След среднощно заседание ЕЦБ обяви, че ще излее още 750 млрд. евро в системата

Новият пакет е насочен към справяне последиците от COVID-19 и идва след като и Федералният резерв поднови печатането на пари

Сривовете на пазарите принудиха и управляваната от Кристин Лагард ЕЦБ да действа агресивно
Сривовете на пазарите принудиха и управляваната от Кристин Лагард ЕЦБ да действа агресивно    ©  Reuters
Сривовете на пазарите принудиха и управляваната от Кристин Лагард ЕЦБ да действа агресивно
Сривовете на пазарите принудиха и управляваната от Кристин Лагард ЕЦБ да действа агресивно    ©  Reuters

След поредицата извънредни намеси на Федералния резерв в последните седмици и Европейската централна банка прибегна до спешно непланирано заседание. В полунощ централно европейско време базираната във Франкфурт институция обяви нова програма за покупка на 750 млрд. евро книжа на вторичния пазар. Тя, както подсказва и името й Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), е насочена именно към справяне последиците от COVID-19.

По същество това чувствително увеличава сегашния темп, с който ЕЦБ печата пари, а именно 20 млрд. евро месечно. Преди седмица президентът на институцията Кристин Лагард обяви и допълнителен пакет от 120 млрд. евро, но явно бързоразвиващата се обстановка и сривовете на пазарите, продължаващи и вчера, са принудили банката да действа по-агресивно.

С повече свобода

Според съобщението на ЕЦБ новата програма ще обхване всички активи, които и досега са били допустими за изкупуване. А това означава не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Отделно се разширяват и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията.

Също така ще се запази и квотният принцип да се изкупува държавен дълг пропорционално на участието на съответната страна - членка на еврозоната, в капитала на ЕЦБ. Голямата разлика е, че се дава повече гъвкавост в покупките във времето. Досега тези квоти трябваше да се съблюдават всеки месец, докато сега ще може да се купуват повече конкретни класове активи или юрисдикции в началото. Това би дало възможност примерно да се таргетират в момента най-засегнатите от вируса държави като Италия и Испания.

ЕЦБ се ангажира да продължи с покупките, докато се прецени, че кризисната фаза на COVID-19 е приключила, но не преди края на годината.

В последните дни призивите ЕЦБ да действа решително се засилиха, след като анонсът й от миналата седмица не успя да впечатли инвеститорите. Досега нежеланието й да се намеси ударно се приемаше от анализаторите й като пореден знак, че инструментите й са в голяма степен изчерпани.

Мярката беше обявена в прозореца, когато никои пазари не са отворени и тепърва предстои да се види как утре ще отворят европейските борси, но вероятно новината ще даде положителен тласък. След оповестяването й фючърсите върху Dow Jones сочат около 300 пункта покачване при следващата сесия, след като вчера загуби 1300 пункта.