Саудитска Арабия и Русия изгладиха различията, но Мексико заплашва петролната сделка

Разговорите трябва да продължат във формат енергийни министри от Г-20

Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда на страните от ОПЕК+ да намалят производството
Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда на страните от ОПЕК+ да намалят производството    ©  Reuters
Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда на страните от ОПЕК+ да намалят производството
Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда на страните от ОПЕК+ да намалят производството    ©  Reuters

Саудитска Арабия и Русия се договориха по принцип да ръководят коалиция от 23 страни, които да направят мащабни намаления на производството на петрол след месец на ценова война и срив на търсенето заради пандемията от коронавирус, довели до падане на котировките. Но след повече от 11 часа преговори Мексико ги напусна и излага на опасност подписването на окончателно споразумение, съобщава The Wall Street Journal. Участници в разговорите казаха, че преговорите ще продължат на срещата на енергийните министри на страните от Г-20, която трябва да се проведе по-късно в петък.

Предварително споразумение

По-рано в четвъртък ОПЕК и други големи производители, обединени в групата ОПЕК +, постигнаха предварително споразумение да намалят производството с около 10 млн. барела на ден през май и юни, заявиха участници в разговорите, като на практика това слага край на едномесечната ценова война. Саудитска Арабия и Русия, най-големите производители в групата, са били съгласни да свият добива до около 8.5 млн. на ден, като всички членове са се съгласили да намалят доставките с 23%, заявява един делегат. Според руската агенция Интерфакс Русия ще намали петролния си добив с 1.8 млн. барела на ден и е готова да добива 8.5 млн. барела през май, ако споразумението бъде одобрено.

В петък вниманието ще се насочи към видеосрещата на енергийните министри от Г-20. Предложението към тях е основните производители, включително САЩ и Канада, да свият добивите до 5 млн. барела на ден. Това може да даде тласък на усилията на страните да стабилизират цените, след като първоначалното споразумение на ОПЕК+ вчера не успя да направи това, отбелязва сп. Time. Точно обратното, американският лек петрол поевтиня с над 7%, до 23.21 долара за барел, а брентът се понижи от 34 на малко под 32 долара. Успокоение за пазарите е фактът, че католическият свят празнува Великден и потенциалният спад може да бъде ограничен.

Решителният отказ на министъра на енергетиката на Мексико Росио Гарсия да приеме предложения за страната й добив като част от сделката се отрази допълнително на пазара. В публикация в Twitter малко след напускането на срещата тя каза, че Мексико е готова да намали производството със 100 хил. барела на ден, много по-малко от предложените от групата 400 хил. барела, а също и от по-висока изходна база.

Политически натиск

Неочакваният неуспех от преговорите в четвъртък не променя спешната нужда на страните от ОПЕК+ да намалят производството. Сривът на цените на петрола до най-ниските им нива от 20 години заплаши стабилността на зависимите от суровината държави, принуди големи компании като Exxon Mobil да свият капиталовите разходи и поставя под риск съществуването на по-малки компании в сектора.

ОПЕК+ беше подложена на силен натиск от американския президент Доналд Тръмп, който разговаря с лидерите на Русия и Саудитска Арабия през миналата седмица и беше обявил, че е постигнал договореност с тях за сделка.

Анонсираното съкращаване на производството се равнява на намаление с около 10% от глобалното предлагане на ден и ще компенсира само част от загубата от намаленото търсене, което според специалистите варира от 20 до 35 млн. барела на ден.

Това създава проблем и със съхранението на произведения петрол. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо, цитиран от ТАСС, e заявил на онлайн срещата, че свободните мощности за съхранение на петрол в света в момента са около 1 млрд. барела и предвид темповете на растеж на предлагането те могат да свършат през май.

"Запасите от петрол в света могат да нараснат с още 1.3 млрд. барела, което ще доведе до цялостно запълване на хранилищата през май", предупреждава Баркиндо.