Заразени градове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заразени градове

Спортната арена TD Garden в Бостън е затворена, а сезонът на НБА е на пауза заради опасенията, свързани с коронавируса

Заразени градове

По-големите центрове в САЩ замразяват активността на жителите си поне за месец, икономиката вече показва признаци на рецесия

Огнян Георгиев
5751 прочитания

Спортната арена TD Garden в Бостън е затворена, а сезонът на НБА е на пауза заради опасенията, свързани с коронавируса

© Reuters


"Никога не съм виждал нещо такова", казва младият барман и поглежда посетителите. После извиква, полунашега, полу с тъга: "Последни поръчки за месеца!" Има един час до затварянето на това, както и на всички останали заведения в Бостън.

Според новата заповед на губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър от 17 март до 17 април всички заведения трябва да спрат да приемат посетители, а всички събирания на повече от 25 души на едно място са забранени. Намалява се честотата на градския транспорт. Въведена е и училищна ваканция от три седмици - до 7 април.

И двете дати са силно пожелателни: никой не е сигурен, че месец ще е достатъчен на големите градове в САЩ да излязат победители в битката с вируса. Ако се съди по примера на първия голям град, затворен за жителите му - китайският Ухан - минималното време, необходимо за спадането на броя заразени, е два и половина месеца. Това - само ако се окажат верни очакванията, че в средата на април китайските власти ще отворят отново Ухан.

Тези месеци обаче може да се окажат фатални за огромен брой работни места и бизнеси в страната. За размера на кризата може да се съди по размера на решението, прието от Белия дом: ако спасителният пакет на Обама за предишната криза възлизаше на 780 млрд. долара, Тръмп иска да налее един трилион в икономиката.

Бавното спиране на американската икономика

Бостън влезе в забранителен режим след българските и доста европейски градове. Известно време властите тук се надяваха, че ще успеят да ограничат разпространението на вируса, който влезе под формата на гост на (иронично или не) медицинска конференция на биотех фирмата Biogen. След като тази седмица случаите в щата нараснаха почти до 200, стана ясно, че подобна стратегия е невъзможна.

Часове след Бостън стана ясно, че същата мярка ще приложи и най-големият град в САЩ - Ню Йорк, както и най-населената област - тази около Лос Анджелис. Това може да изглежда забавено спрямо Европа, но трябва да се има предвид, че мащабът на тази забрана е изумителен не само за младия барман.

Заведенията, компаниите и университетите са в дистанционен режим. "Харвард", MIT и всички останали учебни заведения в Бостън де факто изритаха студентите си в принудителна почивка и доста от тях напуснаха града. Същото се случва навсякъде в страната. Границите са почти затворени, полетите до много места - спрени. Подобен удар по най-голямата икономика в света не е имало от много години насам, а може би и никога. Тя спира, но бавно, със скърцане и с плашещото усещане, че най-различни болтчета ще изхвърчат и ще направят по-трудно повторното тръгване.

Достатъчно е да се погледне реакцията на пазарите, които в абсолютна паника най-накрая осъзнаха (след първите излезли изчисления за удара по производството в щата Ню Йорк), че реалната икономика e заразена, а рецесията е неизбежна. В понеделник S&P 500 и NASDAQ индексите спаднаха с 12% въпреки решението на Федералния резерв в неделя, часове преди отварянето на пазарите, да свали почти до нула лихвите. Свалянето на лихви, оказа се, не е лекарство срещу вирус.

Това вероятно няма да спре дотук. Според професор Йосиф Шефи, ръководител на центъра по транспорт и логистика в MIT, ударът по американското производство ще се усети в края на този месец, когато по график трябва да започнат да пристигат първите доставки от Китай след тяхната нова година. Те няма да пристигнат, казва Шефи в лекция по темата и дава пример с "Хюндай" в Южна Корея и "Нисан" в Япония, които вече спряха част от производството заради липса на доставки. Опасението е от т.нар. ефект на бича, според който свиването ще е много по-голямо, колкото по-надолу се отива по веригата на доставки, и доста поддоставчици ще са заплашени от фалити.

Изправена пред подобна колосална дилема, администрацията на Доналд Тръмп предприе неочаквано мащабен ход - обеща пакет от мерки за над 1 трилион долара, с които да защити икономиката. Детайлите на предложението, което ще трябва да мине през Конгреса, са много смътни все още, но един от тях е пращането на чекове на онези домакинства, които имат под определено ниво годишен доход.

Шефи посочва, че става дума за различна от други кризи, тъй като удря едновременно производството и потреблението. Основният производител Китай е затворен за бизнес. Основният потребител САЩ също тръгна натам. Най-големият пик на вирусните инфекции в страната предстои, а със затварянето на основните градски икономически двигатели опасенията са, че много работни места ще бъдат загубени. Според CNN министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин е прогнозирал пред няколко сенатори, че ако не се предприемат мерки, безработицата в страната може да достигне 20% - повече, отколкото в разгара на предишната криза.

