🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ЕС губи пропагандната война с Китай и Русия

Усещането за пукнатини в европейската солидарност точно когато е най-нужна, ще има последствия дълго след края на пандемията

Италия се чувства изоставена от ЕС    ©  Reuters
Темата накратко
 • Пекин и Москва се възползват от вакуума, оставен от първоначалния хаос в ЕС, за да отбелязват пропагандни точки в Италия и Сърбия.
 • Усещането за пукнатини в европейската солидарност точно когато е най-нужна, ще има последствия дълго след края на пандемията.
 • Когато всичко свърши, популистите ще имат нов арсенал от отровни стрели срещу ЕС.

Италия е в епицентъра на европейска криза за трети път в последното десетилетие. И за трети път се чувства изоставена от ЕС.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 15

  Хрумна ми да преведа отгоре-отгоре и пратя това съчинение на моите италиански приятели. За да видят колко са слепи и заблудени за величието,скромността и неразбирането на добротата на ЕС

  Отказах се на мига. Едно - защото не ми се ще да ме заподозрат дори за миг в пристрастие към изказаната теза и второ - хич не ми се навлиза в нецензурните дебри на италианския език, които щяха да ме залеят в ответ...

  60 000 000 италианци изпитаха на гърба си "величието, скромността и неразбирането на добротата на ЕС" и имат ясно мнение по въпроса. Пък и два месеца гледат наживо как болниците в Севера се пукат по шевовете, а американските военни болници по базите им в Италия си остават пусти...
  Затова в оная популярна снимка италианец сваля от пилано знамето на ЕС и издига китайското. Просто не ми се мисли какво щеше да напише Св., ако беше издигнал руското...

  Има и нещо, което Капитал просто няма как да види, дори да му влезе в окото, още по-малко да коментира: руското Министерство на отбраната (не Министерството на извънредните ситуации, което по закон изпраща помощите при бедствия и епидемии в чужбина) е изпратило в Италия ВОЕННИ БИОЛОЗИ И ВОЕННИ ЛЕКАРИ, както и ВОЕННИ МАШИНИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ.

  Защо военни ли? Много ясно: защото трактуват пандемията като биологическа война! И действат така, както би следвало да се действа в огнище на биологично заразяване.

  В журналистическото махане на опашка може би трябва да има някаква мярка.

  Иначе твърдението горе, че к-вирусът „тръгна от Китай“, е вярно. Географски. В причинно-следствен КОНТЕКСТ е по-точно да се каже, че той е „стартиран в Китай“.

  Това е смисълът на много подробния анализ (ей, Капитал, четете ги тия хора най-малкото да се учите как се пише) на известния американски икономист-антиглобалист и доктор по политически науки от Принстън Уйлям Енгдал:

  https://www.globalresearch.ca/lock-step-no-futuristic-scenario/5705972

  В този анализ той изважда прелюбопитен документ на фондация Рокфелер и на Глобална мрежа за бизнес от май 2010 г, в който се чертае бъдещето на света след предизвикана паника от глобална пандемия:

  http://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf

  В доклада (пак припомням: от май 2010 г!) е подчертано, че пръв с вирусната пандемия ще се сблъска Китай и че светкавичната реакция на комунистическите власти, задължителната карантина и затварянето на границите ще спаси милиони хора, ще преустанови разпространението на вируса и ще помогне за бързото възстановяване след пандемията.

  Бай Рокфелер и компания през май 2010 г вече са знаели какво точно ще се случи в началото на 2020 г!?

  Пророческа работа!

  Нередност?
 • 2
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • - 9
  • + 4

  А отровната стрела Петър Волгин, който се вихри от ефира на БНР? Не е ли и нашата държава отговорна за това услужливо подлагане пред Китай и Русия? Като иска да бъде говорител на левичарските и анти европейски маргинали у нас, защо не го отпратят в някое частно радио да си бърбори с подобни нему българи? Защо трябва БНР да се ползва като черната станция на червените у нас? Пълна противоположност на Евранет, това не е моето национално радио!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 9
  • + 11

  До коментар [#2] от "Chernomorski":

  Нещо за демократична цензура ли призоваваш? Недоубити атавизми от комунизма?
  Петър е единственият разумен опозиционен на това блато глас в ефира. В печатните медии има още няколко: Светослав Терзиев, Огнян Стефанов, Явор Дачков, Карбовски. И главорезът Христо Комарницки, разбира се!

