Как Европа ще излиза от локдауна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как Европа ще излиза от локдауна

Австрийският канцлер Себастиан Курц (втори от дясно на ляво) посочи, че ако тенденцията на заразените започне отново да се влошава, "винаги има възможност да се натисне спирачката" и да се върнат ограниченията

Как Европа ще излиза от локдауна

Австрия, Дания и Германия имат готови планове и в близките седмици ще започнат постепенно да премахват ограниченията

Ани Коджаиванова
12706 прочитания

Австрийският канцлер Себастиан Курц (втори от дясно на ляво) посочи, че ако тенденцията на заразените започне отново да се влошава, "винаги има възможност да се натисне спирачката" и да се върнат ограниченията

© Reuters


След като повече от седмица броят на новите заболели в най-засегнатите западноевропейски държави видимо спада, не е неочаквано, че правителствата - някои много плахо, други по-уверено, започнаха да споделят планове как ще се придвижат от фаза 1 на епидемията - ограничителните мерки, към фаза 2 - плавен изход от блокадите и размразяване на икономиките и живота. От това имат спешна нужда както бизнесът, така и изморените от дългата физическа изолация хора.

Първи официално представихa планове за изход Австрия и Дания, но готов план има и Германия, а стратегии подготвят и други държави - дори най-тежко пострадалата Италия.

Свалянето на мерките няма да се случи едновременно навсякъде, нито пък веднага. Първо, защото страните и регионите се движат на различни скорости през епидемията. И второ, защото е нужно процесът да бъде бавен, обмислен и внимателен, за да не се провокира втора вълна на заразата. За това специално предупреди и Световната здравна организация в сряда, след като данните от Испания и Германия в последните два дни показаха колебания.

Затова и плановете разчитат на поетапно вдигане на ограниченията и оставят отворена врата за ново затягане, ако се наложи. Част от страните избягват и да посочват конкретни дати и по-скоро обвързват бъдещите си стъпки с покриването на определени цели - най-вече достигане на капацитет на тестване и способност за проследяване и изолация на заразени.

Подготвихте ли се добре?

Дали ще има рецидив на епидемията в близките няколко месеца всъщност зависи основно от това колко добре държавите са успели да "задушат" разпространението по време на настоящата фаза на ограничителни мерки и колко добре са се подготвили за идните месеци. Добре подготвени означава няколко неща:

 • нивото на разпространение на вируса (R0) е потиснато до под 1, т.е всеки болен заразява по-малко от 1 други и това да е потвърдено с тестване и данни;
 • болниците са подготвени;
 • инфраструктурата за тестване може да покрие медицинския персонал, рисковите групи, всички хора със симптоми и контактите им в следващите месеци;
 • здравните власти имат капацитета ефективно да проследяват контактите на всеки заразен и да изолират болните. Например според изчисления на Розалинд Его от лондонското училище по хигиена, която се занимава с математически модели на инфекции, всеки заразен има между 20 и 100 контакта.

Ако тези способности са налице, държавите би трябвало да разполагат с достатъчно контролни механизми, за да може обществото да функционира сравнително пълноценно.

Ето какви планове споделят държавите:

Германия

Точно на тези условия стъпва например германският план за изход от блокадата, изготвен от вътрешното министерство, чиято чернова изтече в медии в понеделник. В момента според института "Роберт Кох" нивото на разпространение на вируса (R0) вече е под 1 и ще продължи да пада, а в идните месеци трябва да се поддържа около тази стойност - основно с много тестване. Планът е капацитетът на национално ниво да се увеличи до 500 000 проби на ден в края на май при около 60 000 сега. За целта ще се отварят и мобилни станции. Другите условия са ефективното проследяване на контакти и изолация на заразените - у дома или в специални карантинни хотели, изисквания за носене на маски на публични места, санкции за нарушаване на изолацията и правилата.