Авиокомпаниите са едни от първите жертви, а в някакъв момент може би дори пътуването между различните щати ще бъде ограничено - нещо, което европейците познават покрай мигрантската криза, но с което американците тепърва ще се сблъскат.

Подготвен град

Какво в крайна сметка е пандемията от коронавирус - началото на края на човешката раса, война, криза, временно неудобство? В зависимост от това кои медии четете, от коя част на света се интересувате или в колко часа през деня проверявате информацията, може да заключите, че става дума за всяко от гореизброените.

В града с най-много учени в областта на биогенетиката и медицината на глава от населението и с може би най-добрите болници в САЩ се усеща, че тази криза няма да хване Бостън неподготвен. Тук е Moderna - компанията, която изглежда близо до откриването на ваксина за вируса. MIT и "Харвард" затвориха всичките си изследователски центрове освен тези, посветени на битката с вируса (и подкрепени от солидна финансова инжекция от 115 млн. долара от китайска компания - интересен пример за сътрудничество пред съвместна опасност, докато само преди месец американските служби арестуваха професор в "Харвард" заради укриване на финансиране от Китай).

Според Boston Globe градът вече е сформирал и нов фонд, който да подпомага най-уязвимите в новата ситуация. Начело на фонда ще са голяма медицинска организация и няколко изпълнителни директори на частни компании, които ще вложат и собствени средства в него. Целта е да се покрият основните критични услуги и нужди - храна за по-бедни семейства и децата, които няма да получават такава от затворените училища, грижа за възрастните и бездомните, както и финансова и домашна помощ за работещите в здравната система, които се борят с вируса. Идеята за фонда е вече пробвана по време на друго бедствие, което Бостън преживя - терористичният акт по време на маратона през 2013 г.

Градът ще бъде и добра тестова площадка за това колко добре работят дистанционните форми на обучение - не само огромният брой университети и колежи, които докарват годишно 250 хил. нови студенти в Бостън, а и цялата образователна система в САЩ ще завършат годината по този начин. Подобен принудителен бум на онлайн обучението, както и на онлайн бизнеса, ще донесе освен бърз ръст на компаниите за дистанционно свързване (цената на акциите на платформата Zoom, която е предпочитаният избор за MIT, например порасна почти двойно), така и много по-дълготрайни форми на дистанционна дейност, дори след края на пандемията.

Големият експеримент започна

Но най-важната тестова площадка ще бъдат самите градове. Огромните мегаполиси не само в САЩ, но и в Европа и Азия са удобни кошери за разпространението на такива вируси. Да спреш живота в тях дори за кратко е не само икономически, но и логистичен и социален кошмар. В Париж жителите на града излязоха по парковете и улиците след затварянето на заведенията и принудиха правителството да наложи още по-тежки мерки. Ню Йорк, Бостън, София ще се изправят пред същите проблеми.

Ако целта на блокадата е всички да си стоят в къщи, какво правиш, когато някои хора няма къде да отидат? Бостън заедно с много други градове в САЩ планира да спре за няколко месеца издаването на заповеди за принудително извеждане на наематели, които имат проблем с плащането на наема.

Може да разчиташ на онлайн доставките на храна например, но ще оцелеят ли ресторантите? The New York Times прогнозира, че голяма част от тях ще са на ръба на оцеляването или просто няма да успеят да преживеят тези месеци, в които няма да имат работа.

Какво гарантира, че интернет капацитетът в даден град ще е достатъчен, за да поеме цялото ново натоварване? Големите мрежови компании вече изпитват това на гърба си. Според сайта на компанията за облачни услуги и онлайн сигурност Akamai (друг стартъп от Бостън) за последните 24 часа глобалният трафик е надхвърлил средното дневно ниво с 56%.

Как придвижваш населението на един град, ако градският транспорт не е безопасен? Кметът на колумбийската столица Богота Клаудия Лопес например обяви, че 120 км улици, които се затварят всяка неделя за коли и се отварят за колоездачи и пешеходци, ще останат постоянно затворени.

Какво можем да променим в градовете е добра тема за размисъл не само за кметовете, но и за всички нас, докато така или иначе си стоим в къщи - глобално затворничество, което парадоксално ни свързва емоционално повече, отколкото ни разделя. Заведенията така или иначе няма да работят следващия месец. Или повече.

"Никога не съм виждал нещо такова", казва младият барман и поглежда посетителите. После извиква, полунашега, полу с тъга: "Последни поръчки за месеца!" Има един час до затварянето на това, както и на всички останали заведения в Бостън.

Според новата заповед на губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър от 17 март до 17 април всички заведения трябва да спрат да приемат посетители, а всички събирания на повече от 25 души на едно място са забранени. Намалява се честотата на градския транспорт. Въведена е и училищна ваканция от три седмици - до 7 април.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.