Тръмп заплаши с мита върху петрола, ако няма сделка между Русия и Саудитска Арабия

Американският президент се загрижи за енергийните компании, след като първоначално беше доволен от спада на цените

Президентът нa CAЩ Дoнaлд Tpъмп обяви, чe щe нaлoжи мита при вноса на петрол, ако Саудитска Арабия и Русия не договорят нова сделка за намаляване на производството. Той ще прибегне до тази стъпка, за да защити eнepгийнитe paбoтници oт CAЩ oт cpивa в цeнaтa нa нефта, съобщава Rеutеrѕ.

"Ако цeнитe нa пeтpoлa ocтaнaт такива, каквито ca ceгa, биx нaпpaвил тoвa c мнoгo знaчитeлни мита", зaяви американският президент.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 6

  Сигурно е авангардно по сложни теми да се пише толкова елементарно - все едно лакърдия между голфъри, докато обикалят последните дупки, пък им е омръзнало вече да клюкарстват за жени...

  За да стане ясно защо САЩ - най-големият производител на нефт в смета - натискат другите да си ограничат добивите, а за себе си не продумват, трябва набързо да се изяснят поне две неща:
  1. Какви са сортовете нефт и каква е спецификата на нефтопреработването;
  2.Кой от триъгълника СА-Русия-САЩ какво добиват и какво изнася.

  Стотиците разновидности нефт се групират по два основни критерия: по плътност в 6 категории от суперлеки до свръхтежки и по процентно съдържание на сяра.

  Нефтопреработвателните заводи (НПЗ) са технологично калибровани за микс от леки и тежки сортове, за да могат да произвеждат от високооктанови бензини до битум за пътно строителство. Колкото е по-голямо съдържанието на сяра, толкова по-скъпо е отделянето й.

  СА и Русия имат добив и на леки, и тежки сортове и респективно изнасят и леки, и тежки сортове. В САЩ, обаче, се добиват само суперлеки и леки сортове и разбираемо американският експорт е единствено от такива сортове. Затова освен американски всеки НПЗ в света трябва да купи и тежки сортове, за да прави микс.

  За да се замаца това неудобство, в англосаксонските газети (от които Капитал преразказва), се говори единствено и само за КОЛИЧЕСТВА, но не и за характера на добива и износа. Но като се знае характера на добива и износа от САЩ - само леки сортове - става ясно защо световният първенец в добива за 2019 г. е изнесъл едва 0,8 млрд барела. В същото време СА по добив е трета, но по износ е първа с 2,7 млрд барела. Русия по добив е след СА, но пък е на второ място по износ с 1,9 млрд барела.

  Просто СА и Русия разполагат с всичките шест категории нефт и могат да правят всякакви комбинации, докато САЩ добиват и изнасят само лек и суперлек. Това обяснява и по-голямото търсене на саудитски и руски нефт.

  И по ирония на съдбата, тъй като традиционните доставчици на тежки фракции в САЩ бяха Венецуела и Иран, които по политически причини са бастисани, сега Русия е на трето място сред вносителите на петрол в САЩ след Канада и Мексико.

  Ето затова СА и Русия трябва да бъдат накарани да свият добивите си: едно: високите котировки да спрат фалитите на американските шистови компании и масовото освобождаване на работници, и второ: да освободят пазари за дъмнгуващия американски нефт. Само лек!

  Бай Тръмп сега го играе каубой-покерджия от кръчмите из Дивия зъпад, който държейки само ниски двойки и тройки, постоянно блъфира и вдига залозите, сякаш всичките тузове са му в ръката...

  Когато не става с пазарни методи, те се забравят и се ползват непазарни - санкции, едностранни мита и пр. хегемонщини.

  Нередност?
 • 2
  weiss avatar :-|
  Weiss

  Хах.... Четейки коментара, забелязах, че плюсовете и минусите са по равно (преди моя плюс). Тъй като коментарът е по същество, в огромната си част, излагане на технологични факти, то слагането на минус не е много удачно баш там. Има две логични обяснения- или феновете на Д.Тръмп в Капитал сферата са се обидили от неуважителното му сравняване с посредствен комарджия в края на коментара, или феновете на Капитал са се обидили на неуважителното му описание (не на Тръмп) в началото. Ако е второто, то може би е по-добре да си говорим за жени,а?

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D


  До коментар [#] от "
  Weiss
  ":

  Много тактично казано.
  Дресиран съм от надзирателите на форума под текст за петрол да пиша за петрол, под такъв за чумави самолетоносачи - само за чумави самолетоносачи.
  Обикновено авторите само леко нагризват темата откъм Козяк и ми я оставят за дояждане. И тъй като ценя интелекта на публиката...
  Грехота е да не благодаря на К, защото преди да пиша често търся фактология и чета доста. А четенето винаги е от полза.

  Нередност?
Нов коментар