🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Америка не иска Китай да доминира 5G мрежите

Подходът на страната е грешен

През 90-те години американската телеком индустрия беше разделена на две враждуващи фракции. От една страна бяха белистите, именувани на бившия телефонен монополист Александър Бел, и представители на компаниите, създадени от разбиването на монопола през 80-те години. Те бяха зад идеята за свързването на клиенти чрез отделни връзки с високоспециализиран и сигурен хардуер в стриктна йерархия. Белистите вярваха в частни технологии, вертикални монополи и уважение към регулаторите.

Срещу тях бяха нетистите - израслите с интернет, базиран на дигитализирана информация в малки пакети, които преминават винаги през най-бързата свободна връзка до дестинацията си. Нетистите вярваха в софтуер с отворен код, сътрудничество между фирми и децентрализирано взимане на решения.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.