Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 10 апр 2020, 10:25, 4547 прочитания

Трите фази на епидемията и къде са САЩ в тях

За разхлабване на мерките може да се мисли след 14 поредни дни спад на новите заразени. Страната още е далече от този етап според пътна карта за преминаване през кризата, изготвена от експерти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Къде е изходът?

Как Европа ще излиза от локдауна

Австрия, Дания и Германия имат готови планове и в близките седмици ще започнат постепенно да премахват ограниченията

Накъде след пика?

Няколко европейски държави обявиха плановете си за постепенно премахване на ограниченията. България все още не върви надолу, но вече трябва да планира как да излиза от локдауна

Игра на криеница с вируса

Слабият темп на тестването в България затруднява по-бързото изработване на стратегия срещу предизвикателствата на кризата през следващите месеци

С какви "оръжия" се изправяме срещу COVID-19

Ваксините срещу новия коронавирус ще са готови минимум след 12 - 18 месеца. Няколко съществуващи лекарства обаче може да облекчат битката дотогава

САЩ загубиха много време заради подценяването на заплахата от коронавируса от страна на Доналд Тръмп и логично все още се намират в бурна и смъртоносна фаза на епидемията. Очаква се тя да продължи поне до края на седмицата, възможно и повече. И въпреки голямото желание на президента да разхлаби мерките веднага след Великден това вероятно няма да се случи. Мнението, че страната още не е покрила критериите за рестарт на бизнеса и живота, споделят много експерти, сред които са главният експерт по корона кризата в Белия дом Антъни Фочи и съветникът на Тръмп - Скот Готлиб.

Готлиб, бивш шеф на агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), е водещият автор на пътна карта за излизане от епидемията, която привлече сериозно внимание тази седмица. В документа най-общо се казва, че отделните щати могат да започнат поетапно вдигане на ограничения едва когато отчетат спад на новите заболели в продължение на 14 дни и заедно с това развият значителен капацитет да намират и тестват всички със симптоми на вируса. Болниците пък трябва да са добре подготвени да ги лекуват.


Към този момент повечето американски щати не са покрили тези цели - заразените още растат динамично, има недостиг на оборудване и защитни материали в болниците, а капацитетът за по-широко тестване още се разгръща.

Планът и неговият автор

Документът залага на внимателен подход за рестарт на икономиката. Той очертава три основни фази на кризата - от налагане на мерките за физическа дистанция през поетапно разхлабване на забраните до трайното решение - лекарство и ваксина. Документът описва много ясно целите и стъпките във всяка фаза и конкретните индикатори за преминаване напред, но и тези, които алармират, че е нужна крачка назад.Това не е единственият авторитетен план за излизане от кризата в САЩ, разработван от икономисти и експерти. За Готлиб обаче се смята, че има сериозна тежест в Белия дом и може да възпре порива на Тръмп за преждевременен рестарт на икономиката, което крие опасност от втора вълна от коронавируса в САЩ. Готлиб управляваше FDA между 2017 и 2019 г. и продължава да бъде едно от най-уважаваните имена в областта си. "Още имам много добри взаимоотношения с хора в Белия дом. Те ми се обаждат и вече няколко месеца опитвам да им давам колкото се може по-добри съвети", казва той в интервю за Bloomberg във вторник.

Трите фази

Първата фаза, описана в плана, е тази на добре познатите ни строги ограничения за движение и физическа изолация, които целят да намалят темповете на разпространение на вируса. Това дава време, което властите трябва да използват за подсилване на здравната система, изграждане на широкомащабен капацитет за тестване, протоколи за проследяване на контактите и ефективни методи за изолация на заразените и карантини.

Според доклада САЩ трябва да произвеждат по 750 хил. теста седмично, за да могат да следят всички медици и пациенти в болници, всички контакти на заразени и всички със симптоми. Готлиб твърди, че това е постижимо в рамките на една седмица.

Проследяването на контакти е предизвикателство, за което са нужни огромна междуинституционална организация и технологични решения. Изолацията на болните - у дома или в болница, също трябва да се следи много внимателно.

Доставките на предпазни материали за болниците трябва да са станали редовни и достатъчни. Всички трябва да се насърчат да носят маски.

Ако всичко това е налице и броят на новите заразени спада 14 поредни дни, властите могат да преминат към фаза две - поетапно отваряне на училища и бизнеси. Докладът не дава прогнозни срокове кога се очаква да се случи това. Отбелязва обаче, че общите мерки за физическа дистанция трябва да останат и в тази фаза, както и ограниченията за събирания над 50 души.

Изключително важно в този етап е да се използват мощно целият капацитет за тестване и всички механизми за проследяване на контакти, изолации, карантини, се казва в документа. Целта е ефективно да се контролира заразата на ниво конкретни случаи.

Здравните власти също така трябва да са готови да затегнат ограниченията пак, ако значителна част от случаите не могат да бъдат проследени до вече установени източници в продължение на пет дни или ако болниците започнат да се задъхват.

