Новият брой:
Служебната президентска република

Коронавирусът доведе до първи тримесечен спад на БВП в Китай

Икономиката се е свила с 6.8% от януари до март в сравнение с година по-рано, очакват се нови мерки на Пекин

Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния    ©  Reuters
Властите в Ухан обявиха, че увеличават броя на смъртните случаи от коронавируса с 1290, което е с 50% повече от досегашния    ©  Reuters
През март индустриалното производство прави опити да се възстанови, но продажбите на дребно продължават да се понижават.

Заразата с коронавирус доведе китайската икономика до свиване през първото тримесечие, което се случва за първи път, откакто се води такава статистика в страната от 1992 г. Производството и потреблението бяха парализирани в началото на годината, като едва през март е започнало леко възстановяване. Негативните ефекти засилиха натиска върху Пекин да предприеме икономически мерки, за да ограничи загубата на работни места, съобщава Reuters.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 1

  Процентът е отношение между две величини. Така знаейки едната, можеш да откриеш другата, но когато и двете са спестени, какъв е смисълът от водопада от проценти горе?

  Тъй като отдавна не се впечатлявам от апокалиптиката в Капитал по отношение на Китай (и не само), отново потърсих извора.
  В данните на Националното статистическо бюро на Китай, естествено, са дадени и абсолютните цифри в много ясна разбивка: 6.8-те % спад за януари-март представляват намаление с 20,65 трлн юана ($2,92 трлн).
  Промишленият сектор се е свил с 9,6% - 7,36 трлн юана, аграрният – с 3,2% или с 1,02 трлн юана, а сферата на услугите – с 5,2% - 12,27 трлн юана.
  Китайският експорт се е съкратил с 11,4% или с 3,336 трлн юана, а импорта – с 0,7% - 3,238 трлн юана.

  Представени по този начин, данните дават много ясна картина на ситуацията и възможност за елементарен анализ: най-засегнати са промишлеността и - логично - експорта, а най-слабо: селското стопанство (което гарантира изхранването на населението) и вносът, което означава, че запаси за бърз рестарт на икономиката има.
  Дотук с апакалиптиката....

  МВФ продължава да стои зад прогнозата си, че за 2020 г. БВП на Китай ще е с ръст, спрямо м.г., въпреки забавянето през първото тримесечие.

  И още нещо много съществено, което в Капитал дори да е намерено в изтъркания от преписване Reuters, ще бъде пропуснато в превода: Китай е единствената страна в света, която за преодоляване на кризата не трупа външен дълг!

  И явно в Капитал няма да срещаме класацията на световните икономики във вида коя е първа и коя втора, защото (както в стария виц) от двете китайската ще бъде описвана като предпоследната...

  Нередност?
Нов коментар