Почти всички страни от Г-20 ще пострадат от тежка рецесия

Германската икономика ще се свие с 6.8% през тази година, а глобалната – с 2.2%, прогнозират от Economist Intelligence Unit

Близо половината население по света е поставено под карантина
Близо половината население по света е поставено под карантина    ©  Reuters
Близо половината население по света е поставено под карантина
Близо половината население по света е поставено под карантина    ©  Reuters

Страните от Г-20 ще пострадат от сериозна рецесия заради пандемията от коронавируса Covid-19, с изключение на три. Според Economist Intelligence Unit глобалната икономика ще се свие с 2.2% през 2020 г., като еврозоната ще е сред най-засегнатите региони със срив от 5.9% за годината.

"Глобалната икономическа картина изглежда мрачна, с рецесии в почти всяка развита икономика по света. Предполагаме, че ще има възстановяване през втората половина на годината, но рисковете пред този основен сценарий са изключително високи, тъй като появата на втора или трета вълна на епидемията ще доведе до още по-голямо потъване", посочва Агате Демара, главен директор по прогнозите на Economist Intelligence Unit.

Според него на този етап е трудно да се види стратегия за излизане от икономическата блокада, което означава, че несигурността ще остане висока. А комбинацията от по-ниски фискални приходи и по-високи публични разходи ще постави много държави на ръба на дълговата криза.

Тежък удар за еврозоната

Най-голямо понижение във валутния съюз се очаква да отчете икономиката на Италия - 7%, като предишната прогноза на аналитичното звено на сп. Economist беше за повишение от 0.4%.

Германската икономика се очаква да се свие с 6.8%, а заради силно ориентирания към износ производствен сектор страната е изложена на опасностите от прекъсване на веригата на доставки и слабо глобално търсене. Поради това възстановяването, което анализаторите очакват в други страни от еврозоната през втората половина на 2020 г., ще е много по-бавно в Германия.

Френската икономика също ще пострада тежко и се предвижда да се свие с 5% за цялата година.

Сериозни неприятности за Тръмп

Според авторите на доклада американската икономика ще се понижи с 2.8% през годината. Те обръщат внимание на факта, че администрацията на президента Доналд Тръмп е реагирала бавно на заразата, което е позволило на коронавируса да се разпространи бързо. Комбинацията от епидемията от коронавирус и ниските цени на петрола заради войната между Саудитска Арабия и Русия означава, че през тази година инвестициите ще се свият рязко, особено в енергийния сектор, и износът ще намалее. Това поставя под съмнение преизбирането на Доналд Тръмп за президент на фона на бързо увеличаваща се безработица.

Почти без ръст в Китай

Въздействието върху китайската икономика на Covid-19 е определено много по-тежко от това на SARS. Ако приемем, че вирусът не се разпространи отново, очакваме ръстът на реалния БВП на Китай да достигне едва 1% през 2020 г. в сравнение с очакваните по-рано 6.1%, отбелязват авторите на доклада. Забавянето ще се концентрира през първото тримесечие на годината и ще се усеща и през второто. Растежът ще се възстанови през втората половина на годината, когато Китай обикновено произвежда по-голямата част от БВП.

Другите две страни от Г-20, които се очаква да отчетат повишение на икономиката, са Индия и Индонезия, но далеч по-нисък от предвиждания по-рано. В Индия икономиката ще забави до 2.1% от 6%, а на Индонезия - до 1% от 5.1%.

По-рано през месеца Международният валутен фонд също предвиди глобална рецесия през тази година, която може да е по-голяма от тази по време на световната финансова криза. Европейската комисия също очаква свиване на икономиката на еврозоната и ЕС.