Орбан в Унгария: Авторитаризъм по време на пандемия

Правителството в Будапеща ще поиска от парламента безсрочно удължаване на извънредното положение и правомощия да управлява с укази

Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в страната
Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в страната    ©  Reuters
Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в страната
Унгарският премиер Орбан се стреми да получи абсолютна власт в страната    ©  Reuters

Ако се притеснявате, че ситуацията около коронавируса може да бъде използвана от политици с авторитарни инстинкти с цел допълнително затягане на хватката върху властта, погледнете към Унгария за потвърждение. Там правителството на премиера Виктор Обран ще поиска от парламента следващата седмица да удължи безсрочно извънредното положение заради COVID-19 и правомощия да управлява с укази.

И така до безкрай

Унгария, както и много други държави, вече затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и ресторантите. Правителството въведе извънредно положение на 11 март за срок от 15 дни. Сега обаче Орбан иска ръцете му да бъдат развързани абсолютно безконтролно и безсрочно.

В петък министърът на правосъдието Юдит Варга е изпратила в парламента проектозакон, с който се иска удължаване на извънредното положение за неопределено време. Текстът предвижда също така 5 години затвор за хората, които пречат на мерките против коронавируса, както и за онези, които разпространяват невярна информация.

"Целта на предложението е да позволи на правителството на Унгария да създава и налага специални укази", пише в проектозакона. Така Орбан ще управлява с подобни укази дори парламентът да не проведе следващо заседание до края на 2020 г. Което би означавало пълна липса на отчетност и надзор върху действията на правителството.

Не е ясно какво изисква подобни драстични мерки, каквито не е приложила нито една европейска държава, дори и най-жестоко ударените от епидемията. В Унгария, с население от близо 10 млн. души, към 21 март има 103 потвърдени случая на заразени с коронавирус и 4 починали.

Опозицията предупреди, че иска всички партии да се включат в дебатите в понеделник, още преди сесията да започне. Лидерът на парламентарната група на управляващите от "Фидес" Мате Косич заяви, че кабинетът иска законът да бъде одобрен по ускорената процедура, за която са нужни гласовете на 80% от депутатите (тоест трябва и част от опозицията да гласува "за").

Доза популизъм за упойка

Два дни преди внасянето на проектозакона правителството обяви всеобщ мораториум върху връщането на заеми за всички компании и физически лица до края на годината, за да ограничи последиците за икономиката от коронавируса. Това важи за плащането на главници и лихви за всички кредити, теглени към 18 март. Заедно с това се въвеждат мерки за защита на работните места, включително намаляване на осигурителната тежест в най-засегнатите сектори като туризъм и развлечения.

Бланкетният мораториум с толкова дълъг период на действие доведе до рекорден спад на унгарския форинт в сряда.

Унгарското правителство прилага и друга любопитна мярка - разполагане на специални военни формирования, които да наблюдават дейността в 140 големи компании, които осигуряват критично важни услуги по време на епидемията. Това са смесени екипи, които се състоят от войници, полицаи и служители на гражданска защита, като целта е да гарантират работата и безопасността на компаниите и да докладват на военното министерство дали срещат някакви проблеми.

Срещу правителството на Орбан вече има няколко наказателни процедури от Брюксел, включително за злоупотреби с еврофондове, свързани със зетя на премиера.