Кой ще обере реколтата, когато границите затворят

Мерките за справяне с COVID-19 нарушават мрежите за доставка на храна в Европа

Никоя песен не улавя духа на Германия през пролетта така, както хитът от 1930 г. "Вероника, пролетта е тук" - "Момичетата пеят тра-ла-ла, целият свят е очарован. Вероника, аспержите са поникнали". Април в Германия е Spargelzeit, или "времето на аспержите". Хората отиват до фермерските сергии, за да купят най-свежите стъбла (бели, за разлика от зеления вид през лятото), и ги сервират с нарязана шунка и сос "Холандез" или с галета и масло. Но тази година голяма част от реколтата ще изгние на полето. Рестрикциите по границите за овладяване на COVID-19 задържат у дома земеделските работници от Източна Европа, които помагат за събирането й.

Германия обикновено наема 30 000 сезонни работници за обирането на аспержите, като 5000 са само в провинция Бранденбург. Засега в Бранденбург са пристигнали едва около половината от тази бройка. Германската граница е отворена за поляци, работещи в жизненоважни сектори, но полските земеделски работници се колебаят дали да дойдат, защото тяхното правителство казва, че всеки, който го направи, ще бъде поставен под карантина за 14 дни при връщането си. В края на март отчаяни фермери, отглеждащи аспержи, изпратиха самолет да докара 190 румънци. Те за малко да не влязат в страната, тъй като на 25 март Германия забрани сезонните работници от държави, които не са в Шенген. В началото на април обаче страната реши да облекчи граничния контрол и министерство на земеделието заяви, че ще бъдат допуснати 40 000 земеделски работници през април и още толкова през май.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове