Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 13 мар 2020, 11:30, 41044 прочитания

Как Южна Корея пресича епидемията

Силно засегнатата азиатска страна разчита на масирано тестване, повишена прозрачност и интелигентно използване на технологиите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Южна Корея успява сериозно да ограничи случаите на COVID-19 без драконовски ограничения.
 • Ключови се оказват огромният технологичен и институционален капацитет за ранно масирано тестване за вируса.
 • Мерките обаче не биха имали такъв резултат без строга организация и сериозен финансов ресурс.

Част от темата

Колко (не) сме готови за коронавируса

Италианският "най-тъмен час"

Най-лошият сценарий за развитие на епидемията връхлетя Италия и е на път да нокаутира здравната система. Рим взе тежки мерки, които вероятно ще вкарат страната в рецесия

Слабите места във войната с коронавируса

България в момента няма достатъчно апарати за командно дишане, не тества достатъчно и медицинските екипи са с ниска мотивация

Коронавирусът: Строги мерки сега, или катастрофа утре

Здравната система не може да поеме шоково увеличение на болните, силните ограничителни мерки са единственият начин ние да контролираме епидемията, а не тя нас

Откакто Китай въведе силно рестриктивните си карантинни мерки в Хубей и заобикалящите я провинции, западните медии повтарят, че подобен твърд курс срещу разпространението на COVID-19 в демократичните държави е невъзможен. Горчивият опит на Италия показа обаче, че е възможно и една демокрация да въведе пълна карантина - с приетата в крайна сметка от обществото цена, включително на тежки икономически щети.

Южна Корея предлага алтернативен вариант. Страната е пример за коренно различен подход към справянето с вируса, който стъпва на вече натрупан опит и изисква строга организация и решителни първоначални действия вместо политиката на изчакване, която наблюдаваме и в България. Южна Корея в момента е четвъртата най-засегната от COVID-19 страна след Китай, Италия и Иран, но съвсем доскоро бе на второто място. В последната седмица обаче тя отчете огромен спад в броя на новите заразени (от 851 на 3 март до 35 на 10 март и крачка назад до 242 на 11 март), при това без да въвежда тежки ограничения за пътуванията или да отцепва региони в карантина. Освен това смъртността от болестта в страната е под 1% - едва 60 жертви на фона на над 7700 случая (виж графиката).

Инфографика

Разликата в развитието на болестта между Италия и Южна Корея

Увеличаване


Рецептата може да бъде описана като комбинация от ранно масово тестване, висока прозрачност от страна на институциите, ранна информационна кампания и ефективно използване на технологиите на всеки етап от противодействието на вируса.


Колко е важно да си подготвен

COVID-19 не е първото инфекциозно заболяване с епидемичен риск, пред което Южна Корея се изправя. През 2015 г. в страната избухна огнище на друг коронавирус - MERS. Тогава бяха наложени спешни карантинни мерки, а впоследствие влезе в сила нов закон за борба с инфекциозните болести, с който се увеличи капацитетът на страната да се справя с бъдещи епидемии. Започна и специално обучение на здравни работници за справяне с пандемии: как да изследват за инфекции, как да проследяват контактите на заразените и т.н. "Няма много държави в света, които да имат и мозъците, и производствения капацитет да се справят с вирусни огнища както Южна Корея", каза пред South China Morning Post Хан Сюн Ши, професор по обществено здраве в Националния университет на Сеул.

Законът позволява на всички здравни служби, занимаващи се с епидемиологични изследвания, да изискват данни от мобилните оператори за GPS локацията на потвърдено заразените хора, които се съпоставят с данни от публичните CCTV системи и с извлечения от кредитните им карти. Така става възможно много бързо да се установят обществените места, посетени от заразените, и да се проследят всички техни контакти. Страната продължава да работи в тази посока - от следващата седмица ще влезе в сила ускорен процес за достъп на институциите до подобни данни. Те ще ги получават за 10 минути вместо сегашните няколко часа.Масови тестове

Държавата изключително е улеснила и ускорила процедурата за одобрение на нови диагностични тестове за нови болести. И сега Южна Корея разполага с общо седем вида одобрени теста за коронавируса, повечето от които се произвеждат от частни лаборатории и се изкупуват от държавата. "Стратегията на Южна Корея е възможно най-рано да направят възможно най-много тестове. На ден имат възможност да правят по 15 000 теста", обяснява пред "Капитал" основателят на компанията за разпознаване на изображения Imagga Крис Георгиев, който от години живее в Сеул. Държавата, общо взето, плаща за всичко: покрива разноските за изследванията при съмнение за зараза, а при потвърдена диагноза - и пълните разноски по лечението, въпреки че повечето болници са частни. Така повечето случаи на болестта се хващат в сравнително ранна фаза, което частично обяснява и много по-ниската смъртност от вируса спрямо средната в света.

Според данните на южнокорейското здравно министерство от 15 февруари до сега са изследвани 220 000 души - най-големият брой тестове на глава от населението в света, от които 190 хил. са членовете на християнската религиозна секта Шинчонджи. В нейните редици са концентрирани над 60% от случаите в страната - в град Дегу. След като прокуратурата заплаши да обвини в убийство лидера й заради укриването на данни за евентуално заразени членове, сектата се съгласи да даде на правителството списък с последователите й. Това е и причината за различната демография на заразените спрямо страни като Италия - голям процент от болните в Южна Корея са жени от сектата на възраст между 20 и 30 години, за които рискът не е толкова голям.

Прозрачността като съюзник

"Общественото участие в мерките срещу вируса трябва да бъде спечелено чрез прозрачност", казва пред медиите здравният зам.-министър на Южна Корея Ким Ген Ли, според когото борбата с коронавируса не бива да нарушава принципите на отвореното демократично общество. Практиката обаче е спорна. Правителството разкрива детайлни данни за движението на потвърдени анонимни пациенти в държавни и общински сайтове и през новините. Публикуват се местата, които новите заразени са посещавали - ресторанти, заведения и обществени места. Това понякога води до разпознаването им и до тежки последствия за личния им живот. Посетените от тях обществени места се затварят за два дни за пълна дезинфекция. Дезинфекция се прави и на всяка мотриса на метрото след всеки пълен маршрут. По този начин обществото е допълнително осведомено как да минимизира рисковете от заразяване.

Въведена е и автоматична система за известяване, която се активира през смартфоните на хората, ако се приближат до зона, в която наскоро е имало потвърден заразен. Георгиев разказва, че системата работи на същия принцип като извънредните предупреждения за земетресение или други бедствия в някои държави, като телефонът звъни по забележим начин, независимо от настройките.

Още с първите открити пациенти започва масова информационна кампания за мерките, които всеки може да спази, за да минимализира риска за себе си и околните - спазване на т.нар. социална дистанция и лична хигиена. Тя тече непрекъснато по радиото и телевизиите, а на ъглите по улиците има знаци със същото съдържание на няколко езика. "Общината изпраща листовки на всички AirBnB хазяи, за да ги дадат на гостите си. До такава степен е подробна кампанията им от самото начало", разказва Георгиев.

Недостиг, но не изнемогване

Въпреки цялата си подготвеност и Южна Корея среща някои предизвикателства в борбата си с коронавируса. В епицентъра на заразата Дегу бързо свършват леглата, и то по-скоро местата за карантина, отколкото тези за интензивни грижи. Държавата бързо трансформира за целта обществени сгради. При леглата за по-тежките случаи засега няма дефицит, тъй като от години Южна Корея систематично инвестира във висок брой болнични легла за инфекциозни заболявания. Самите условия за пациентите са на много високо ниво поради богатата здравна система, като Георгиев сравнява санаториумите, в които се изпращат пациенти за карантина, с "петзвездни хотели". Хората с най-леки симптоми остават в къщи, като получават компенсация до 1500 долара според доходите им, както и пакет с жизненоважни продукти - храна, сапун, дезинфектанти и др.

Корейците също спазват и много строга дисциплина на носене на маски, изградена в предишните епидемии в Азия през последните 20 години. Повечето заведения и магазини не разрешават достъп на клиенти без маска. В същото време има недостиг на маските със защита N-95, филтрите, които се произвеждат в Хубей. Но не и пълна липса - с държавен декрет беше забранен износът на местното производство на маски. Държавата ги изкупува от производителите и ги продава на понижена цена на гражданите. Те имат право на две маски N-95 на седмица - по схема, която предотвратява опашки.

Георгиев разказва, че заведенията и улиците и без официална карантина си седят празни - всички си поръчват храна от интернет доставчици и се стараят да не излизат навън, ако не е необходимо. "Южна Корея се слави със страшно бързия си интернет. Когато всички обаче правят едно и също по едно и също време - гледат телевизия или Netflix вкъщи, интернетът не е чак толкова бърз," смее се той.

Равносметка

Южна Корея още не е преборила коронавируса и е напълно възможно ново огнище в Сеул да върне ситуацията обратно към много по-тъмни прогнози. Но успява систематично да намали броя на новите случаи, без да блокира цялата страна и без да се стигне до паника - на базата на добра начална подготовка, масови изследвания и прозрачност за какво се случва със заразата във всеки един момент.

Капитал #10

Текстът е част от брой 10 на седмичния Капитал (13 - 19 март). В броя ще прочетете още:


Новия брой на"Капитал" можете да намерите в магазините на "Фантастико", "Билла", СВА, във веригите бензиностанции OMV, Eko, Shell, Lukoil, както и в обектите на Inmedio и в други магазини за хранителни стоки и бензиностанции.

Прочетете

Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове 1 Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Сенчестото банкиране се свързва с близо половината ипотечни кредити в САЩ

24 май 2020, 2002 прочитания

САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени 3 САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени

Вашингтон обвинява Русия в селективно прилагане на едно от ключовите международни споразумения за оръжеен контрол

23 май 2020, 1997 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Китайската приказка за Нигерия

Най-голямата икономика в Африка става все по-зависима от Пекин. Липсата на интерес от САЩ и ЕС само помага

Още от Капитал
Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Домът, моят приятел

Виртуална изложба представя погледа на тридесет фотографи към дома като "жив организъм"

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10