  Чети Капитал, пий си хапчетата и не слушай от 12 до 3 Хоризонт в понеделник, сряда и петък...
  И се пази - короната едва ли ще ти посегне, ама някой демократичен инфаркт няма да оцени синкавостта ти...

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 9
  • + 7

  Интервю на Конте от днес. От думите му няма съмнения за настроенията в Италия спрямо ЕС: ЕС рискува да изгуби основанието за съществуването си...

  https://www.ilsole24ore.com/art/conte-occorre-evitare-errori-tragici-l-europa-sia-all-altezza-ADCl8WG

  Пък който желае, може да продължи да маха опашка.

  Нередност?
 • 6
  bamama_mu avatar :-|
  ръмжо
  • + 5

  До коментар [#5] от "abuser":

  Каква хибридка бе тъпак, Il Sole 24 Ore е издание на италианските работодатели.

  Нередност?
 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 7
  • + 9

  И отново протестирам пред модераторите, заради триенето на #5!

  Вярно, г-нът ме наричаше кремълски трол, олигофрен, който прокарва руски хибридки и пр. бисери на мисълта. Поучително е тези изблици да се оставят, за да се вижда интелектуалното ниво на опонентите ми.

  В своите коментари почти винаги изразявам различна от официалната позиция на Капитал и смея да мисля, че го правя аргументирано.
  В горните два текста цитирам и прилагам линкове към един американски (не руски!) документ и към анализ на американски д-р по политилогия от Принстън, върху които разсъждавам, и едно интервю на италианския мин.-председател Конте пред авторитетно италианско бизнес издание, което е изцяло в унисон с изложените от мен по-горе мисли.

  Затова още веднъж настоятолно моля модераторите да не трият подобни сквернословия, когато са насочени към мои коментари и към моята личност.
  Интелектуалната им низост е прекрасен фон.

  Нередност?
 • 8
  sokratus avatar :-|
  sokratus

  Тази криза е поредното доказателство, че ЕС или Еврозоната трябва да се федериализира. Не може в такъв важен момент всяка държава да си действа за себе си, а това е нормалната реакция на всеки. Първо опазва себе си и после другите!
  Пример:
  Не може границите на ЕС да се охраняват от съответните държави. Италия иска помощ, но не дава друг да и охранява границите!?! Тези който дават пари за охраната също трябва да имат контрол върху охраната на границите. Е как става това - с ограничаване на държавният суверенитет!
  Това важи и за реакциите при кризи. Тези дето дават пари, ще искат контрол. А и кризисните структури трябва да имат правомощия за действие в съответната страна. Т.е. пак има нужда от ограничаване на суверенитет!
  Проблема е двуяк и Италия и Германия правят неправилните неща. И точно в този момент Германия (Холандия ...) трябваше да помогнат на Италия и да поискат нещо от Италия - да направи реформи в сектори които пречат на развитието на икономиката - напримет.
  Но Меркел е типично доказателство за правилото един политик два мандата, че след тях почва да прави доста глуости!
  ;)

  Нередност?
 • 9
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик
  • + 1


  До коментар [#] от "
  D-r D
  Покрай аргументираната теза имахте възможност да изразите мнението си за Волгин. От там нататък, всичко изчезва в небитието ... :) ":

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3

  До коментар [#9] от "Варненчик":

  С цялото ми уважение, както казваше баба ми: Немой с лошо.

  Психиката ни е така услужливо настроена, че да приема в захлас всичко, което отговаря на нашите нагласи и да отхвърля априори онова, което не е в тия релси.Признавам, че затова не бъркам в Медиапул, в Дневник или в клуб Зет, например.

  Не слушайте Волгин щом ви дразни - той наистина перфектно може да лази по нервите. Аз обаче, може би защото от малък съм възпитан да мога да изграждам с еднаква убедителност двете противоположни тези, когато мога да го слушам, следя завоите на мисълта му с интерес. Но слушайте събеседниците му. Те са познавачи в областите си. Или щом са седнали с Волгата, и те са?...

  Много сложна и трудна е културата на възприемането и осмислянето на другото мнение. Видимо и вие, а и аз не сме достигнали до това ниво на оценяване. Даниел Смилов, например, органично ме дразни, а много добре знам, че е високо ерудиран и мислещ човек. Да, но трябва да си наложа да го чета. И никога не съжалявам.

  Е, това е проблемът - в способността/неспособността да се преборим с емоциите си и да оставим разумът да преценява.

  Нередност?
Нов коментар