С тези единни критерии след 19 април федералните, държавните и местните власти ще могат постепенно да намаляват ограниченията:

 • да отварят училища след масово тестване на учениците;
 • да отварят ресторанти и заведения с условия за само определен брой посетители на дадена площ;
 • бизнесът ще отваря постепенно също - първо компании с най-голяма социална значимост, чак след това тези, при които има тесни контакти с клиента. Но колкото по-добри защитни мерки предлагат те, толкова по-скоро ще могат да заработят;
 • големи събития, клубове и частни тържества засега ще останат забранени.

Австрия

Австрийският план, първият официално представен в Европа, единствен посочва сравнително конкретни дати за разхлабване на мерките:

 • от 14 април отварят малките магазини с площ до 400 кв.м и магазините за домашни потреби и строителни материали при стриктно спазване на правила за дистанция;
 • в края на април ще паднат ограниченията за движение в градовете; парковете ще са отворени от 14 април, но ограниченията за събиране в тях остават;
 • от 1 май отварят и по-големите магазини, моловете и фризьорските салони;
 • в средата на май могат да заработят хотели, ресторанти, кафета и др., но окончателно това ще се реши в средата на април; училищата също ще отворят в средата на май;
 • в края на юни най-рано ще се вдигне забраната за големите културни и спортни събития.

Редом с това обаче носенето на маски ще е задължително в магазини и обществен транспорт. Възрастните и хора от рискови групи ще са посъветвани да си стоят вкъщи, а посещенията в старчески домове няма да са разрешени.

Австрийският канцлер Себастиан Курц посочи, че ако тенденцията на заразените започне отново да се влошава, "винаги има възможност да се натисне спирачката" и да се върнат ограниченията. Но в момента страната изглежда сравнително готова да се впусне в този опит. Австрия има над 12 хил. случая на коронавирус, но само малко над 200 жертви, а според здравния министър Рудолф Аншобер дневният ръст на новите случаи е около 1.5% при 40% преди две седмици.

Дания

Дания, една от първите в Европа, която затвори границите си и наложи карантина, е също сред първите, които споделят мерки за отпускане на ограниченията. От 15 април ще подновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в учебните стаи, обяви премиерът Мете Фредериксен, според която това е "първата предпазлива фаза" на връщане към нормално функциониране. Ще започнат и разговори с бизнес лидерите за постепенно отваряне на офиси, но много ограничения ще останат в сила за следващите месеци, каза тя.

Италия

В Италия, която научи по най-лошия възможен начин урока от недостатъчните мерки, още има много голям страх от нова вълна, макар вече няколко дни поред и жертвите, и новите заболели да спадат. И все пак според неофициални източници на Bloomberg се обмисля избрани фирми - от агро- и индустриалния сектор, да могат да отворят в средата на април при строги мерки за защитата на работниците, както и някои магазини при строги правила за спазване на дистанция, но баровете и ресторантите ще останат затворени. "В началото на май може би ще е моментът да започнем да позволяваме на хората да излизат навън", казва Фабрицио Преляско, вирусолог от Миланския университет, като изтъква, че правилата срещу събиране на хора ще останат и трябва да се носят маски. Междувременно министърът на здравеопазването Роберто Сперанса говори за подготовка за съвместно съществуване с вируса през следващите месеци - с тестове за откриване на имунитет, изолиране на хора със симптоми и ново приложение за проследяване на контакти.

И другите

Чешкото правителство позволи от четвъртък нататък да отворят магазини със стоки за свободното време и строителни материали. Други бизнеси ще възобновят търговия след великденските празници. Прага също така ще разхлаби правилата за индивидуални спортове на открито като бягане и колоездене.

Норвегия ще започне да "отваря обществото малко по малко", заяви премиерът Ерна Солберг във вторник следобед. Детските ясли и детските центрове ще отворят отново от 20 април, а началните училища - от 27 април. От 20 април ще са разрешени и посещенията при лични лекари и други здравни услуги.

Франция, Испания, Белгия и Финландия пък са сформирали експертни комисии, които да проучат възможността за постепенно облекчаване на карантинните правила за някои бизнеси и за училищата. А испанският премиер Педро Санчес обяви, че забраната за работа на всички бизнеси, които не предлагат услуги и стоки от първа необходимост, може да бъде вдигната след Великден.

Макар някои държави да се страхуват, че говоренето за разхлабване на мерките може да накара хората да станат небрежни към тях - особено предвид идващия Великден (в Западна Европа той е този уикенд), подобен дебат според експерти е важен заради психологическия ефект - дори без плановете да включват фиксирани срокове. "Обществото го заслужава. То понася много трудности", казва Кристиане Воопен, професор по етика и социални здравни науки в Университета в Кьолн и научен съветник на правителството на Северен Рейн-Вестфалия. И добавя, че процесът е много важен и за изграждането на доверие към действията на политиците и в следващите месеци. От това зависи и дали последващите правила ще се спазват и в крайна сметка колко голям ще е рискът от втора вълна.

След като повече от седмица броят на новите заболели в най-засегнатите западноевропейски държави видимо спада, не е неочаквано, че правителствата - някои много плахо, други по-уверено, започнаха да споделят планове как ще се придвижат от фаза 1 на епидемията - ограничителните мерки, към фаза 2 - плавен изход от блокадите и размразяване на икономиките и живота. От това имат спешна нужда както бизнесът, така и изморените от дългата физическа изолация хора.

Първи официално представихa планове за изход Австрия и Дания, но готов план има и Германия, а стратегии подготвят и други държави - дори най-тежко пострадалата Италия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  nqb29617416 avatar :-|
  nqb29617416

  Дано по -бързо паднат ограниченията. Но всички говорят прекалено предпазливо и с много условности - особено Германия и Австрия, което според мен показва, че не са много убедени, че скоро ще се завърнем към нормалния живот.

 • 2
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  " ... 500 000 проби на ден."

  Само това като прочетох, ми стана ясно, че България никога няма да може да отговори на правилата, които са си поставили другите европейски страни.

 • 3
  hix32316977 avatar :-|
  hix32316977

  А тук, въпреки че, сме малко засегнати, продължават да говорят за ограничения и глоби. Трябва спешно да започнат да обсъждат план за разхлабване на мерките след Великден. Например, учениците да се върнат от началото на май, да се разрешат разходките в паркове, да се отворят моловете, да се отворят ресторантите (дори и с по-малък капацитет), да се махнат безумните КПП-а. Дори да е поетапно, трябва да се види ефекта. За да не се окаже, че след 13.05 евентуално ще почнат да мислят.
  Защото в момента, както се развиват нещата, можем да чакаме да стане по-зле или по-добре още 6 месеца.

 • 4
  fkx1554557114605505 avatar :-|
  Капацитета

  Mилиapдepът филaнтpoп Бил Гeйтc e нa мнeниe, чe yчилищaтa в CAЩ щe мoгaт дa възoбнoвят дeйнocттa cи чaĸ нa eceн.

 • 5
  nvi45647149 avatar :-|
  nvi45647149

  Училищата и градският транспорт са основни инкубатори на вируса, ресторанти/барове идват като бонус, за дискотеки и клубове да не говорим. Те си мислят, че ако пак стане напечено, просто ще обявят нова масова карантина и ситуацията отново ще се нормализира за месец. Нема как да стане. Тогава си имал неколко възникващи огнища, сега вирусът циркулира навсекъде и ще удари много по-бързо и мощно по всички региони, провинции и общини.

 • 6
  dbq29314993 avatar :-|
  TechWork Bulgaria

  До коментар [#5] от "nvi45647149":

  А как да се процедира?Кажи.
  Да стоим като уроди по-домовете си още 5-6 месеца ли,1 година,две години?
  80% от хората няма да имат пари за храна!
  Ще умрат повече хора от глад,а не от ковид-19.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.