Във фаза две Готлиб и екипът му предлагат да започне и масово тестване за имунитет с тестове на антитела. Целта е хората, които вече са прекарали вируса, да могат по-бързо да се върнат на работа. Тази идея в последните дни се коментира и в някои европейски страни, но пред реализацията още й има известни трудности (виж карето).

Фаза две ще продължи дълго - до намирането на лекарство за коронавируса и ваксина. Когато е подсигурено успешното лечение за всички тежко болни и ваксината е масово достъпна, физическите мерки за дистанция могат да бъдат премахнати - това е и фаза три. В нея трябва да продължи да се следи нивото на колективния имунитет на населението със серологичните тестове за антитела.

Що се касае до лечението, Готлиб споделя пред Bloomberg, че възлага най-много надежди на терапията с антитела, при която на болните се влива кръвна плазма от хора, прекарали заразата. Той не е особен оптимист за лекарството за малария хлорокин, което се фаворизира от президента Тръмп и някои от близките му съветници.

В доклада има и фаза четири, която се отнася до повишаването на готовността за нова пандемия от непознат вирус - например с ускоряване на времето за производство на ваксини, с модернизиране на здравната система, повече институционална подкрепа и др. Макар да звучи далече от фокуса в момента, който е битката с конкретния патоген SARS Cov-2, това далеч не е маловажно, защото, както отдавна предупреждават учените, вероятно срещите ни с вируси, способни да създадат сериозен хаос по света, ще зачестят.

Възможно ли е масово тестване

Част от плана на Скот Готлиб е и масовото тестване за трайни антитела срещу коронавируса като начин за установяване на хората с имунитет, които са прекарали болестта (понякога без да знаят) и вече са защитени. Във фазата на отпускане на ограниченията това е важно, защото тези хора могат:
 • Да се върнат бързо на работа
 • Да бъдат безопасно на първа линия в здравната система
 • Да помагат на възрастни хора и рискови групи.
На подобен подход стъпва и друг авторитетен план, публикуван преди дни от Harvard Business Review. Миналата седмица пък Германия, Великобритания, а и Италия също споделиха намерения да използват широко серологичните тестове за антитела, за да върнат на работа вече прекаралите заразата със "сертификати за имунитет".

За да се случи това обаче, както се отбелязва в плана на Готлиб, е нужно да има евтини, достъпни и надеждни тестове. Засега последната част от това условие е под въпрос. "Бързите" тестове, както още ги наричат, работят с кръвна проба и използват протеини от вируса като "лепило" за улавяне на два вида антитела в кръвта. Първите са IgM антитела, които показват активен вирус в тялото. Обикновено те се образуват от няколко дни до над седмица след началото на инфекцията и изчезват след няколко седмици. На тяхно място възникват по-трайните IgG антитела, които са индикатор за имунитет.

Бързите тестове бяха изпробвани в по-ранните фази на епидемията в Европа, но бързо стана ясно, че те не са добри инструменти за диагностика. Образуването на IgM антитела отнема време и в този прозорец тестовете често не успяват да засекат болестта. В резултат те дават много висок процент на грешни негативни резултати - в 40 до 80% от пробите. Нивото на грешка при позитивните е изключително малко.

Сега интересът е насочен към способността на тези тестове да засичат трайните IgG антитела. Изглежда обаче, и по тази линия съществуващите тестове още не са достатъчно надеждни, а това е изключително важно, за да не се стигне до нова вълна на заразата. Миналата седмица темата е била обсъдена и на телесреща на Г-7, но по информация на Business Insider нито една от седемте най-развити страни не е потвърдила, че е успяла да идентифицира достатъчно надежден тест.

Това вероятно ще се промени скоро, защото конкуренцията в нишата е голяма. В момента тя се доминира от китайските производители, но десетки компании от Европа, САЩ, Канада, Индия и други азиатски страни вече имат разработки. В края на март германската Euroimmun например получи европейско разрешително за серологичните си тестове, а миналата седмица FDA лицензира и първия американски тест за антитела на биотех компанията Cellex. Тези продукти тепърва ще доказват ефективността си, но индикациите от предварителните изследвания с тях, изглежда, са доста добри.

Капитал #14

Текстът е част от брой 14 на седмичния Капитал (10-15 април). В броя ще прочетете още:

Прочетете

Следете в реално време ситуацията с Covid-19
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

На Covid море в Южна Европа На Covid море в Южна Европа

Или как се подготвят за летния сезон в Гърция, Турция, Испания и Италия

29 май 2020, 675 прочитания

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

29 май 2020, 830 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Covid 19"

Всеки ден научавайте най-важното и актуалното по темата, без излишна емоция, с данни, факти и проверена информация.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Спасяването на компании - неизбежно и токсично

Как правителствата да проектират корпоративната подкрепа така, че да защитят данъкоплатците

Още от Капитал
Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Рекламна спортна пауза

Как ще се отрази на рекламните инвестиции отменянето на големите спортни събития през годината

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Опит за летене

Русана Бърдарска, авторката на романа "Опитът", съчетава работата си в Европейската комисия с творческа дейност

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10