Заразно задлъжняване

Икономическите мерки заради пандемията неизбежно ще увеличат планините от дългове на правителствата по света

След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено
След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено
След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено    ©  Reuters
След епидемията държавните финанси още дълго ще светят на червено    ©  Reuters
Темата накратко
  • Икономическите мерки заради пандемията неизбежно ще увеличат планините от дългове на правителствата по света.
  • Всички държави влизат в криза с рекордно изпилен капацитет за фискални и монетарни мерки, което принуждава да се прибягва до все по-спорни действия.
  • Дори и при оптимистичен сценарий на V-образно възстановяване и ЕС, и САЩ трябва спешно потърсят нов модел на растеж, различен от евтин дълг и балони.

Печатането на пари, някога тема табу за централните банкери, през последното десетилетие се превърна в основното им начинание. Когато нещо в икономиката много се объркваше, те го заливаха с трилиони с надеждата грешката да се оправи. САЩ и Европа бяха най-големите печеливши от тези действия, а недоволните гласове, че кризисни инструменти не се пазят за нужда, а се ползват за поддържане на изкуствен растеж и раздуват опасни балони, бяха заглушавани. Най-често с аргумента, че няма работеща алтернатива на щедрата парична политика и без нея рискуваме идване на власт на радикални лидери. Другото й проявление - ниските лихвени проценти, също вършеше добра работа, особено за правителствата, които така нямаха стимул да се стараят особено да решават структурни проблеми в икономиката, а предпочитаха да си откупуват време с нови евтини дългове.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.