютри и мобилни телефони", за да ви каже, че за последните 25 години светът е преминал през различни "вирусни чудеса на своето време", като например, луда крава, свински грип, птичи грип, тежък респираторен синдром, ебола. Като за тези заболявания, забележете, едва ли световната общност, като изобщо не говорим в случая за българската такава, знае истинките причини за този вид заболявания. Да не говорим за ветиринарната медицина, където единственият начин за ограничаване на съответните инфекции е избиване на съответните животински видове, и т.н.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Инфекциозният взрив на Ковид-19 много ясно показа крахът на ред заблуди, върху които откърмената в потребителство публика не желаеше да се замисля. И наистина проблемът е и поколенчески, но и ментален - просто всичко стана много лесно, стига да имаш пари...

  1. Граденият с десетилетия глобалистки модел на т.н. "отворено общество" рухна за месец.
  Свободното придвижване свърши. Аутсорсването на мръсни и нерентабилни производства, като фармацевтичните във фармагетата Индия и Китай показа, че при затваряне на границите светът просто остава без лекарства. Икономическите дисбаланси тепърва ще се усещат;

  2. За месец време се видя и безсмислието на политическите съюзи. ЕС на секундата даде на Гърция 700 млн. Е за настаняване и изхранване на мигранти откъде ли не, но не е отпуснал и 1 Е на Италия, която е най-засегната в ЕС от Ковид-19.

  3. Видя се и абсурдната дехуманизация на обществата. Когато в съседна страна пламнат пожарии или стана земетресение, всеки наоколо изпраща спасители, продоволствие, оборудване. Нищо такова не се случи в епидемията в Китай, в Ю.Корея, в Иран, в Италия. Никъде не се случи!

  4. Световните организации като СЗО затракаха по комповете терминологични прессъобщения, без да се потрудят да изпратят в огнищата експерти-вирусолози и по организацията на дейността.

  5. Всяка страна бе оставена сама на себе си. Чуждите граждани се избутваха навън - както българските тираджии, които не могат да влязат в Словения, ама и не могат да се върнат в Италия.

  6. Колегата в #4 е безкрайно ясен в примера си за ветеринарните инфекции. Положението при хуманитарните епидемии с сходно - карантинни лагери. Такива са се правели при взривове на холера, коремен тиф, едра шарка, дезинтерия. Описани са в литературата - в "Чумата", в "Осъдени души".

  Безжалостна карантина. Това е спасението. Не за карантинираните, за останалите...

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Увря ти дебелата кратуна. До скоро пляскаше постинги как короната била просто настинка дори по-лека от грипа.

  Като гледам какви интелектуални капацитети са се събрали в медицинското съсловие страхът за здравето на нацията е напълно обоснован.

  След глупостите, които ги пляскаше в продължение на 2 седмици минаваш сега в другата крайност.

  Нищо, кой знае колко няма да се промени. Тази пандемия е най-лошата от няколко десетилетия насам, но е просто черен лебед. Случва се.

  Както показаха Китай и Южна Корея с решителни мерки такава пандемия може да бъде овладяна. Рецептата е проста:

  (1) Масово тестване
  (2) Безкомпромисна карантина

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  продължение от #6:

  Китай и Ю. Корея имаха тренинг със САРС, който беше един вид репетиция. Тогава на ЕС и САЩ им се размина и затова тази епидемия ги свари по бели гащи - те изостават както с тестването, така и с карантината. Ще си научат урока макар и скъпо.

  Пандемията ще е овладяна в повечето основни икономики (Г-8) до 2 месеца. Не, че ще изчезнат заразените - просто нарастването ще е слабо.

  Виж, извън тях ще има локални огнища дето ще тлеят по-дълго. Опасявам се, че БГ и др страни в региона ще бъдат такива (Македония е още по-зле от нас - там се заформя епидемична катастрофа).

  Но дори и в тези локални огнища пандемията ще приключи до края на годината. Просто междувременно тест протоколите ще са добре разработени, съответните органи ще имат по-добър тренинг и организация. И не на последно място, до 6 месеца е вероятно да има сравнително точен серологичен тест. Което ще опрости работата по идентификация и изолация на заразените.

  На кратко - до края на годината тази пандемия ще приключи дори и в по-забутани страни като нашата. Въпросът е колко жертви ще сме дали дотогава.

 • 8
  svetlio26 avatar :-?
  svetlio26

  До коментар [#7] от "Николов":

  @ Николов,

  Този вирус подобен ли е като този на херпеса???
  Лепнеш ли го, край. Няма лечение, няма ваксина.
  Всъщност има ли лечение или ваксина за херпеса?
  Вирусните инфекции нямат лечение та даже и да го изликуваш сега, то си стои в теб и си чака момента.

  Моля за коментар.

  Предаврително Благодаря

  Поздрав

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#8] от "svetlio26":

  За някои вируси има ваксини. Но не за всички. За херпес мисля, че няма на пазара, но май има една, която я тестват. Едва като минат тестовете ще стане ясно става ли, не става ли.

  По принцип много вируси си остават. ХИВ е така (за сега има само единични случаи на успешно изчистване). И маса други вируси остават. Но не всички. Примерно грипа като преболедуваш съответния щам вече си (до голяма степен) защитен от него. Дали с короната ще е така не се знае.

  Що се отнася до ваксина за корона-та - не се знае дали скоро ще има. Под "скоро" имам предвид догодина. До година на пазара евентуално може да излязат някои анти-вирусни препарати, които могат да спрат или забавят инфекцията с корона-вирус ако се взимат сравнително рано. Ама те тепърва ще се тестват. И още не се знае дали ще вършат работа.

  Но тая година за короната със сигурност няма да има нито лечение, нито ваксина. За това е важно да се опазим от зараза колкото се може по-дълго.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  продължение от #9:

  По принцип единственото, което помага срещу короната е да не се заразиш.

  На роднини и приятели в БГ съм дал следните съвети:

  (1) Да избягват струпвания на много хора - особено в закрити помещения. В такива условия заразата се лепва за минути.

  (2) Да слагат маски за лице. Най-добре е респираторни (N95, N99), ама ако няма такива и хартиената е по-добре от нищо

  (3) По възможност да носят медицински ръкавици.

  (4) Да избягват ръкостискане и прегръдки с хора извън семейството

  (5) Да избягват закрити помещения, където хора се потят или дишат учестено (фитнес салоните са особено опасни)

  (6) Да мият ръцете си по няколко пъти на ден. Ако не може с вода и сапун, то и шишенце с дезинфектант върши работа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход