Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 5 апр 2020, 13:41, 15242 прочитания

Могат ли тестовете за антитела да рестартират икономиките и живота

Германия и други страни се надяват скоро да върнат на работа хората с имунитет към COVID-19 с помощта на бързите тестове. За сега обаче е проблем е да се намерят достатъчно надеждни тестове

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Антителa. В болния от коронавирус свят това е една от най-популярните и пълни с надежда думи. Всеки грип, всяка настинка, която прекарваме, създава в тялото ни спомен за нахлуващия нов патоген. Антителата са точно този спомен. Имунната система го съхранява достатъчно дълго и следващият път, когато сме изложени на същия вирус, те разпознават врага, нападат го и го обезсилват. Този принцип важи и за коронавируса.

Тестове за антитела за COVID-19 има. Става дума за серологичните тестове, наричани още "бързи" тестове, които анализират капка кръв, за да установят дали човек е прекарал болестта (понякога дори без да знае) и има имунитет срещу вируса. И точно към тях са насочени надеждите, че ще променят тотално "играта", като позволят на вече прекаралите болестта бързо да се върнат на работа. Така икономиките могат да заработят още преди заразата да бъде напълно изчистена.


Проблемът е, че тези продукти са много нови, недостатъчно изпробвани и дават съществен процент грешки. Нишата се доминира от китайски производители, но в последните седмици големи медицински компании от Европа, САЩ и други обявиха, че са готови със свои продукти (кой прави тестовете -виж карето и графиката най-долу).

Това накара Германия, Великобритания, а и други да започнат да обмислят планове за масово тестване за антитела и въвеждане на "сертификати за имунитет" за хората, които ги имат.

Все още обаче остава предизвикателство да се намери тест, който е достатъчно надежден, за да бъде пуснат в масова употреба. В противен случай може да се стигне до нова вълна заразявания. Надеждите обаче са силни, защото нишата на бързите тестове се развива много динамично.Защо тестовете за антитела са толкова ценни

За разлика от PCR тестовете, които засичат само активната в момента инфекция, серологичните тестове са начин да погледнем и назад към миналото. Те могат да установят дали човек е бил изложен на вируса преди седмици и месеци и се е възстановил. Въпросът е важен колкото от здравна гледна точка - за самата борба и управление на епидемията, толкова и от практическа - за бизнеса, икономиката и управлението на държавите.

Масовите тестове за антитела могат да разкрият истинската история на вируса. Колко хора са били наистина заразени всъщност? Кой е най-застрашен? Има ли неоткрит поток от леки случаи? Кои групи развиват тежки симптоми и трябва да бъдат хоспитализирани? Кои пък - не? Каква е реалната смъртност?

Но също така могат да ни кажат кой вече е имунизиран срещу заразата. В ситуация, в която бизнесът е спрял, а медицинските работници не разполагат с достатъчно защитна екипировка, това е от решаващо значение. Става дума за хиляди и хиляди хора, които могат да се върнат на работа. Както и за лекари и медицински сестри, които няма да се притесняват да лекуват болни от COVID-19, ако знаят, че не са застрашени.

Германия мисли в перспектива

По-рано през седмицата Германия, която използва най-много PCR тестове за диагностика на човек от населението в Европа, разкри планове за широко използване на тестове и за антитела, за да установи кой може безопасно да бъде освободен от мерките за социално дистанциране и да се върне на работа и в обществото изобщо. "Хората с имунитет могат да получат сертификат, който би им позволил да бъдат освободени от ограниченията", казва епидемиологът Джерард Крауз, който ръководи проекта в Центъра за изследване на инфекцията "Хелмхолц" в Брауншвайг, цитиран от Der Spiegel. Планът е в следващите седмици да бъдат тествани около 100 хил. души и първата вълна от резултати да е готова до края на месеца, съобщава германското издание.

Изследователите ще използват данните и за да определят как и кога да започнат правилно деблокиране на различните райони на страната, включително отварянето на училища и разрешаване на масови събирания.

Проектът още не е получил окончателно одобрение, но се знае, че той има политическа подкрепа и е част от плана на Ангела Меркел за излизане от ситуацията на тежки ограничения. Действията на германския канцлер за справяне с кризата като цяло срещат високо одобрение в обществото и рейтингът й се е повишил с поне 7 пункта от началото на епидемията и достига 35%, твърдят германските медии.

Великобритания ще последва, вероятно и САЩ

Германският план даде повод и на британското правителство да обяви, че "обмисля" сертификатите за имунитет да залегнат и в новия план за борба с епидемията на Острова, ако се докаже,че бързите тестове за антитела са достатъчно коректни. Още в началото на седмицата властите във Великобритания обявиха, че смятат да пуснат в аптеките или за онлайн поръчка милиони 15-минутни тестове за антитела за домашно ползване. Устройството работи с убождане на пръста и анализ на капката кръв, като показва - подобно на тест за бременност, дали човек вече е прекарал вируса. В момента те минават през регулаторни изпитани за точността им, защото са съвсем нови.

Масовите тестове са част и от пътна карта на експерти за преотваряне на икономиката и връщане на работа на хората в САЩ. Документът беше представен в началото на седмицата от бившия ръководител на администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ Скот Готлиб.

За да проработят тези планове, обаче е нужно да се потвърди, че има достатъчно коректен тест.

Проблемът с бързите тестове

Серологичните тестове използват протеини от вируса като "лепило" за улавяне на два вида антитела в кръвта, обяснява Елеанор Райли, професор по имунология в Университета на Единбург за FT. Едните са IgM антитела, които показват, че вирусът все още присъства в тялото. Обикновено те се образуват дни след заразата и изчезват след няколко седмици. На тяхно място възникват по-трайните IgG антитела, които са индикатор за имунитет. Все още не се знае със сигурност колко дълготрайни са те за коронавируса, т.е колко време ще оказват съпротива срещу повторна инфекция - възможно е от няколко месеца до няколко години.

Бързите тестове бяха изпробвани още в началото на епидемията в Европа, когато много страни търсеха начин за по-бързо и масово тестване за вируса, тъй като бяха залети от заразата. Обработката на PCR тестовете е бавен процес и отнема няколко часа, а това ограничава капацитета за тестване. Бързо стана ясно обаче, че тестовете за антитела не са добър инструмент за диагностика. Според българския кризисен щаб китайските бързи тестове, налични у нас, дават над 20% фалшиви позитивни и 20% фалшиви негативни резултати. Според чешките власти грешката при тях достига дори 80%. Испания наскоро върна десетки хиляди бързи тестове също от китайска компания, след като установи, че точността им е само 30%.

"Обикновено минават дни или седмица и повече от началото на инфекцията до образуването на антитела. Вирусът не може да бъде открит в кръвта в рамките на този така наречен диагностичен прозорец. И резултатът е масово грешни резултати от бързите тестове", обяснява проблема пред Spiegel Кнуд-Петер Краузе, управляващ директор на Медицинския диагностичен институт (MDI) "Лимбах" в Берлин.

Сега, когато вече е минал повече от месец от видимия старт на епидемията в най-засегнатите страни в Европа и вече много хора би трябвало да са развили дълготрайни антитела, надеждите са насочени именно към тази способност на серологичните тестове - да открива хора с имунитет. Изглежда обаче неточности има и при индикирането на трайните IgG антитела.

Нито един от бързите тестове, които са проверявани в Обединеното кралство, досега не е показал достатъчна ефективност, за да се разпространят за широко ползване, обясни на пресконференция в петък зам. главният здравен инспектор на Великобритания Джонатан Ван-Там. Подобен неуспех да идентифицират засега добре работещи тестове са споделили според Business Insider и седемте страни от групата на Г-7 на онлайн среща в средата на седмицата, посветена специално на темата.

Да се намери тест с достатъчно висока коректност е важно, защото в противен случай бързо може да се стигне до втора вълна на зараза и досегашните скъпи ограничителни мерки да се окажат напразни. "Грешният тест ще каже на някои хора, че имат имунитет, когато те нямат, и рискът е те да се заразят. А на други ще каже, че нямат имунитет, докато те всъщност имат, и това ще е пропусната полза", обяснява Джонатан Ван-Там.

Така засега планът за "сертификати за имунитет" изчаква надеждни тестове. Не е задължително обаче това да отнеме много време. В момента пазарът е широко отворен и надпреварата между частните компании е огромна.

В края на март германската Euroimmun стана една от първите европейски компании, които получиха европейско разрешително за серологичните си тестове. В четвъртък пък американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) лицензира и първият американски тест за антитела - на биотех компанията Cellex. Тези продукти тепърва ще доказват ефективността си, но индикациите от предварителните изследвания с тях, изглежда, са доста добри. А на опашка за одобрение пред FDA чакат близо 30 други производители, включително и новаторски start up компании. Отделно десетки са и разработките в Европа, Канада, Индия и други азиатски страни (виж карето).
Кой прави тестоветеНишата на разработването и производството на тестовете за антитела за коронавирус се доминира изцяло от частния сектор за разлика от антигенната диагностика (т нар PCR тестове), с която традиционно от десетилетия се занимават държавни центрове и лаборатории. Но сега частните компании се мобилизират и при PCR тестовете, тъй като това е бързо разрастващ се пазар и има търсене на автоматизирани PCR комплекти, които обработват проби много по-бързо от конвенционалните лаборатории.

Присъствието на китайски компании се откроява и при двата типа тестове. От 202 компании по целия свят, които произвеждат тестови комплекти за COVID-19, 92 са от Китай. Втори са САЩ с 29 компании според данните на базираната в Женева Фондация за иновативна нова диагностика (FIND), цитирани от FT. Следват Южна Корея, Сингапур, Германия, Испания, Индия, Великобритания и др.

Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове 1 Десетилетие след жилищната криза се задават нови рискове

Сенчестото банкиране се свързва с близо половината ипотечни кредити в САЩ

24 май 2020, 1981 прочитания

САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени 3 САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени

Вашингтон обвинява Русия в селективно прилагане на едно от ключовите международни споразумения за оръжеен контрол

23 май 2020, 1987 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
САЩ изтеглят самолетоносача си от Близкия изток заради пандемията

USS Harry Truman вероятно ще замени поразения от коронавирус USS Theodore Roosevelt в Тихия океан

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10